Ars Aequi

Uitgever Stichting Ars Aequi
Tijdschrift Ars Aequi
Datum 13-06-2005
Aflevering 6
RubriekRedactioneel
TitelAfgeluisterde praktijken...
CiteertitelAA 2005, 421
SamenvattingAl geruime tijd zijn de Nederlandse Vereniging voor Strafrechtadvocaten (hierna: NVSA) en de Minister van Justitie in conflict over de vraag of de huidige uitvoering van de vernietigingslicht van het Openbaar Ministerie bij processen-verbaal of andere voorwerpen die mededelingen behelzen die onder het verschoningsrecht vallen, regelmatig is.
Auteur(s)J.B. van de Hel , A. Oudshoorn
Pagina421-422
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekRode draad
TitelZeven, sluizen en incasseren: wat de cassatieadvocaten bijdragen aan rechtsvorming door de Hoge Raad
CiteertitelAA 2005, 423
SamenvattingCassatieadvocaten zijn uit op winst in de voorliggende zaak. Rechtsvorming door de Hoge Raad is daaraan ondergeschikt. Toch leveren cassatieadvocaten een bijdrage aan deze rechtsvorming. Door het adequaat selecteren en presenteren van zaken kunnen zij de Hoge Raad soms principiële uitspraken ontlokken.
Auteur(s)M.V. Polak
Pagina423-431
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekDigesten
TitelVoorwoord
CiteertitelAA 2005, 432
SamenvattingDe rechtsgeschiedenis verdwijnt steeds verder naar de achtergrond in het juridische onderwijs. In de ogen van beleidsmakers is het bestuderen van de historische achtergronden van het recht niet langer een onmisbaar onderdeel van de vierjarige rechtenstudie.
Auteur(s)K. Krzeminski , M. van den Nieuwenhuijzen
Pagina432-432
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekDigesten
TitelJustinianus legislator
CiteertitelAA 2005, 433
SamenvattingOver de theoretische en filosofische grondslagen van het recht hebben de Romeinse juristen zich anders dan een vrij groot aantal Griekse wijsgeren, in geen enkele fase van hun geschiedenis systematisch rekenschap gegeven. Veel van hun, overigens schaarse en incidentele filosofische bespiegelingen zijn ontleend aan Griekse literaire bronnen.
Auteur(s)J.E. Spruit
Pagina433-444
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekColumn
TitelJuridisch argumenteren
CiteertitelAA 2005, 445
Auteur(s)E. Hondius
Pagina445-445
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekRecht in zicht
TitelBescherming van dierenwelzijn in opmars?
CiteertitelAA 2005, 446
Samenvatting'Dierenrechten moeten in de grondwet' kopte de Metro van 22 maart 2004. Aanleiding was een onderzoek van Maurice de Hond naar het draagvlak onder de Nederlandse bevolking voor grondwettelijke bescherming van rechten van dieren, zoals eerder die maand door het Tweede-Kamer-lid Femke Halsema van Groen Links was voorgesteld. Uit het onderzoek van De Hond bleek dat 56% van de Nederlandse bevolking voorstander is van het opnemen van een dergelijk grondrecht.
Auteur(s)A.A. Freriks
Pagina446-450
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekMens en Maatschappij
TitelMinder registers, meer gegevens. Over gegevensverwerking betreffende zware criminaliteit
CiteertitelAA 2005, 451
SamenvattingGebeurtenissen als de aanslagen in Madrid, de moord op Van Gogh en de publiekelijk uitgesproken doodswens voor twee kamerleden beïnvloeden het strafrecht in sterke mate. Zelden werden in zo'n hoog tempo wetsvoorstellen gedaan om de opsporing van terroristische misdrijven te verbeteren door middel van zwaardere dwangmiddelen, lichtere verdenkingscriteria en meer mogelijkheden tot gegevensverwerking.
Auteur(s)H.H. Kielman , W.I. Koelewijn
Pagina451-457
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekMens en Maatschappij
TitelSchadevergoeding voor het leven?
CiteertitelAA 2005, 457
SamenvattingRuim tien jaar geleden bezocht een zwangere vrouw een verloskundige in het academisch ziekenhuis in Leiden. De vrouw was enigszins verontrust over de mogelijkheid van genetische afwijkingen: ze had al tweemaal een spontane abortus gehad en een neef was door een chromosale afwijking ernstig gehandicapt. De verloskundige vond het niet nodig nader familie-onderzoek te doen of de vrouw naar een klinisch geneticus te verwijzen. Het kind werd geboren en Kelly genoemd.
Auteur(s)G.A. den Hartogh
Pagina457-463
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekRode draad
TitelDe Hoge Raad is natuurlijk netter dan net, keuriger dan keurig?
CiteertitelAA 2005, 464
SamenvattingInterview met Marc Ynzonides.
Auteur(s)A. Oudshoorn , C. Rijckenberg
Pagina464-471
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekAnnotaties
TitelHoge Raad, 18-06-2004, C03/021HR
CiteertitelAA 2005, 472
SamenvattingHuwelijks voorwaarden en daarvan afwijkend, onderling overstemmend gedrag van echtgenoten.

