Nederlands Tijdschrift voor Bestuursrecht

Uitgever Wolters Kluwer
Tijdschrift Nederlands Tijdschrift voor Bestuursrecht
Datum 19-11-2021
Aflevering 9
RubriekRedactioneel
TitelDe zomeruitspraken over de bezwaar- en beroepstermijn
CiteertitelNTB 2021/279
SamenvattingDe afgelopen maanden heeft zich een kleine revolutie in het bestuursrecht voorgedaan. In zijn uitspraak van 9 juli 2021 (ECLI:NL:CRVB:2021:1500) overwoog de Centrale Raad van Beroep dat overschrijding van de bezwaartermijn voor de bestuursrechter niet meer van openbare orde is, dat wil zeggen dat hij niet meer ambtshalve mag toetsen of het bestuursorgaan een te laat ingediend bezwaarschrift ten onrechte ontvankelijk heeft verklaard. Hetzelfde geldt voor de hogerberoepsrechter, die daarnaast ook niet ambtshalve toetst of de rechtbank een tardief beroep ten onrechte ontvankelijk heeft verklaard. De belastingkamer van de Hoge Raad volgde een week later (ECLI:NL:HR:2021:1153), en op 4 augustus 2021 deed de Afdeling bestuursrechtspraak hetzelfde (ECLI:NL:RVS:2021:1730).
Auteur(s)S.E. Zijlstra
UitspraakECLI:NL:RVS:2021:1730
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekBijdrage
TitelOverdracht van subsidies: een puzzel op de grens van publiek- en privaatrecht
CiteertitelNTB 2021/280
SamenvattingDe focus ligt in deze bijdrage op de overdracht van subsidies. Op deze plaats is het daarom goed om de begrippen ‘overdracht’ en ‘overgang’ te verduidelijken. De overgang van een subsidie van de subsidieontvanger op een derde kan op verschillende manieren gestalte krijgen.
Auteur(s)P.J. Huisman , N. Jak
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekBijdrage
TitelThorbecke als eerste hoogleraar bestuursrecht
CiteertitelNTB 2021/281
SamenvattingNaar aanleiding van ‘Thorbecke wil het – Biografie van een Staatsman’ (Remieg Aerts)
Auteur(s)F.J. van Ommeren
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekKroniek
TitelBestuursprocesrecht
CiteertitelNTB 2021/282
SamenvattingMet onder andere aandacht voor enkele in het oog springende wetswijzigingen. Zo is per 1 juli 2021 de wet in werking getreden die de hoogste bestuursrechters de mogelijkheid geven anderen dan partijen opmerkingen te laten maken in de procedure. De regeling van deze amicus curiae is opgenomen in artikel 8:12b Algemene wet bestuursrecht (hierna: Awb).
Auteur(s)J.C.A. de Poorter , L.A. van Heusden , C.J. de Lange
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekKroniek
TitelBeginselen van behoorlijk bestuur
CiteertitelNTB 2021/283
SamenvattingMet onder meer aandacht voor de kinderopvangtoeslagaffaire. In verschillende tijdschriften is een schijnbaar eindeloze hoeveelheid publicaties verschenen over de affaire. De aard en inhoud van die publicaties variëren sterk. Auteurs hebben niet de ambitie om een overzicht te geven van de stand van het debat of om zelfs maar aandacht te besteden aan een belangrijk deel van de publicaties. Dat gaat het bestek van de kroniek ver te buiten, maar het zal duidelijk zijn dat de hele toeslagenproblematiek het thema ‘behoorlijkheid van bestuur’ en het borgen van de rechtsstatelijke behoorlijkheid in het hart raakt.
Auteur(s)R.J.N. Schlössels , M.C.A. Hermans , M.H.W.C.M. Theunisse Mjur
Artikel aanvragenVia Praktizijn