Tijdschrift voor Bouwrecht

Uitgever Instituut voor Bouwrecht
Tijdschrift Tijdschrift voor Bouwrecht
Datum 18-05-2021
Aflevering 5
RubriekGastcolumn
TitelWoningtekort vraagt om hybride bouwplicht: gemeenten aan zet
CiteertitelTBR 2021/52
SamenvattingIn deze gastcolumn schetst auteur enkele gedachten op welke wijze de stagnerende woningbouw kan worden aangepakt. Eén van die gedachten is het introduceren van een bouwplicht die zijn oorsprong vindt in een privaatrechtelijke overeenkomst en gecomplementeerd in het publiekrechtelijke spoor.
Auteur(s)A.G.A. Nijmeijer
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikelen
TitelDe basisprincipes van (goede) geïntegreerde contracten als toetsingskader voor de concept UAV-GC.
CiteertitelTBR 2021/53
SamenvattingOp 15 februari 2021 is de consultatieversie van de UAV-GC 2020 beschikbaar gesteld op de website van CROW. Het Instituut voor Bouwrecht heeft op 15 maart 2021 een expertmeeting georganiseerd waarin een aantal inleiders, rapporteurs en experts gezamenlijk een reactie hebben voorbereid die vervolgens onder de vlag van het Instituut aan CROW is voorgelegd. Dit artikel dat u nu voor zich heeft is ter voorbereiding van de expertmeeting van 15 maart 2021, aan de deelnemers van de expertmeeting toegestuurd met als doel de achtergrond van de totstandkoming van de UAV-GC te schetsen en de deelnemers een objectief toetsingskader te bieden.
Auteur(s)E.M. Bruggeman , A.G.J. van Wassenaer
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikelen
TitelVerslag Expertmeeting Herziening UAV-GC - 15 maart 2021
CiteertitelTBR 2021/54
SamenvattingOp 15 maart 2021 organiseerde het Instituut voor Bouwrecht een expertmeeting over de herziening van de UAV-GC onder leiding van Arent van Wassenaer en Evelien Bruggeman. Ruim 50 juristen die expert zijn op dit gebied bediscussieerden in subgroepen verschillende aspecten van de consultatieversie. In deze bijdrage treft u het verslag van deze expertmeeting aan, samengesteld en van een afsluitende conclusie voorzien door prof. mr. dr. E.M. Bruggeman en mr. A.G.J. van Wassenaer.
Auteur(s)E.M. Bruggeman , A.G.J. van Wassenaer
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikelen
TitelKroniek Warmte
CiteertitelTBR 2021/55
SamenvattingIn deze bijdrage worden de civielrechtelijke en bestuursrechtelijk jurisprudentie en de besluiten van de ACM ten aanzien van de Warmtewet (en een aantal aanverwante onderwerpen) in de periode 1 juli 2019- 1 april 2021 besproken.
Auteur(s)K. Meijering , H.E. Noordhoek , R.M.F. de Martines
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikelen
TitelOmgevingsplan (2018-2021)
CiteertitelTBR 2021/56
SamenvattingIn deze bijdrage wordt aan de hand van jurisprudentie en enkele planregelingen een overzicht gegeven van de wijze waarop met het bestemmingsplan met verbrede reikwijdte wordt vooruitgelopen op het omgevingsplan onder de Omgevingswet.
Auteur(s)H.P. Wiersema , J.J. Karens , V.J. Rakovitch , K.M.G. Hamelink
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekPraktijk
TitelNieuwe spelregels landjepik: voormalig eigenaar niet langer met lege handen?
