Jurisprudentie Gedwongen Zorg (voorheen Verplichte ggz)

Uitgever Sdu
Tijdschrift Jurisprudentie Gedwongen Zorg (voorheen Verplichte ggz)
Datum 24-12-2020
Aflevering 5
RubriekEHRM
TitelEHRM, 15-09-2020, 45439/18
CiteertitelJGZ 2020/75
SamenvattingPsychische stoornis, Fixatie, Toetsing rechter, Schadevergoeding.
AnnotatorA.C. Hendriks
UitspraakECLI:CE:ECHR:2020:0915JUD004543918
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekHoge Raad
TitelHoge Raad 17-07-2020
CiteertitelJGZ 2020/76
SamenvattingWzd, Besluit zorg en dwang, Korsakov, Gelijkgestelde aandoening.
Samenvatting (Bron)Wet zorg en dwang (Wzd). Machtiging voortgezet verblijf in Korsakov-verpleeginrichting (art. 24 Wzd). Is anticipatie toelaatbaar op wijziging Besluit zorg en dwang waarbij onder meer het syndroom van Korsakov is gelijkgesteld met een psychogeriatrische aandoening of verstandelijke handicap?
UitspraakECLI:NL:HR:2020:1289
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelHoge Raad 17-07-2020
CiteertitelJGZ 2020/77
SamenvattingCrisismaatregel, Burgemeester niet bevoegd, Voortzetting crisismaatregel, Cassatieberoep afgewezen.
Samenvatting (Bron)Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (Wvggz). Machtiging tot voortzetting crisismaatregel (art. 7:7 en 7:8 Wvggz). Is officier van justitie niet-ontvankelijk in zijn verzoek tot voortzetting crisimaatregel op de grond dat de burgemeester niet bevoegd was tot het nemen van de crisismaatregel (art. 7:1 Wvggz)?
AnnotatorJ.J. de Jong
UitspraakECLI:NL:HR:2020:1314
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelHoge Raad 25-09-2020
CiteertitelJGZ 2020/78
SamenvattingZorgmachtiging, Voorwaarde aan verplichte zorg verbinden, Minst bezwarende vorm van zorg, Nieuw medisch onderzoek.
Samenvatting (Bron)Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (Wvggz). Zorgmachtiging. Kan ambulante verplichte zorg gecombineerd worden met voorwaardelijke verplichte zorg bestaande in opname in een accommodatie? Is nieuwe medische verklaring vereist als de zorgverantwoordelijke tijdens de geldigheidsduur van de zorgmachtiging besluit betrokkene te doen opnemen in een accomodatie?
AnnotatorW.J.A.M. Dijkers
UitspraakECLI:NL:HR:2020:1508
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelHoge Raad 25-09-2020
CiteertitelJGZ 2020/79
SamenvattingCovid-19, Onderzoek door psychiater zonder persoonlijk contact, Fysieke aanwezigheid bij spreken en observeren, Telefonische hoorzitting.
Samenvatting (Bron)Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (Wvggz). Machtiging tot voortzetting crisismaatregel (art. 7:8 Wvggz). Beperkingen vanwege COVID-19. Mocht psychiater bij zijn onderzoek volstaan met telefonisch contact met betrokkene? Mocht de rechtbank het verzoek telefonisch behandelen? Art. 5 EVRM; art. 2 Tijdelijke wet COVID-19 Justitie en Veiligheid.
AnnotatorW.J.A.M. Dijkers
UitspraakECLI:NL:HR:2020:1509
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekRechtbanken
TitelRechtbank Gelderland 27-07-2020
CiteertitelJGZ 2020/80
SamenvattingVerzoek om zorgmachtiging, Ernstig nadeel, Antisociale persoonlijkheidsstoornis, Nadeel vloeit niet voort uit psychische stoornis.
Samenvatting (Bron)Hoewel de rechtbank van oordeel is dat voldoende is gebleken dat er sprake is van ernstig nadeel, blijkt uit de overgelegde stukken en dat wat tijdens de mondelinge behandeling is besproken, dat dit niet voortvloeit uit een psychische stoornis in de zin van de Wvggz. Er is sprake van een antisociale persoonlijkheidsstoornis en bijkomende omstandigheden, maar gebleken is dat dit niet als psychische stoornis wordt gezien en dat niet vast is komen te staan dat dit gevaar uit een psychische stoornis zou voortvloeien. Voor het standpunt van de officier van justitie met betrekking tot de te duiden stoornis, is onvoldoende grond in de onderliggende stukken te vinden. De rechtbank overweegt ook dat er minder bezwarende alternatieven zijn die hetzelfde beoogde effect hebben en dat verplichte zorg niet evenredig en/of effectief is. Gelet op het voorgaande is niet voldaan aan de criteria voor en doelen van verplichte zorg als bedoeld in de Wvggz. De zorgmachtiging zal daarom niet worden verleend.
