Jurisprudentie Bestuursrecht plus

Uitgever Sdu
Tijdschrift Jurisprudentie Bestuursrecht plus
Datum 02-06-2020
Aflevering 2
TitelGaat de Nationale ombudsman zijn boekje te buiten? Of is het boekje misschien achterhaald? Klagen over taken uitgevoerd via intergemeentelijke samenwerking of inkoop
CiteertitelJB Plus 2020, afl. 2
SamenvattingDoor de decentralisaties in het sociaal domein is het klachtrecht onderwerp van discussie geworden. Bij wie kan geklaagd worden over medewerkers van een gemeenschappelijke regeling, of van een verzelfstandigde stichting? Past de opvatting hierover van de Nationale ombudsman binnen het klachtrecht zoals opgenomen in hoofdstuk 9 van de Algemene wet bestuursrecht?
Auteur(s)R.J.M.H. de Greef
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelSchorsende werking van bezwaar bij bestuurlijke boetes?
CiteertitelJB Plus 2020, afl. 2
SamenvattingIn 2015 bracht de Raad van State een advies uit waarin wordt ingegaan op verschillen in waarborgen tussen de bestuurlijke boete en strafrechtelijke sancties. Een van deze verschillen is dat rechtsmiddelen in het strafrecht wel, maar die bij bestuurlijke boetes, gelet op art. 6:16 Awb, geen schorsende werking hebben. In opdracht van het Ministerie van Justitie en Veiligheid hebben de auteurs onderzoek naar dit verschil verricht. De hoofdvraag van dit onderzoek is of er reden is om, overeenkomstig het strafrecht, te voorzien in een wettelijke regeling waarmee de effectuering van bestuurlijke boetes wordt geschorst gedurende de fase van rechtsbescherming tegen bestuurlijke boetes. Deze bijdrage geeft een samenvattend antwoord.
Auteur(s)H.E. Bröring , A. Tollenaar , M. Feenstra , A. Outhuijse
LinkVolledige tekst artikel (WODC.nl)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelTussendingen in het overheidsaansprakelijkheidsrecht
CiteertitelJB Plus 2020, afl. 2
SamenvattingDit artikel gaat over de regel dat de onrechtmatigheid van een besluit, dat is vernietigd door de bestuursrechter, vaststaat. Onderzocht wordt of deze regel ook zou moeten gelden voor bepaalde handelingen die met een besluit worden gelijkgesteld, zoals sommige bestuurlijke rechtsoordelen (en het niet tijdig nemen van een besluit). Betoogd wordt dat de schadevergoedingsrechter de onrechtmatigheid van deze ‘tussendingen’ zelfstandig zou moeten beoordelen en slechts gebonden is aan de uitspraak van de bestuursrechter, voor zover daarbij de juistheid of onjuistheid van een rechtsoordeel is vastgesteld.
Auteur(s)S.A.L. van de Sande
Artikel aanvragenVia Praktizijn