Bouwrecht

Uitgever Wolters Kluwer
Tijdschrift Bouwrecht
Datum 23-02-2021
Aflevering 2
RubriekRedactioneel
TitelOver nood en wet
CiteertitelBR 2021/9
SamenvattingEr is in zeer korte tijd Covid-19-spoedwetgeving tot stand gebracht. Met dergelijke korte termijnen worden echt records gevestigd. Dit kan perspectief bieden voor een andere crisis, die al veel langer gaande is: het tekort aan betaalbare woningen, met name voor starters.
Auteur(s)A.M. Jansen
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikelen
TitelHet voorstel Besluit stikstofreductie en natuurverbetering: een emissievrij bouwproces?
CiteertitelBR 2021/10
SamenvattingOp 17 december 2020 is het wetsvoorstel stikstofreductie en natuurverbetering door de Tweede Kamer aangenomen. Daarnaast is op 4 december 2020 een conceptvoorstel voor het Besluit stikstofreductie en natuurverbetering ter internetconsultatie voorgelegd. Deze regelgeving moet zorgen voor een structurele aanpak van de Nederlandse stikstofproblematiek en zal een grote invloed op de bouw hebben.
Auteur(s)J.W.L. van der Loo , J.H.N. Ypinga
LinkVolledige tekst voorstel (internetconsultatie.nl)
LinkVolledige tekst artikel (Stibbe.com)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikelen
TitelLandinrichting voor het realiseren van natuurdoelen
CiteertitelBR 2021/11
SamenvattingLandinrichting staat van oudsher bekend als instrument voor het realiseren van landbouwdoelen. Toch bestaat al vanaf 1985 de mogelijkheid om landinrichting ook voor andere doelen in te zetten, zoals behoud en ontwikkeling van natuurwaarden. Een actueel voorbeeld van een project waar landinrichting mede wordt ingezet ten behoeve van natuur is Nieuw-Schoonebeek.
Auteur(s)J. Heinen
UitspraakECLI:NL:RBNNE:2019:5840
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekJurisprudentie - Ruimtelijk ordeningsrecht
TitelRechtbank Noord-Nederland 24-09-2019
CiteertitelBR 2021/12
SamenvattingEcologische verbindingszone
Samenvatting (Bron)WILG, ruilplan Schoonebeek, diverse beroepsgronden, ecologische verbindingszone, NAM wegen
UitspraakECLI:NL:RBNNE:2019:5840
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekJurisprudentie - Ruimtelijk ordeningsrecht
TitelRaad van State 04-11-2020
CiteertitelBR 2021/13
SamenvattingTransformatie van kantorenpark naar woongebied.
Samenvatting (Bron)Bij besluit van 26 september 2019 heeft de raad van de gemeente Diemen het bestemmingsplan "CHW-bestemmingsplan Holland Park Zuid" vastgesteld. Het plangebied betreft een deel van het Holland Park in het zuiden van Diemen, tegen de grens van de gemeente Amsterdam. Dit gebied was voorheen onderdeel van een kantorenpark, dat stamt uit de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw. Het plangebied kent een hoge leegstand als gevolg van vraaguitval op de kantorenmarkt. Mede omdat er grote alternatieve locaties voor kantoren in de nabijheid liggen, zoals de Zuidas, verwacht de raad niet dat het plangebied zich als kantorenpark kan herstellen. Gelet hierop beoogt de raad met het bestemmingsplan de transformatie van het kantorenpark naar een woongebied. Daartoe wordt aan de noordoostzijde van het gebied, tussen de stations Diemen Zuid en Verrijn Stuartweg, de woonwijk Holland Park ontwikkeld. In deze wijk zullen 1.500 woningen en 6.438 m² aan ondersteunende voorzieningen worden gerealiseerd.
AnnotatorJ.W. van Zundert
UitspraakECLI:NL:RVS:2020:2604
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekJurisprudentie - Bestuursrecht algemeen
TitelRaad van State 04-11-2020
CiteertitelBR 2021/14
SamenvattingVergunning oplaadpalen voor elektrische motorvoertuigen.