AnnotatorJ.J. de Jong
UitspraakECLI:NL:RBGEL:2020:4017
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelRechtbank Gelderland 06-08-2020
CiteertitelJGZ 2020/81
SamenvattingZorgmachtiging, Vormen van verplichte zorg, Differentiatie.
Samenvatting (Bron)Zorgmachtiging Wvggz. Ten aanzien van een aantal vormen van verplichte zorg geldt dat deze alleen mogen worden toegepast op het moment dat de vorm van zorg tot het toedienen van de medicatie en toezicht door het Fact-team niet verder volstaat en een opname nodig is. Deze opname zal telkens niet langer dan 4 weken mogen duren en indien deze naar verwachting langer zal duren, is een nieuwe medische verklaring door een onafhankelijk psychiater nodig.
Annotator Redactie
UitspraakECLI:NL:RBGEL:2020:4572
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelRechtbank Midden-Nederland 02-06-2020
CiteertitelJGZ 2020/82
SamenvattingWvggz, Zorgmachtiging, Verplichte zorg: beperken van de vrijheid van betrokkene.
Samenvatting (Bron)Zorgmachtiging als bedoeld in artikel 6:4 Wvggz. Verzocht als vorm van verplichte zorg: beperken van de vrijheid van betrokkene om zijn auto te besturen.
AnnotatorB.J.M. Frederiks
UitspraakECLI:NL:RBMNE:2020:2749
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelRechtbank Midden-Nederland 08-07-2020
CiteertitelJGZ 2020/83
SamenvattingVerzoek om zorgmachtiging, Onvoldoende ernstig nadeel, Psychische stoornis, Wilsbekwaam inzake voorkeur voor crisismaatregel.
Samenvatting (Bron)Afwijzing zorgmachtiging in verband met zelfbeschikkingsrecht van een wilsbekwame patiënt. Tevens afwijzing verzoek schadevergoeding.
AnnotatorJ.J. de Jong
UitspraakECLI:NL:RBMNE:2020:2902
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelRechtbank Midden-Nederland 22-07-2020
CiteertitelJGZ 2020/84
SamenvattingWzd, Wvggz, Verstandelijke beperking, Psychische stoornis, Zorgmachtiging.
Samenvatting (Bron)verlenen zorgmachtiging in het kader van de Wvggz na second opinion door psychiater en AVG-arts, ondanks dat betrokkene uiteindelijk geplaatst moet worden op een Wzd plek.
AnnotatorE. Plomp
UitspraakECLI:NL:RBMNE:2020:2996
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelRechtbank Noord-Nederland 30-06-2020
CiteertitelJGZ 2020/85
SamenvattingWvggz, Zorgmachtiging, Ambtshalve afgeven zorgmachtiging door strafrechter.
Samenvatting (Bron)Veroordeling wegens meerdere bedreigingen en een vernieling. Geen tbs opgelegd, zoals geëist. Op verzoek van de rechtbank heeft de officier van justitie de mogelijkheden voor het afgeven van een zorgmachtiging onderzocht. De officier van justitie heeft uiteindelijk besloten om geen verzoekschrift tot het afgeven van een zorgmachtiging in te dienen. De rechtbank beschikt niet over de stukken van de deskundigen, die aan het besluit van de officier van justitie ten grondslag hebben gelegen. De officier van justitie heeft geweigerd om die stukken aan de rechtbank te overleggen, ook na verzoek daartoe, zodat de rechtbank niet ambtshalve tot het afgeven van een zorgmachtiging kan overgaan. De rechtbank volstaat met een (forse) gevangenisstraf.
AnnotatorH.J. Beintema
UitspraakECLI:NL:RBNNE:2020:3156
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelRechtbank Oost-Brabant 03-08-2020
CiteertitelJGZ 2020/86
SamenvattingErnstig nadeel, Nieuwe medische verklaring, Informatie ter zitting.
Samenvatting (Bron)Wvggz. De advocaat voert aan dat het verzoek niet toegewezen kan worden, omdat de onafhankelijke psychiater heeft geconcludeerd dat er geen ernstig nadeel bestaat. De advocaat voert verder aan dat een nieuwe medische verklaring moet worden opgesteld als de rechtbank het verzoek toch toewijst. De rechtbank volgt de advocaat in geen van beide verweren. De rechtbank kan het oordeel ook baseren op andere stukken dan de medische verklaring en de verklaringen tijdens de mondelinge behandeling. De diagnose en het ernstig nadeel zijn door de mondelinge behandeling en de andere stukken voldoende onderbouwd. De rechtbank wijst het verzoek toe zonder dat een nieuwe medische verklaring hoeft te worden opgesteld.
