Gemeentestem

Uitgever Wolters Kluwer
Tijdschrift Gemeentestem
Datum 24-12-2021
Aflevering 7532-7533
RubriekRedactioneel
TitelTrack and Trace-zorgplicht
CiteertitelGst. 2021/139
SamenvattingIedereen herkent het wel. Als je online iets bestelt bij de bol.com’s van deze wereld, ontvang je een ‘bombardement’ aan e-mails. Niet alleen de bevestiging van de bestelling, maar als koper ontvang je ook een Track and Trace-code. Als extra service volgt een automatisch gegenereerd bericht dat in een bepaald tijdsvenster de bezorger voor de deur staat. Na ontvangst volgt als klap op de vuurpijl een bevestiging dat de bezorger het ‘lang’ verwachte item heeft afgeleverd.
Auteur(s)L.J.M. Timmermans
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikelen
TitelWeten wat de wijk wil. Over draagvlakeisen en representatieclaims in relatie tot burgerinitiatieven
CiteertitelGst. 2021/140
SamenvattingVaak stellen gemeenten de eis dat er voldoende draagvlak moet zijn voor een burgerinitiatief om in aanmerking te komen voor financiële ondersteuning. In deze bijdrage gaat de auteur in op de instrumenten die in de praktijk worden gebruikt om het draagvlak te meten. Daarbij onderzoekt zij of deze instrumenten geschikt zijn om het draagvlak aan te tonen. In (lokale) wetgeving zijn enkele voorbeelden van zulke instrumenten te vinden die worden gebruikt op andere beleidsterreinen dan bij burgerinitiatieven. De auteur onderzoekt of uit deze draagvlaakinstrumenten lessen kunnen worden getrokken die burgerinitiatieven verder helpen.
Auteur(s)E.M.M.A. Driessen
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikelen
TitelDe aanwijzing van de Tilburgse autoverhuurbranche als exploitatievergunningplichtig op grond van de Algemene plaatselijke verordening (APV)
CiteertitelGst. 2021/141
SamenvattingDe ontwikkeling van ondermijnende criminaliteit baart veel overheidsinstellingen en bestuursorganen zorgen. Niet in de laatste plaats geldt dit voor burgemeesters, die op grond van artikel 172 Gemeentewet belast zijn met de handhaving van de openbare orde. De lastigheid bij de aanpak van ondermijning is dat de “handhaving van de openbare orde” in de klassieke benadering van het begrip, een beperkte reikwijdte heeft; het gaat om het “handhaven van het ordelijk verloop van het gemeenschapsleven ter plaatse”.
Auteur(s)F.A. Pommer
UitspraakECLI:NL:RVS:2021:461
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekJurisprudentie
TitelRaad van State 03-03-2021
CiteertitelGst. 2021/142
SamenvattingAanwijzing van de autoverhuurbranche als vergunningplichtig op grond van art. 53a APV van Tilburg (ondermijningsartikel). Art. 149 Gemeentewet, art. 174 Gemeentewet, openbare orde, exceptieve toetsing, concretiserend besluit van algemene strekking, Dienstenrichtlijn, non-discriminatie, noodzakelijkheid en evenredigheid, doelmatigheid. (Tilburg)
Samenvatting (Bron)Bij besluit van 15 maart 2018 heeft de burgemeester van Tilburg een last onder dwangsom opgelegd strekkende tot het beëindigen en beëindigd houden van de overtreding van artikel 53a, derde lid, van de Algemene plaatselijke verordening van Tilburg. De raad van de gemeente Tilburg heeft op 19 december 2016 artikel 53a aan de APV toegevoegd. Dit artikel heeft als doel een onveilig, niet leefbaar en malafide ondernemersklimaat tegen te gaan. Daartoe geeft dit artikel de burgemeester de bevoegdheid om gebouwen en bedrijfsmatige activiteiten aan te wijzen waarvoor een vergunningplicht gaat gelden omdat in of rondom deze gebouwen of door de bedrijfsmatige activiteiten de leefbaarheid of de openbare orde en veiligheid in de gemeente onder druk staat. Op 21 februari 2017 heeft de burgemeester besloten om de autoverhuurbranche in Tilburg aan te wijzen als vergunningplichtig. Dit aanwijzingsbesluit is op 2 juni 2017 in werking getreden.
