Maandblad voor Vermogensrecht

Uitgever Boom Juridische Uitgevers
Tijdschrift Maandblad voor Vermogensrecht
Datum 21-07-2021
Aflevering 5
RubriekArtikelen
TitelHarmonization of Substantive Insolvency Law in the EU
CiteertitelMvV 2021, afl. 5, p. 159
SamenvattingDe Europese Commissie heeft via een Inception Impact Assessment de eerste stap gezet naar mogelijke harmonisering van het materiële insolventierecht van de lidstaten. De auteur bespreekt welke beleidsvraagstukken bij een dergelijk harmonisatieproces zouden spelen, de impact voor het algemene vermogensrecht en uit welke elementen een eventuele regeling zou moeten bestaan.
Auteur(s)J.H. Dalhuisen
Pagina159-165
LinkVolledige tekst artikel (bjutijdschrifte.nl)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikelen
TitelDe afkoelingsperiode in de WHOA
CiteertitelMvV 2021, afl. 5, p. 166
SamenvattingDit artikel behandelt de afkoelingsperiode in de WHOA. Aan de hand van de jurisprudentie, het doel van de wetgever en de creditors’ bargain-theorie wordt ingegaan op de vraag wie om de afkoelingsperiode kan verzoeken, in welk stadium dat kan, en aan welke criteria moet worden voldaan voordat een rechtbank tot afkondiging kan overgaan.
Auteur(s)M.R. Schreurs
Pagina166-177
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikelen
TitelDe erfenis van Madoff voor icbe’s: naar een verdergaande aansprakelijkheid voor de bewaarder
CiteertitelMvV 2021, afl. 5, p. 178
SamenvattingEen groot deel van de ingelegde gelden in het piramidespel van Madoff is inmiddels terugbetaald aan de getroffenen van de fraude. De impact van Madoff op de regelgeving voor icbe’s is echter blijvend. De auteur bespreekt in dit artikel de gevolgen van de fraude voor de regelgeving voor icbe’s. De nadruk ligt daarbij op de civielrechtelijke aansprakelijkheid van de bewaarder.
Auteur(s)J.E. de Klerk
Pagina178-187
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikelen
TitelEnige contractenrechtelijke aspecten naar aanleiding van de juridische strijd tussen Epic Games en Apple over de Fortnite-app
CiteertitelMvV 2021, afl. 5, p. 188
SamenvattingHet geschil tussen Epic Games en Apple over de Fortnite-app geeft aanleiding om enige contractenrechtelijke aspecten naar Nederlands recht nader te onderzoeken. Met name de machtspositie van een groot platform en het mogelijke nadeel dat consumenten als eindgebruiker ondervinden bij het gebruik van digitale inhoud staan in deze bijdrage centraal.
Auteur(s)D.J.B. Op Heij , S. van Gulijk
Pagina188-194
Artikel aanvragenVia Praktizijn