Huwelijkse voorwaarden; derogerende werking van redelijkheid en billijkheid; afwijkende partijbedoeling; onderling overeenstemmend gedrag.

Samenvatting (Bron)18 juni 2004 Eerste Kamer Nr. C03/021HR JMH Hoge Raad der Nederlanden Arrest in de zaak van: [De vrouw], wonende te [woonplaats], EISERES tot cassatie, incidenteel verweerster, advocaat: aanvankelijk mr. C.M. Bergman, thans mr. T.F.E. Tjong Tjin Tai, t e g e n [De man], wonende te [woonplaats], VERWEERDER in cassatie, incidenteel eiser, advocaat: mr. P.S. Kamminga. 1. Het geding in feitelijke instanties...
AnnotatorA.J.M. Nuytinck
Pagina472-477
UitspraakECLI:NL:HR:2004:AO7004
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekAnnotaties
TitelHoge Raad, 17-12-2004, C03/232HR
CiteertitelAA 2005, 478
SamenvattingHandhaving na vernietiging van het te handhaven besluit.

Beperkte reikwijdte terugwerkende kracht van vernietiging; handhaving op basis van later vernietigde milieuvergunning; verzet tegen tenuitvoerlegging dwangsommen afgewezen.
Samenvatting (Bron)17 december 2004 Eerste Kamer Nr. C03/232HR JMH/AT Hoge Raad der Nederlanden Arrest in de zaak van: KNORHOF B.V., gevestigd te Kapel-Avezaath, gemeente Buren, EISERES tot cassatie, advocaat: mr. J.P. Heering, t e g e n DE GEMEENTE BUREN, gevestigd te Lienden, VERWEERSTER in cassatie, advocaat: mr. K.G.W. van Oven. 1. Het geding in feitelijke instanties...
AnnotatorF.C.M.A. Michiels
Pagina478-482
UitspraakECLI:NL:HR:2004:AR2773
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekAnnotaties
TitelHoge Raad, 22-02-2005, 01568/04
CiteertitelAA 2005, 483
SamenvattingDe grenzen van de toelaatbaarheid van nieuw bewijsmateriaal in de strafrechtelijke procedure na herziening.
Samenvatting (Bron)Deventer moordzaak. 1. Nadere specificering van de bewezenverklaring na verwijzing door HR in herzieningsprocedure. 2. Toetsingsruimte feitenrechter na verwijzing door HR in herzieningsprocedure. 3. Voorbedachte raad. Ad 1. Het hof heeft de bewezenverklaring op twee punten nader gespecificeerd in vergelijking met de bewezenverklaring vóór de herziening. Art. 467.1 en 474.2 Sv noch het karakter van de herzieningsregeling staan daaraan in de weg. Ad 2. De opvatting dat een rechter bij zijn onderzoek in herziening na verwijzing door de HR gebonden is aan de gronden die tot herziening hebben geleid, is onjuist. De rechter in herziening dient de zaak met inachtneming van art. 467.1 Sv opnieuw geheel te onderzoeken. I.c. heeft de HR de herzieningsaanvrage zonder enige beperking gegrond verklaard. Dientengevolge heeft het hof terecht ex art. 474 Sv een onderzoek ingesteld naar alle omstandigheden die van belang zijn voor het oordeel over de feiten die in de inleidende dagvaarding zijn opgenomen (HR NJ 2001, 17). Het hof was dus in het geheel niet gebonden aan het novum dat grond opleverde voor verwijzing door de HR. Het staat de in herziening oordelende rechter vrij al het relevante bewijsmateriaal, ongeacht of dit ten voordele of ten nadele van de verdachte strekt, in zijn onderzoek te betrekken en aan zijn beslissing ten grondslag te leggen, inclusief nieuw bewijsmateriaal. Daaraan doet niet af dat nieuw bewijsmateriaal t.t.v. de berechting vóór herziening nog niet bekend was, en evenmin dat dit bewijsmateriaal aldus maar eenmaal ten gronde is beoordeeld. Ad 3. Voor bewezenverklaring van voorbedachte raad is voldoende dat komt vast te staan dat de verdachte tijd had zich te beraden op het te nemen of het genomen besluit, zodat hij de gelegenheid heeft gehad over de betekenis en de gevolgen van zijn voorgenomen daad na te denken en zich daarvan rekenschap te geven (HR LJN AE1743). s Hofs vastelling dat verdachte voorafgaand aan en gedurende zijn gewelddadige handelingen tijd had zich te beraden op het te nemen of genomen besluit, waarbij hij zich ofwel tevoren ofwel tijdens de uitvoering van die handelingen van een mes heeft voorzien, is niet onbegrijpelijk. Het hof kon oordelen dat de levensberoving door verdachte niet het gevolg is geweest van een ogenblikkelijke gemoedsbeweging. s Hofs oordeel dat verdachte heeft gehandeld met voorbedachte raad getuigt niet van een onjuiste rechtsopvatting.
AnnotatorG.G.J. Knoops
Pagina483-487
UitspraakECLI:NL:HR:2005:AR5714
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekAnnotaties
TitelHof van Justitie EG, 15-03-2005, 209/03
CiteertitelAA 2005, 488
SamenvattingStudiefinanciering voor studenten uit andere EU-lidstaten: collegegeld én levensonderhoud?!