UitspraakECLI:NL:RVS:2021:461
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekJurisprudentie
TitelHoge Raad 24-09-2021
CiteertitelGst. 2021/143
SamenvattingDe gemeente is bevoegd tot het invoeren van een opt-in-systeem voor reclamedrukwerk, zowel in medebewind als in autonomie. Bij de toetsing aan algemene rechtsbeginselen heeft de rechter niet tot taak om de waarde of het maatschappelijk gewicht dat aan de betrokken belangen moet worden toegekend naar eigen inzicht vast te stellen. (Amsterdam)
Samenvatting (Bron)Onrechtmatige overheidsdaad. Afvalstoffenverordening gemeente Amsterdam. Opt-in-systeem voor ongeadresseerd reclamedrukwerk. Verordenende bevoegdheid gemeente. Strijd met Wet Milieubeheer? Toetsing gemeentelijke verordening aan algemene rechtsbeginselen. Binnenvaart-arrest (HR 18 mei 2018, ECLI:NL:HR:2018:729).
AnnotatorJ.L.W. Broeksteeg
UitspraakECLI:NL:HR:2021:1360
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekJurisprudentie
TitelRaad van State 06-10-2021
CiteertitelGst. 2021/144
SamenvattingOnttrekking van woonruimte. Bewoning voor korte duur. Ketenbesluitvorming. Betekenis adresregistratie in BRP. (Amsterdam)
Samenvatting (Bron)Bij besluit van 5 oktober 2018 heeft het college [appellant] een bestuurlijke boete opgelegd van € 20.500,- en deze meteen ingevorderd. [appellant] is eigenaar van de woning op de [locatie] te Amsterdam. Deze woning verhuurde hij aan [huurder]. Naar aanleiding van een melding woonfraude, zijn toezichthouders van de gemeente Amsterdam op 11 april 2018 om 8:30 uur bij de woning langsgegaan. De bevindingen van het bezoek zijn opgenomen in een op ambtsbelofte opgemaakte bestuurlijke rapportage van 13 april 2018. In de bestuurlijke rapportage is opgenomen dat naast [huurder] nog twee personen in de woning aanwezig waren. [huurder] heeft verklaard dat hij de huur van € 1.750,- per maand niet alleen kon opbrengen en daarom drie andere personen in de woning heeft laten intrekken. Hij sliep zelf in de woonkamer. Volgens [huurder] was [appellant] op de hoogte van het feit dat twee slaapkamers werden gehuurd en doorverhuurd door [bedrijf].
AnnotatorO.Y. Ifzaren
UitspraakECLI:NL:RVS:2021:2236
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekJurisprudentie
TitelRaad van State 29-09-2021
CiteertitelGst. 2021/145
SamenvattingBouwplanonteigening versus evidente privaatrechtelijke belemmering bouwomgevingsvergunning. (Epe)
Samenvatting (Bron)Bij besluit van 15 juli 2019 heeft het college van burgemeester en wethouders van Epe aan de gemeente Epe een omgevingsvergunning verleend voor het afwijken van het bestemmingsplan op het perceel [locatie] in Vaassen, kadastraal bekend gemeente Vaassen, sectie C, nummers 3493, 3555 en 4263, met het oog op het realiseren van acht woningen. [appellant] is eigenaar van het perceel. Hij heeft daar een garagebedrijf en een loods waarin hij hobby-auto's (klassieke vrachtwagens) stalt. Ook zijn woning staat op het perceel. De gemeente wil acht woningen op het perceel realiseren en wil de gronden van [appellant] aankopen. Hierover hebben partijen overleg gevoerd. Daarbij is onderzocht of voor [appellant] elders in de gemeente een plek kan worden gevonden waar hij kan wonen en waar hij voldoende ruimte heeft voor het stallen van zijn klassieke vrachtwagens. Partijen hebben geen overeenstemming bereikt over de aankoop van het perceel door de gemeente.
