Tijdschrift voor Omgevingsrecht

Uitgever Boom Juridische Uitgevers
Tijdschrift Tijdschrift voor Omgevingsrecht
Datum 08-07-2021
Aflevering 2
RubriekRedactioneel
Titel Weinig zwartlakken in het omgevingsrecht
CiteertitelTO 2021, 2, p. 35
SamenvattingHet redactioneel is gewijd aan de openbaarheid van locatiegegevens van ondernemingen die eerder een zogenoemde PAS-melding hebben gedaan. Tevens wordt aandacht besteed aan de stand van zaken van het voorstel voor de Wet open overheid en de gevolgen als die wet in werking treedt.
Auteur(s)C.N. van der Sluis
Pagina35
LinkVolledige tekst artikel (Overheidenopenbaarheid.nl)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikelen
TitelArrest Varkens in Nood: twee richtinggevende uitspraken van de Afdeling bestuursrechtspraak
CiteertitelTO 2021, 2, p. 37
SamenvattingInmiddels heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State twee richtinggevende uitspraken gedaan over de antwoorden van het Europese Hof van Justitie. Op 14 april 2021 deed zij uitspraak (ECLI:NL:RVS:2021:786) over de vraag bij welke besluiten de voorwaarde van art. 6:13 Awb belanghebbenden niet mocht en zou worden tegengeworpen. Op 4 mei 2021 ging de Afdeling in op de vraag of en in welke gevallen een niet-belanghebbende toegang tot de bestuursrechter zou moeten hebben (ECLI:NL:RVS:2021:953). In beide uitspraken maakte de Afdeling haar werkwijze bekend.
Auteur(s)H.A.J. Gierveld
Pagina37
LinkVolledige tekst artikel (bjutijdschriften.nl)
UitspraakECLI:NL:RVS:2021:786
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikelen
TitelKroniek Waterwet 2020
CiteertitelTO 2021, 2, p. 44
SamenvattingDeze bijdrage geeft een overzicht van de belangrijkste rechtspraak op het gebied van het waterrecht. Achtereenvolgens wordt stilgestaan bij de belangrijkste ontwikkelingen rondom de watervergunning, het projectplan, lozingen, gedoogplichten, nadeelcompensatie, relativiteit en belanghebbendheid in relatie tot de Wtw. De Wtw is een van de wetten die (naar verwachting) in 2022 grotendeels op zal gaan in de Omgevingswet. Per onderwerp gaan wij daarom in deze kroniek eveneens in op de wijze waarop het betreffende onderwerp in de Omgevingswet zal worden geďncorporeerd.
Auteur(s)A. Danopoulos , S.F.J. Sluiter , E.L. van Leeuwen
Pagina44
LinkVolledige tekst artikel (Ploum.nl)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikelen
TitelEen queeste naar een balans tussen flexibiliteit en bundeling bij het aanvraagproces van de omgevingsvergunning: raakt de positie van de aanvrager verdwaald?
CiteertitelTO 2021, 2, p. 54
SamenvattingSinds jaar en dag tracht de omgevingswetgever een balans te vinden tussen flexibiliteit en bundeling bij de aanvraag van de omgevingsvergunning. Met de komst van de Omgevingswet komt de nadruk meer te liggen op flexibiliteit bij het aanvraagproces van de omgevingsvergunning. De aanvrager krijgt – mede door het loslaten van het concept van onlosmakelijke samenhang – meer vrijheid om het aanvraagproces van de vergunningen zelf vorm te geven. Er dient kritisch naar deze ontwikkeling te worden gekeken. Wordt de positie van de aanvrager van de omgevingsvergunning beter door het bieden van meer vrijheid bij de aanvraag van de vereiste omgevingsvergunning(en)? Deze vraag staat centraal in deze bijdrage.
Auteur(s)T. Barshini
Pagina54
UitspraakECLI:NL:RVS:2021:159
Artikel aanvragenVia Praktizijn