Jurisprudentie Bestuursrecht plus

Uitgever Sdu
Tijdschrift Jurisprudentie Bestuursrecht plus
Datum 28-12-2020
Aflevering 4
TitelDe do’s en don’ts voor de informele behandeling van bezwaren
CiteertitelJB Plus 2020, afl. 4
SamenvattingIn deze bijdrage staan enkele van de juridische do’s en don’ts voor de informele behandeling van bezwaren centraal. Anders dan de reguliere of formele bezwaarprocedure is de informele aanpak niet in de Awb geregeld. Dat betekent echter niet dat deze wijze van bezwaarbehandeling niet aan regels is gebonden. In de bijdrage worden deze (juridische) normen, volgend uit de wetsgeschiedenis en jurisprudentie, beschreven en worden voor een aantal juridische vragen best practices geformuleerd.
Auteur(s)M. Wever
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelGeen beroep meer tegen gedoogbeslissingen. Hoe nu verder?
CiteertitelJB Plus 2020, afl. 4
SamenvattingIn april 2019 deed de ABRvS een richtinggevende uitspraak over de rechtsbescherming tegen gedoogbeslissingen. Sindsdien worden gedoogbeslissingen niet meer aangemerkt als besluit, en evenmin daarmee gelijkgesteld. Voortaan zijn gedoogbeslissingen slechts onder zeer uitzonderlijke omstandigheden voor beroep vatbaar. Hoe moet deze uitspraak worden gewaardeerd, en hoe heeft de praktijk hierop gereageerd? Kan het nemen van besluiten tot partiële handhaving de in de praktijk bestaande behoefte aan gedoogbeslissingen deels opvullen?
Auteur(s)H.J.M. Besselink
UitspraakECLI:NL:RVS:2019:1356
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelReferentiekader van waaruit wij het bestuursrecht bezien en waarderen
CiteertitelJB Plus 2020, afl. 4
SamenvattingDe ontwikkelingen die onder de noemer van ‘responsiviteit’ vallen zien ook op een verandering in het referentiekader van waaruit wij het bestuursrecht bezien en waarderen, namelijk dat ook in dat rechtsgebied de overheid en burger tot elkander staan in een door de redelijkheid en billijkheid (goede trouw) beheerste rechtsverhouding en zij zich overeenkomstig dienen te gedragen. Deze bijdrage heeft als doel om die opvatting uiteen te zetten, tegenargumenten te bespreken, en een oproep te doen voor verdere discussie.
Auteur(s)R. Ortlep
LinkVolledige tekst artikel (uva.nl)
Artikel aanvragenVia Praktizijn