CiteertitelTBR 2021/57
SamenvattingOp 24 februari 2017 heeft de Hoge Raad een arrest gewezen dat de nodige pennen in beweging heeft gebracht. Dit arrest heeft betrekking op het verjaringsleerstuk. Uit hoofde van art. 3:105 lid 1 BW in verbinding met art. 3:306 BW wordt de bezitter van een stuk grond na twintig jaren eigenaar van de in bezit genomen zaak, ook al is hij niet te goeder trouw. Het arrest laat zien dat een voormalig rechthebbende niet per definitie met lege handen achterblijft. In het navolgende gaat mr. A.C.L. Carpaij nader in op dit arrest en besteedt aandacht aan de vraag op welke wijze de door de Hoge Raad aangereikte ‘correctiemogelijkheid’ op eigendomsverlies als gevolg van landjepik zijn weg vindt in de rechtspraak die nadien is gewezen.
Auteur(s)A.C.L. Carpaij
LinkVolledige tekst artikel (Bierman.nl)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekReactie
TitelDe risicobeoordeling kwaliteitsborging 3.0 en de functie van het overdrachtsdossier.
CiteertitelTBR 2021/58
SamenvattingIn dit artikel wordt een reactie gegeven op de bijdrage TBR van maart 2021 ‘De risicobeoordeling kwaliteitsborging 2.0’ (TBR 2021/30).
Auteur(s)N.P.M. Scholten , R.T.H. de Wildt , G. Koop , G.J.A.M. Bogaers
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekJurisprudentie - Ruimtelijke ordeningsrecht
TitelRaad van State 10-03-2021
CiteertitelTBR 2021/59
SamenvattingBelanghebbendheid concurrent, gevolgen van enige betekenis
Samenvatting (Bron)Bij besluit van 21 november 2019 heeft de raad van de gemeente Goes het bestemmingsplan "Herziening Marconistraat" vastgesteld. Het bestemmingsplan voorziet in een juridisch-planologisch kader voor een supermarkt op de voormalige Gamma-locatie aan de Marconistraat 11. De voorziene ontwikkeling maakt deel uit van een herstructurering van het bedrijven- en detailhandelsgebied rondom de Marconistraat. Met de geplande herstructurering wenst de raad het Marconigebied te revitaliseren en de supermarktstructuur in Goes te versterken. Lidl is initiatiefnemer en zij is voornemens om op de voormalige Gamma-locatie een supermarkt te exploiteren. Lidl stelt dat geen sprake is van een nieuwe stedelijke ontwikkeling, zodat artikel 3.1.6, tweede lid, van het Bro niet van toepassing is.
AnnotatorJ. Wieland
LinkVolledige tekst annotatie (Stijladvocaten.nl)
UitspraakECLI:NL:RVS:2021:518
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekJurisprudentie - Wabo
TitelRaad van State 24-03-2021
CiteertitelTBR 2021/60
SamenvattingOmgevingsvergunning voor plaatsen buitenunit warmtepomp. Bouwwerk. Toelaatbare geluidhinder. Relatie Bouwbesluit 2012
Samenvatting (Bron)Bij besluit van 13 juni 2018 heeft het college van burgemeester en wethouders van Amersfoort aan [appellant sub 2] een omgevingsvergunning verleend voor het (ver)plaatsen van een buitenunit met een warmtepomp op het perceel [locatie 1] te Amersfoort. De verleende vergunning is een omgevingsvergunning voor het bouwen van een bouwwerk en het gebruiken van gronden of bouwwerken in strijd met het bestemmingsplan, als bedoeld in artikel 2.1, aanhef en onder a en c van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht. De vergunning gaat over het plaatsen van een warmtepomp op het erf van het perceel [locatie 1] te Amersfoort. [appellant sub 1] woont aan de [locatie 2], naast het perceel van [appellant sub 2]. De afstand tussen zijn woning en de warmtepomp is ongeveer 17 m. Hij vreest voor geluidhinder van het in werking zijn van de warmtepomp.
AnnotatorA.G.A. Nijmeijer
UitspraakECLI:NL:RVS:2021:633
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekJurisprudentie - Wabo
TitelRaad van State 24-02-2021
CiteertitelTBR 2021/61
SamenvattingOmgevingsvergunning wijziging en vergroting voormalige kerk tot hotel, theater en grand café. Geen stedelijk ontwikkelingsproject (Besluit m.e.r.)
