Tijdschrift voor Consumentenrecht en Handelspraktijken

Uitgever Uitgeverij Paris
Tijdschrift Tijdschrift voor Consumentenrecht en Handelspraktijken
Datum 25-08-2021
Aflevering 4
RubriekRedactioneel
TitelKlimaatrechtspraak, consumentenrecht en misleidende milieuclaims
CiteertitelTvC 2021, 4, p. 186
SamenvattingOp 26 mei 2021 deed de rechtbank Den Haag uitspraak in de civiele zaak die Milieudefensie c.s. hadden aangespannen tegen Royal Dutch Shell (RDS) vanwege de bijdrage die de activiteiten, producten en diensten van de Shell-groep leveren aan klimaatverandering. Tot verrassing van velen volgde de rechtbank Milieudefensie in haar vordering tot naleving van de klimaatdoelstelling van het Akkoord van Parijs.
Auteur(s)P.W.J. Verbruggen
Pagina186
LinkVolledige tekst artikel (Tilburguniversity.edu)
UitspraakECLI:NL:RBDHA:2021:5337
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekWetenschappelijk
TitelDatagedreven marketing en de toekomst van het consumentenrecht: tijd voor een nieuwe beschermingsgedachte?
CiteertitelTvC 2021, 4, p. 189
SamenvattingWie publicaties leest op het gebied van marketing ziet een belangrijke trend voor de toekomst. Bedrijven verzamelen steeds meer informatie over het beslisgedrag van consumenten. Daarmee komen bedrijven steeds dichter bij een accurate voorspelling van het gedrag van consumenten, bijvoorbeeld via psychologische profielen en de herkenning van gezichtsuitdrukkingen. Dit artikel bespreekt welke veranderingen te verwachten zijn op het gebied van datagedreven marketing en of de huidige beschermingsgedachten die ten grondslag liggen aan het consumentenrecht voldoende basis bieden om de consument te beschermen tegen deze ontwikkelingen.
Auteur(s)B.B. Duivenvoorde
Pagina189
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikel
TitelDe bewijslastomkering bij oneerlijke handelspraktijken: Een jurisprudentie-onderzoek naar de toepassing van art. 6:193j lid 1 en 2 BW
CiteertitelTvC 2021, 4, p. 204
SamenvattingArtikel 6:193j lid 1 en 2 BW bevatten een bewijslastomkering ter zake van de materiële juistheid en volledigheid van de informatie die een ondernemer aan een consument heeft verstrekt resp. de toerekenbaarheid van een oneerlijke handelspraktijk aan de ondernemer. In deze bijdrage bespreken wij de wijze waarop de rechter met deze bewijslastomkering omgaat en beantwoorden wij de vraag naar haar toegevoegde waarde voor de processuele positie van consument en concurrent.
Auteur(s)L.B.A. Tigelaar , C.M.D.S. Pavillon
Pagina204
LinkVolledige tekst wetsartikel (6:193j BW, wetten.overheid.nl)
LinkVolledige tekst artikel (rug.nl)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikel
TitelDe (voorgestelde) omzetting van de Richtlijnen verkoop goederen en digitale inhoud
CiteertitelTvC 2021, 4, p. 216
SamenvattingHet wetsvoorstel voor de omzetting van de Richtlijn digitale inhoud en de Richtlijn verkoop goederen is onlangs bij het Nederlandse parlement ingediend. Omdat bij de implementatie de nodige haast is geboden – de beide regelingen dienen al te gelden vanaf 1 januari 2022 – is er nauwelijks tijd voor een evenwichtige parlementaire behandeling van het wetsvoorstel. Daar bestaat echter wel reden toe. De beide richtlijnen laten op onderdelen keuzevrijheid aan de lidstaten.
Auteur(s)M.B.M. Loos
Pagina216
LinkMeer over dit wetsvoorstel (eerstekamer.nl)
LinkVolledige tekst artikel (uva.nl)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekKroniek
TitelKroniek Privacyrecht 2020
CiteertitelTvC 2021, 4, p. 229
SamenvattingIn deze Kroniek Privacyrecht 2020 geven de auteurs een overzicht van spraakmakende ontwikkelingen op het gebied van het privacyrecht in 2020. Zij focussen zich hierbij op de AVG en besteden bijzondere aandacht aan de rechten van betrokkenen, zoals het recht op inzage en het recht op gegevenswissing.
Auteur(s)M.P.M. Hennekens , F.C. van der Jagt-Vink
Pagina229
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekUitspraken
TitelRechtbank Rotterdam 06-11-2019
CiteertitelTvC 2021, 4, p. 238
SamenvattingVeiling, vrijwillige veiling, gunning, onredelijk bezwarend beding, transparantie, veilingvoorwaarden, woning, onroerende zaak.
Samenvatting (Bron)Onredelijk bezwarend beding. Verkoper mag meebieden op internetveiling en de bieder die als tweede eindigt is verplicht af te nemen als verkoper zelf de veiling wint.
AnnotatorI. Visser
Pagina238
UitspraakECLI:NL:RBROT:2019:8812
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekUit de praktijk
TitelUit de praktijk
CiteertitelTvC 2021, 4, p. 244
SamenvattingJaarlijks spreken onze rechtbanken en gerechtshoven recht in duizenden zaken. De zaken die uiteindelijk bij de Hoge Raad komen krijgen in de juridische literatuur vaak alle aandacht. Toch zitten er tussen de vele geschillen die reeds in eerste aanleg of in hoger beroep beslist worden ook regelmatig interessante gerechtelijke uitspraken. In de rubriek ‘Uit de praktijk’ bespreekt Jurgen Braspenning een of meerdere opvallende uitspraken uit de lagere rechtspraak.
Auteur(s)J.J.A. Braspenning
Pagina244
Artikel aanvragenVia Praktizijn