Rechtsgeleerd Magazijn Themis

Uitgever Uitgeverij Paris
Tijdschrift Rechtsgeleerd Magazijn Themis
Datum 17-02-2021
Aflevering 1
RubriekRedactionele kanttekeningen
TitelLaat het slachtoffer zijn dader kiezen
CiteertitelRM Themis 2021, afl. 1, p. 1
SamenvattingThe tortfeasortakes the victim as he finds him. Gevleugelde woorden in het schadevergoedingsrecht. De dader heeft het slachtoffer te nemen zoals hij is: arm of rijk, jong of oud, veelbelovend of niet, robuust of juist extra kwetsbaar. Het kan voor de omvang van de aansprakelijkheid van de dader een wereld van verschil maken. Is het spiegelbeeld ook waar?
Auteur(s)T. Hartlief
Pagina1
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikelen
TitelWereldrecht, sekai-hō, en world law
CiteertitelRM Themis 2021, afl. 1, p. 5
SamenvattingVooraanstaande juristen en politicologen vanuit de hele wereld pleitten er de laatste maanden voor dat we, in de strijd tegen het coronavirus en bij de wederopbouw daarna, wereldwijde solidariteit moeten verkiezen boven nationalistisch isolement. Verschillende politici benadrukten dat mondiale solidariteit prima samengaat met sterke staten, zolang verdeeldheid en onrust binnen de mondiale gemeenschap van dergelijke soevereine staten maar kunnen worden voorkomen.
Auteur(s)O. Spijkers
Pagina5
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikelen
TitelZekerheid op buitengaatse installaties: horror vacui?
CiteertitelRM Themis 2021, afl. 1, p. 15
SamenvattingWindenergie op zee speelt een belangrijke rol in de transitie naar een duurzame energievoorziening. De kavels die de overheid heeft aangewezen, bevinden zich grotendeels buiten de territoriale wateren in het Nederlandse deel van de Noordzee. Dit buitengaatse gebied is de exclusieve economische zone (EEZ) van Nederland.
Auteur(s)B.A. Schuijling
Pagina15
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikelen
TitelEen arrest dat om uitleg vraagt: Commentaar op het arrest van de Hoge Raad van 21 april 2020, over euthanasie op grond van een schriftelijke wilsverklaring
CiteertitelRM Themis 2021, afl. 1, p. 26
SamenvattingMet twee beslissingen van 21 april 2020 heeft de Hoge Raad een decennium van hevige discussie afgesloten over de betekenis van het in een schriftelijke wilsverklaring neergelegde euthanasieverzoek, vooral bij patiënten met gevorderde dementie.
Auteur(s)G.A. den Hartogh
Pagina26
UitspraakECLI:NL:HR:2020:712
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikelen
TitelArtikel 3:14 BW: van iemand, via de overheid, naar uitsluitend het bestuursorgaan?
CiteertitelRM Themis 2021, afl. 1, p. 34
SamenvattingArtikel 3:14 BW is ingevoerd met een voor de rechtspraktijk belangrijk doel. Het dient met name als kapstok voor de rechtspraak waarin de overheid bij de uitoefening van haar privaatrechtelijke bevoegdheden gebonden is aan bijvoorbeeld de beginselen van behoorlijk bestuur.
Auteur(s)R. Ortlep , V.A. van Waarde
Pagina34
LinkVolledige tekst wetsartikel (3:14 BW, wetten.overheid.nl)
Artikel aanvragenVia Praktizijn