Annotator Redactie
UitspraakECLI:NL:RBOBR:2020:3977
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelRechtbank Rotterdam 29-01-2020, C/10/590327 / FA RK 20-466
CiteertitelJGZ 2020/87
SamenvattingMachtiging voortzetting crisismaatregel, Bevoegdheid burgemeester, Dreigend onmiddellijk nadeel. ( ECLI:NL:RBROT:2020:6874 - Deze uitspraak is niet gepubliceerd op Rechtspraak.nl.)
AnnotatorJ.J. de Jong
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelRechtbank Rotterdam 09-07-2020
CiteertitelJGZ 2020/88
SamenvattingWzd, Ontwikkelingsstoornis op basis van een ernstige autismespectrumstoornis, Licht beperkt niveau, Ernstig nadeel, Rechterlijke machtiging tot voortzetting van het verblijf.
Samenvatting (Bron)Rechterlijke machtiging tot voortzetting van het verblijf, artikel 24 Wzd. Hoewel cliënt op cognitief gebied gemiddeld is ontwikkeld, functioneert zij emotioneel en adaptief op een licht beperkt niveau. Dit betekent volgens de arts verstandelijk gehandicapten dat cliënt in het dagelijks leven op licht verstandelijk niveau functioneert. Verder wordt er binnen de huidige accommodatie voldoende behandelperspectief voor cliënt gezien. De rechtbank ziet hiermee voldoende reden voor de toepassing van de Wzd. De rechtbank heeft er daarbij rekening mee gehouden dat eerdere behandelingen in de reguliere GGZ de situatie van betrokkene niet wezenlijk hebben verbeterd.
AnnotatorB.J.M. Frederiks
UitspraakECLI:NL:RBROT:2020:7305
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelRechtbank Zeeland-West-Brabant 15-06-2020
CiteertitelJGZ 2020/89
SamenvattingWzd, Wvggz, Opstellen geneeskundige verklaring, AVG-arts.
Samenvatting (Bron)Het betreft twee vraagstukken: 1. Een geneeskundige verklaring die door een AVG-arts is opgesteld, terwijl bij cliënt sprake is van een verstandelijke beperking (die op de voorgrond staat) én een psychische stoornis. 2. Een geneeskundige verklaring die is opgesteld door een psychiater die verbonden is aan de desbetreffende zorgaanbieder.
AnnotatorH.J. Beintema
UitspraakECLI:NL:RBZWB:2020:2587
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelRechtbank Zeeland-West-Brabant 25-06-2020
CiteertitelJGZ 2020/90
SamenvattingKlachtprocedure, Proportionaliteit, Subsidiariteit, Doelmatigheid, Schadevergoeding afgewezen.
Samenvatting (Bron)Klachtzaak ex artikel 10:7 lid 1 Wvggz. Verzoeker grondt zijn klacht op artikel 10:3 sub f jo. 8:9 Wvggz, welk artikel betrekking heeft op de uitvoering van de zorgmachtiging. Klachtgronden: geen psychische stoornis, strijdigheid met de beginselen van proportionaliteit, subsidiariteit en doelmatigheid, wilsbekwaamheid en ernstig nadeel, schending informatieplicht. Klacht is ongegrond verklaard. Verzoek tot schadevergoeding ex artikel 10:11 lid 2 Wvggz is afgewezen.
Annotator Redactie
UitspraakECLI:NL:RBZWB:2020:2935
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelRechtbank Zeeland-West-Brabant 21-08-2020
CiteertitelJGZ 2020/91
SamenvattingStrafzaak, Poging doodslag, Ontoerekeningsvatbaar.
Samenvatting (Bron): Poging tot doodslag. Verdachte geheel ontoerekeningsvatbaar. Heropening van het onderzoek en opdracht aan de officier van justitie om een zorgmachtiging op basis van de Wvggz voor te bereiden.
AnnotatorR.B.M. Keurentjes
UitspraakECLI:NL:RBZWB:2020:3886
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekKlachtencommissies
TitelKlachtencommissie onvrijwillige zorg 27-07-2020, KCOZ 2020-03
CiteertitelJGZ 2020/92
SamenvattingBeperking bewegingsvrijheid, Fixatie, Onvoorziene situatie, Zorgplan.
AnnotatorB.J.M. Frederiks
LinkVolledige tekst uitspraak (kcoz.nl)
Artikel aanvragenVia Praktizijn