Samenvatting (Bron)Bij besluit van 26 september 2017 heeft de minister van Infrastructuur en Waterstaat aan Wegrestaurant Burgerveen B.V. een vergunning verleend voor het hebben, behouden en onderhouden van zes oplaadpalen voor elektrische motorvoertuigen op verzorgingsplaats Den Ruygen Hoek-Oost langs de rijksweg A4 in de gemeente Haarlemmermeer. Wegrestaurant Burgerveen beschikt over het recht om op verzorgingsplaats Den Ruygen Hoek-Oost langs de A4 een wegrestaurant te exploiteren. Dit is een van de basisvoorzieningen die zich op Den Ruygen Hoek-Oost bevinden. De andere basisvoorzieningen zijn het benzinestation van Shell en het oplaadstation voor elektrische voertuigen van Fastned. De grond waarop het wegrestaurant wordt geëxploiteerd, inclusief de bij het wegrestaurant gelegen parkeerplaatsen, is eigendom van de staat. De minister heeft aan dit besluit ten grondslag gelegd dat zich geen van de in artikel 3 van de Wbr opgenomen weigeringsgronden voordoet.
AnnotatorA. Drahmann
UitspraakECLI:NL:RVS:2020:2607
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekJurisprudentie - Bestuursrecht algemeen
TitelRaad van State 18-11-2020
CiteertitelBR 2021/15
SamenvattingAanvraag strandpaviljoen Katwijk nadeelcompensatie afgewezen. Normaal ondernemersrisico?
Samenvatting (Bron)Bij besluit van 5 september 2017 heeft het college van burgemeester en wethouders van Katwijk de aanvraag van [appellante sub 2] om nadeelcompensatie afgewezen. Katwijk was de laatste zwakke schakel van de Zuid-Hollandse kust. Tussen oktober 2013 en februari 2015 is het project Kustwerk Katwijk uitgevoerd. De kust bij Katwijk is versterkt met een dijk-in-duin. Tussen de dijk en de Boulevard is een ondergrondse parkeergarage gebouwd. Tegelijkertijd is het duingebied verbreed en opnieuw ingericht. [appellante sub 2] exploiteert het [strandpaviljoen] te Katwijk. Op 22 februari 2012 heeft zij met de [vennootschap] een overeenkomst gesloten voor de huur van het strandpaviljoen met bijbehorend terras en het gedeelte van het strandvak waarop het strandpaviljoen is gesitueerd. Volgens de overeenkomst is het strandpaviljoen in beginsel van 1 maart tot 1 november geopend. [appellante sub 2] heeft verzocht om vergoeding van uit omzetdaling voortvloeiende schade als gevolg van werkzaamheden.
AnnotatorJ.S. Procee , M.J.W. Timmer , L.A. Jager
UitspraakECLI:NL:RVS:2020:2774
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekJurisprudentie - Aanneming van werk
TitelGerechtshof Den Haag 03-11-2020
CiteertitelBR 2021/16
SamenvattingAannemingsovereenkomst. Verzuim zonder ingebrekestelling? Aannemer moest worden toegelaten tot herstel van het gebrek, naar eigen inzicht. Tweede ingebrekestelling nodig?
Samenvatting (Bron)Verzuim. Diende aannemer nogmaals in gebreke te worden gesteld op het moment dat (aavankelijk) beide partijen ten onrechte overtuigd waren dat gebreken na eerdere sommatie waren hersteld?
AnnotatorJ.C. Borman
LinkVolledige tekst annotatie (Feltz.nl)
UitspraakECLI:NL:GHDHA:2020:2057
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekJurisprudentie - Omgevingsrecht
TitelRaad van State 14-10-2020
CiteertitelBR 2021/17
SamenvattingGeluid. Juridisch-planologische regeling attractiepark Efteling,
Samenvatting (Bron)Bij besluit van 20 september 2018 heeft de raad van de gemeente Loon op Zand het bestemmingsplan "Wereld van de Efteling 2030" vastgesteld. Het bestemmingsplan "Wereld van de Efteling 2030" voorziet in een actuele juridisch-planologische regeling voor het attractiepark van de Efteling, daaraan verbonden verblijfsaccommodaties, een golfterrein, bos- en natuurgebied en enkele (agrarische) percelen. Het plan maakt daarnaast een uitbreiding mogelijk, die globaal bestaat uit: een uitbreiding van het attractiepark in oostelijke en westelijke richting, de aanleg van een nieuwe parkeervoorziening aan de westzijde en het parkeren op afstand aan de oostzijde, een uitbreiding van verblijfsrecreatieve voorzieningen, een aanpassing van de golfbaan en aanpassingen van de infrastructuur in de vorm van onder meer een verlegging van de Horst en de aanleg van een nieuwe zuidelijke ontsluiting. In het Masterplan Wereld van de Efteling 2030 van januari 2017 is vastgelegd dat de uitbreiding in drie fasen moet plaatsvinden.
AnnotatorP.M.J. de Haan , Q.W.J. de Ruijter
UitspraakECLI:NL:RVS:2020:2439
Artikel aanvragenVia Praktizijn