Gemeentestem

Uitgever Wolters Kluwer
Tijdschrift Gemeentestem
Datum 25-11-2021
Aflevering 7530-7531
RubriekRedactioneel
TitelInburgering, een ‘nieuwe’ taak voor gemeenten…
CiteertitelGst. 2021/131
SamenvattingNadat de regeling voor inburgering jarenlang door gemeentebesturen was uitgevoerd, werd een aantal jaren geleden de Dienst Uitvoering Onderwijs – ofwel strikt genomen de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap – het uitvoerend orgaan. Vanaf 2022 moeten gemeenten deze materie weer gaan uitvoeren.
Auteur(s)C.W.C.A. Bruggeman
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikelen
TitelDe stikstofuitspraken van de Rechtbank Midden-Nederland: Leiden verder in last
CiteertitelGst. 2021/132
SamenvattingOp 22 september 2021 heeft de Rechtbank Midden-Nederland uitspraak gedaan in elf Utrechtse stikstofzaken inzake zeventien agrarische bedrijven en een slachterij. De uitspraken bevatten belangrijke overwegingen met betrekking tot de (verwachte) positieve effecten van emissiearme stallen, de vraag of voor de activiteiten beweiding en bemesting een natuurvergunning nodig is en de toepassing van de beginselplicht tot handhaving in relatie tot de zogenoemde PAS-melders.
Auteur(s)S.D.P. Kole
UitspraakECLI:NL:RBMNE:2021:4505
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekJurisprudentie
TitelRaad van State 20-10-2021
CiteertitelGst. 2021/133
SamenvattingIntrekking van DHW-vergunning en exploitatievergunning op grond van de Wet Bibob.
Samenvatting (Bron)Bij besluit van 17 juni 2019 heeft de burgemeester van Tilburg de aan [appellant] verleende vergunning op grond van de Drank- en Horecawet en de exploitatievergunning ingetrokken. [appellant] exploiteerde een horeca-inrichting, [bedrijf], in Tilburg. Op 22 januari 2015 heeft de burgemeester aan [appellant] een DHW-vergunning, een exploitatievergunning en een aanwezigheidsvergunning voor het mogen plaatsen van twee kansspelautomaten in zijn horeca-inrichting voor de duur van vier jaar verleend. Uit een rapport blijkt dat op 2 maart 2018 bij een controle bij [bedrijf] is geconstateerd dat in de horeca-inrichting laptops aanwezig waren die werden gebruikt als kansspelautomaat, zonder dat deze laptops voorzien waren van een merkteken. Dit is een overtreding van de Wet op de kansspelen. Hij heeft [appellant] gevraagd om een vragenformulier in te vullen. [appellant] heeft dit niet gedaan. Omdat [appellant] de gevraagde gegevens niet heeft verstrekt, heeft de burgemeester de vergunningen ingetrokken.
AnnotatorB. van der Vorm
UitspraakECLI:NL:RVS:2021:2329
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekJurisprudentie
TitelRaad van State 30-06-2021
CiteertitelGst. 2021/134
SamenvattingInvulling redelijke kosten als bedoeld in art. 6.5, aanhef en onder a, Wro. Ten onrechte matiging kosten deskundige bijstand bij het reageren op een conceptadvies.
Samenvatting (Bron)Bij besluit van 9 oktober 2017 heeft het college van gedeputeerde staten van Fryslân [appellant] een tegemoetkoming in planschade van € 21.500,00, te vermeerderen met de wettelijke rente, toegekend en een vergoeding van € 995,00 voor de in verband met de behandeling van de aanvraag redelijkerwijs gemaakte kosten van rechtsbijstand en andere deskundige bijstand. Op 8 november 2016 heeft [appellant] het college verzocht om een tegemoetkoming in de planschade die hij in de vorm van waardevermindering van het perceel en de daarop gelegen woning en garage aan de [locatie] te [plaats] heeft geleden als gevolg van het provinciale inpassingsplan De Centrale As. Het inpassingsplan, dat bij besluit van provinciale staten van Fryslân van 23 juni 2010 is vastgesteld en op 9 november 2011 in werking is getreden, is de planologische grondslag voor het realiseren van De Centrale As op onder meer een dichtbij de onroerende zaak gelegen gebied,
AnnotatorC. Lagerweij
UitspraakECLI:NL:RVS:2021:1397
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekJurisprudentie
TitelRaad van State 24-03-2021
CiteertitelGst. 2021/135
SamenvattingBurgemeester is bevoegd om in het belang van de openbare orde een pand te sluiten wegens een (dreigende) aanslag. Beleidsregels betreffende sluitingen op grond van art. 13b Opiumwet en/of de APV zijn niet analoog aan toepassing op sluitingen op grond van art. 172 lid 3 Gemeentewet.