Burgerschap van de Unie. Artikelen 12 en 18 EG. Steun door studenten in de vorm van een gesubsidieerde lening. Bepaling waarbij toekenning van een dergelijke lening wordt beperkt tot studenten die op nationaal grondgebied zijn gevestigd.

(Dany Bidar / London Borough of Ealing en de Secretary of State for Education and Skills).
AnnotatorJ. Luijendijk , K.J.M. Mortelmans
Pagina488-489
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekAnnotaties
TitelHoge Raad, 02-11-2004, 00156/04 E
CiteertitelAA 2005, 500
SamenvattingConstitutionele rechtsvorming in Europees perspectief.
Samenvatting (Bron)De rechtstreekse toepasselijkheid van een gemeenschapsverordening brengt mee dat zij zonder nadere maatregel tot opneming in het nationale recht in werking treedt en ten gunste of ten laste van de rechtssubjecten worden toegepast (HvJ EG, Jur. EG 1977, blz. 00137). Het middel miskent dat een op grond van het EG-verdrag vastgestelde verordening gelding heeft en rechtstreeks toepasselijk is in elke Lid-Staat krachtens dat verdrag en niet krachtens enig nationaal besluit. Die gelding is niet gebaseerd op het stelsel van art. 93 en 94 GW.
Pagina500-504
UitspraakECLI:NL:HR:2004:AR1797
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekNieuwe wetgeving
TitelDe nieuwe structuurregeling. Deel I: 2001-2003
CiteertitelAA 2005, 505
SamenvattingOp 1 oktober 2004 trad in werking de Wet tot wijziging van boek 2 van het Burgerlijk Wetboek in verband met de aanpassing van de structuurregeling. De wet brengt wijzigingen aan in de voorschriften voor inrichting van de zogenoemde grote naamloze of besloten vennootschap, beter bekend als de structuurvennootschap.
Auteur(s)E.D.G. Kiersch
Pagina505-510
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekOpleiding en Carrire
TitelMensenrechten in de praktijk: Het werk van Amnesty voor vluchtelingen
CiteertitelAA 2005, 515
Samenvatting'Niemand mag worden teruggestuurd naar een land waar hij of zij een reëel risico loopt op foltering of een andere onmenselijke of vernederende behandeling of bestraffing.' Dit beginsel van nonrefoulement vloeit voort uit diverse algemene mensenrechtenverdragen en wordt beschouwd als een regel van gewoonterecht.
Auteur(s)H. Tiemersma
Pagina515-519
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekRechtsvragen
TitelCont(r)actbreuk ... Beantwoording rechtsvraag (318) Verbintenissenrecht
CiteertitelAA 2005, 520
Auteur(s)S.R. Damminga , I. Haazen
Pagina520-523
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekRechtsvragen
TitelBurgemeester, openbare orde en noodrecht. Rechtsvraag (323) Staatsrecht
CiteertitelAA 2005, 524
Auteur(s)J.L.W. Broeksteeg
Pagina524-524
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekLiteratuur
TitelBoekaankondigingen met lijst Nieuwe boeken
CiteertitelAA 2005, 511
Pagina511-514
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekNieuws en agenda
TitelNieuws en agenda
CiteertitelAA 2005, 525
Pagina525-527
Artikel aanvragenVia Praktizijn