Samenvatting (Bron)Bij besluit van 28 december 2017 heeft het algemeen bestuur van de bestuurscommissie van stadsdeel Oost aan [appellant sub 1] een omgevingsvergunning verleend voor het wijzigen en vergroten van de voormalige Christus Koningkerk op de locatie James Wattstraat 56/58 in Amsterdam en het gebruik daarvan als hotel, theater met zaalverhuur en café met terras. De Christus Koningkerk is gebouwd in 1955 en is een gemeentelijk monument. Het bouwplan voorziet in een grote zaal met bijbehorende ruimtes voor theater en zalenverhuur, een grand café met bijbehorende ruimtes en terras en een driesterrenhotel met 77 kamers. De centrale ruimte op de begane grond van de kerk zal fungeren als grote zaal voor het theater. Ook worden door middel van een inpandige staalconstructie twee extra verdiepingen in de centrale ruimte van de kerk geplaatst.
AnnotatorT. Groot
LinkVolledige tekst annotatie (stijladvocaten.nl)
UitspraakECLI:NL:RVS:2021:386
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekJurisprudentie - Milieurecht
TitelRaad van State 24-02-2021
CiteertitelTBR 2021/62
SamenvattingOntheffing soortenbescherming. Windpark. Pro-actieve en noodzakelijke maatregelen.
Samenvatting (Bron)Bij besluit van 21 december 2018 heeft het college van gedeputeerde staten van Groningen aan Waddenwind B.V. een vergunning verleend op grond van artikel 2.7 van de Wet natuurbescherming voor het oprichten en in werking hebben van 21 windturbines op Windpark Oostpolder en de verwijdering van tien bestaande windturbines, waarvan negen aan de Kwelderweg en één aan de Oostpolderweg. De Oostpolder is een landbouwgebied dat grenst aan de zuidzijde van het bestaande haven- en industriegebied Eemshaven. Het gebied beslaat een oppervlakte van circa 620 ha. De nieuwe windturbines hebben een ashoogte van minimaal 135 m en maximaal 166 m, een rotordiameter van minimaal 125 m en maximaal 145 m, een tiphoogte van minimaal 198 m en maximaal 239 m en een vermogen per windturbine van ongeveer 4,5 MW. De vergunning is verleend voor de periode tot uiterlijk 30 november 2047.
AnnotatorF. Onrust
UitspraakECLI:NL:RVS:2021:387
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelRaad van State 17-03-2021
CiteertitelTBR 2021/63
SamenvattingBodemkwaliteit. Nota bodembeheer. Exceptieve toetsing bestuursorgaan.
Samenvatting (Bron)Bij besluit van 9 november 2018 heeft het college van burgemeester en wethouders van Tiel de werkzaamheden van [bedrijf] met betrekking tot het toepassen van grond op het perceel [locatie] te Tiel stilgelegd. [appellant] wil op het perceel woningbouw ontwikkelen. Omdat op deze locatie sprake is van ernstige bodemverontreiniging is er in het kader van de sanering daarvan voorzien in het aanbrengen van een leeflaag van grond met een dikte van 1 m. Daartoe is [bedrijf] in opdracht van [appellant] overgegaan. Het college heeft de werkzaamheden stilgelegd en een last onder dwangsom opgelegd, omdat [bedrijf] grond heeft aangebracht die bodemvreemd materiaal (glas en puin) en asbestverdacht materiaal bevatte. De grond kwam niet overeen met de grond uit de partijkeuringen die behoorden bij de geaccepteerde melding Besluit bodemkwaliteit. Het college heeft de bezwaren van [bedrijf] tegen de daarop betrekking hebbende besluiten gegrond verklaard en deze besluiten herroepen.
AnnotatorR. Kegge
UitspraakECLI:NL:RVS:2021:590
Artikel aanvragenVia Praktizijn