Samenvatting (Bron)Bij besluit van 15 augustus 2018 heeft de burgemeester van Amsterdam de niet-publiektoegankelijke inrichting [bedrijf] aan de [locatie] met onmiddellijke ingang voor onbepaalde tijd gesloten. [wederpartij] was eigenaar en enig aandeelhouder van [bedrijf] dat gevestigd was in het in eigendom van [wederpartij] zijnde bedrijfspand aan de [locatie] in Amsterdam. Op 14 augustus 2018 is vanaf de openbare weg met een automatisch vuurwapen van het kaliber AK47 enige tientallen keren op het bedrijfspand geschoten. De politie heeft bij onderzoek aan de achterzijde van het bedrijfspand, eveneens aan de openbare weg, een op scherp staande handgranaat aangetroffen. De burgemeester heeft naar aanleiding hiervan het bedrijfspand per direct voor onbepaalde tijd gesloten.
AnnotatorM.A.D.W. de Jong
UitspraakECLI:NL:RVS:2021:631
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekJurisprudentie
TitelCentrale Raad van Beroep 26-05-2021
CiteertitelGst. 2021/136
SamenvattingEen onderzoek naar de eigen mogelijkheden en het probleemoplossend vermogen van de jeugdige en zijn ouders op grond van art. 2.3 Jeugdwet omvat niet de beoordeling van de financiële draagkracht van een gezin.
Samenvatting (Bron)De in artikel 2.3, eerste lid, van de Jeugdwet bedoelde maatstaven eigen mogelijkheden en probleemoplossend vermogen van de ouder(s) bieden geen ruimte voor een beoordeling van de financiële draagkracht van een gezin om zelf jeugdhulp te kunnen verlenen. Een dergelijke vergaande interpretatie vindt in de tekst noch in de geschiedenis van totstandkoming van de Jeugdwet steun. Het oordeel dat een dergelijke interpretatie wel mogelijk is, gaat de rechtsvormende taak van de rechter te buiten. De Centrale Raad van Beroep heeft daarom het besluit van de gemeente herroepen en bepaald dat recht bestaat op vier uur jeugdhulp per week. De gemeente moet de jeugdhulp alsnog verstrekken.
AnnotatorE.M. Linthorst , J.C. de Wit
UitspraakECLI:NL:CRVB:2021:1327
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekJurisprudentie
TitelRechtbank Midden-Nederland 22-09-2021
CiteertitelGst. 2021/137
SamenvattingRav-emissiefactoren zijn niet geschikt om de emissie – en daarmee de stikstofdepositie – van veehouderijen vast te stellen.
Samenvatting (Bron)Wet natuurbescherming, stikstofemissie. De rechtbank vernietigt de vergunning voor de uitbreiding van een veehouderij in Kedichem. Beoordeling intern salderen na uitspraak Logtsebaan; Rav-emissiefactoren van emissiearme stalsystemen; vergunningplicht weiden van vee.
UitspraakECLI:NL:RBMNE:2021:4521
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekJurisprudentie
TitelRechtbank Rotterdam 29-07-2021
CiteertitelGst. 2021/138
SamenvattingToewijzing gevraagde voorlopige voorziening niet opportuun. Ter zitting gesproken over eerder gemaakte afspraken over herstart van bemiddeling naar een woning gekoppeld aan intensieve begeleiding.
Samenvatting (Bron)Wijkrechtspraak op Zuid – afwijzing aanvraag urgentiebepaling – belangenafweging – gevraagde voorziening afgewezen
AnnotatorG.J. Stoepker
UitspraakECLI:NL:RBROT:2021:8240
Artikel aanvragenVia Praktizijn