Tijdschrift voor Consumentenrecht en Handelspraktijken

Uitgever Uitgeverij Paris
Tijdschrift Tijdschrift voor Consumentenrecht en Handelspraktijken
Datum 15-10-2021
Aflevering 5
RubriekRedactioneel
TitelConsumenten correct informeren over ecologische duurzaamheid: een uitdaging en een must?
CiteertitelTvC 2021, 5, p. 256
SamenvattingDe strijd tegen ‘greenwashing’ staat hoog op de agenda: van de Europese Commissie, van nationale autoriteiten en regeringen maar ook van dit tijdschrift.
Auteur(s)E. Terryn
Pagina256
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikel
TitelDe bedenktijd bij digitale inhoud en digitale diensten na de implementatie van de Omnibusrichtlijn
CiteertitelTvC 2021, 5, p. 260
SamenvattingBij overeenkomsten op afstand en overeenkomsten gesloten buiten een verkoopruimte heeft een consument in beginsel een bedenktijd van 14 kalenderdagen. Dit betekent dat de consument de overeenkomst gedurende die periode zonder opgave van redenen mag ontbinden. Deze bijdrage zet uiteen hoe de bedenktijd geregeld is voor overeenkomsten met betrekking tot digitale producten, zoals games, muziek of films die door middel van een download of streaming worden geleverd.
Auteur(s)M.Y. Schaub
Pagina260
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikel
TitelDe implementatie van de nieuwe Richtlijn consumentenkoop en de Richtlijn digitale inhoud in het BW: de implicaties voor het bestaande hiërarchische systeem van remedies
CiteertitelTvC 2021, 5, p. 272
SamenvattingIn dit artikel belichten wij het hiërarchisch systeem van remedies bij consumentenkoop en bij contracten voor digitale inhoud naar aanleiding van de implementatie van twee nieuwe Richtlijnen: Richtlijn (EU) 2019/771 inzake consumentenkoop en Richtlijn (EU) 2019/770 betreffende overeenkomsten tot levering van digitale inhoud. Wij concluderen dat in beide richtlijnen een hiërarchie herkenbaar blijft met nakoming als primaire remedie, maar dat het hiërarchische systeem door een aantal nieuwe regels wordt afgezwakt.
Auteur(s)V. Mak , D.J.B. Op Heij
Pagina272
LinkVolledige tekst richtlijn (2019/770, europa.eu)
LinkVolledige tekst richtlijn (2019/771, europa.eu)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekKroniek
TitelKroniek Rechtspraak Makelaardij 2018-2020
CiteertitelTvC 2021, 5, p. 281
SamenvattingEen makelaar in onroerende zaken bemiddelt bij de koop en verkoop van woningen en bedrijfspanden. In deze kroniek wordt rechtspraak met betrekking tot (de rechtspositie van) de makelaar uit de periode 2018- 2020 besproken.
Auteur(s)J.J. Dammingh
Pagina281
LinkVolledige tekst artikel (RU.nl)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekKroniek
TitelDe consument op de financiële markten: Europese en nationale ontwikkelingen van het financieel consumentenrecht (deel I)
CiteertitelTvC 2021, 5, p. 287
SamenvattingDeze bijdrage gaat over de Europese en nationale ontwikkelingen op het gebied van het financieel consumentenrecht. De auteur bespreekt de Europeesrechtelijke achtergrond en ontwikkeling van de belangrijkste consumentenbeschermende regels voor drie soorten financiële dienstverlening: betaaldiensten, consumptief en hypothecair krediet en beleggingsdiensten.
Auteur(s)M.W. Wallinga
Pagina287
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekAnnotatie
TitelHvJ EU 27-01-2021, C-229/19
CiteertitelTvC 2021, 5, p. 296
SamenvattingConsumentenrecht – Vroegtijdige beëindiging leaseovereenkomst – Oneerlijke bedingen – Abstracte toetsing – Geen plaats voor aanvullend recht – Afschrikwekkende werking
Samenvatting (Bron)Arrest van het Hof (Eerste kamer) van 27 januari 2021.#Dexia Nederland BV tegen XXX en Z.#Verzoeken van het gerechtshof Amsterdam en het gerechtshof Den Haag om een prejudici?le beslissing.#Prejudici?le verwijzing - Bescherming van de consument - Richtlijn 93/13/EEG - Oneerlijke bedingen in consumentenovereenkomsten - Artikel 3, lid 1, artikel 4, lid 1, en artikel 6, lid 1 - Beoordeling van het oneerlijke karakter van contractuele bedingen - Beding waarbij het mogelijke voordeel voor de schuldeiser bij vroegtijdige be?indiging van de overeenkomst bij voorbaat wordt gefixeerd - Aanzienlijke verstoring van het evenwicht tussen de uit de overeenkomst voortvloeiende rechten en verplichtingen van partijen - Datum waarop de verstoring van het evenwicht moet worden beoordeeld - Vaststelling dat een beding oneerlijk is - Gevolgen - Vervanging van een oneerlijk beding door een nationale bepaling van aanvullend recht.#Gevoegde zaken C-229/19 en C-289/19.
AnnotatorT. Jonkers
Pagina296
UitspraakECLI:EU:C:2021:68
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekAnnotatie
TitelRechtbank Limburg 17-03-2021
CiteertitelTvC 2021, 5, p. 304
SamenvattingInformatieplichten – Ambtshalve toepassing – Verstekzaak – Sancties
Samenvatting (Bron)Ambtshalve toetsing. Verstekzaak. Informatieplicht 6:230m en v BW
AnnotatorL.B.A. Tigelaar
Pagina304
LinkVolledige tekst annotatie (rug.nl)
UitspraakECLI:NL:RBLIM:2021:2678
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekUit de praktijk
TitelUit de praktijk
CiteertitelTvC 2021, 5, p. 309
SamenvattingJaarlijks spreken onze rechtbanken en gerechtshoven recht in duizenden zaken. De zaken die uiteindelijk bij de Hoge Raad komen krijgen in de juridische literatuur vaak alle aandacht. Toch zitten er tussen de vele geschillen die reeds in eerste aanleg of in hoger beroep beslist worden ook regelmatig interessante gerechtelijke uitspraken. In de rubriek ‘Uit de praktijk’ bespreekt Jurgen Braspenning een of meerdere opvallende uitspraken uit de lagere rechtspraak. Daarbij kijkt hij vanuit een praktijkgericht perspectief naar deze uitspraken. De ene keer op kritische wijze, de andere keer met een knipoog, maar altijd ter leering ende vermaeck.
Auteur(s)J.J.A. Braspenning
Pagina309
Artikel aanvragenVia Praktizijn