AnnotatorJ.W. van Zundert
UitspraakECLI:NL:RVS:2021:2173
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekJurisprudentie
TitelCollege van Beroep voor het bedrijfsleven 08-12-2020
CiteertitelGst. 2021/146
SamenvattingVerzoek om handhaving Wet Markt en Overheid. Onderscheid straatparkeren en slagboomparkeren. Onderscheid uitoefenen openbaar gezag en economische activiteit. (Veenendaal)
Samenvatting (Bron)Wet Markt en Overheid (Mededingingswet) Verzoek om handhaving van private onderneming die in de gemeente parkeergarages exploiteert. ACM stelt, met toepassing van artikel 70c, eerste lid, aanhef en onder a, van de Mededingingswet, vast dat de gemeente door het aanbieden van gratis parkeren op de zaterdagen in de door de gemeente geëxploiteerde parkeergarages artikel 25i, eerste lid, van de Mededingingswet heeft overtreden. Het College oordeelt dat het aanbieden van “slagboomparkeren” door de gemeente, anders dan het bij wege van overheidsprerogatief reguleren van “straatparkeren” door de gemeente, een economische activiteit is. Geen onlosmakelijke samenhang tussen straatparkeren en slagboomparkeren als bedoeld in het arrest Tenderned van het Hof van Justitie van de Europese Unie van 7 november 2019. Het besluit van ACM blijft in stand.
AnnotatorA.M. Serra
UitspraakECLI:NL:CBB:2020:923
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekJurisprudentie
TitelCentrale Raad van Beroep 09-09-2021
CiteertitelGst. 2021/147
SamenvattingZonder emailnotificatie van een besluit dat via de Berichtenbox elektronisch aan de burger is bekendgemaakt, kan het te laat bezwaar maken tegen dit besluit vaak niet worden tegengeworpen aan de burger.
Samenvatting (Bron)Overschrijden bezwaartermijn door niet lezen Berichtenbox MijnOverheid kan burger vaak niet verweten worden. De SVB heeft ten onrechte een bezwaar niet ontvankelijk verklaard. Het besluit was alleen verstuurd naar de Berichtenbox van MijnOverheid. Dan speelt de vraag of er een e-mailnotificatie is verzonden een belangrijke rol. Het is nog steeds niet zo dat de burger die kiest voor de digitale berichtgeving automatisch een e-mailnotificatie krijgt. In zo’n situatie moet het bestuursorgaan (hier de SVB) controleren of de burger daarvan wel heeft willen afzien. Als dat niet is gecontroleerd moet een bezwaar dat daardoor te laat is ingediend meestal toch worden behandeld. De Raad draagt de SVB op een nieuwe beslissing op het bezwaar te nemen met inachtneming van de uitspraak en bepaalt dat beroep tegen de nieuwe beslissing op bezwaar slechts bij de Raad kan worden ingesteld.
AnnotatorL.M. Koenraad
UitspraakECLI:NL:CRVB:2021:2174
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekJurisprudentie
TitelCentrale Raad van Beroep 23-08-2021
CiteertitelGst. 2021/148
SamenvattingBoodschappenaffaire; een terugvordering voor ontvangen boodschappen, gebaseerd op een schatting ter hoogte van de Nibud-norm, is toegestaan. (Wijdemeren)
Samenvatting (Bron)De CRvB concludeert dat de gemeente terecht de bijstand heeft teruggevorderd ter hoogte van de Nibudnorm. Wel wordt het bedrag van de terugvordering verlaagd, omdat de gemeente zelf een gedeelte van de totale periode van drie jaar heeft laten vallen en omdat de gemeente over een ander gedeelte van die drie jaar onvoldoende bewijs heeft geleverd dat appellante boodschappen ontving. Daarom heeft de CRvB de terugvordering vastgesteld op een bedrag van € 2.835,41. Verder moet de gemeente € 200,- aan immateriële schadevergoeding betalen vanwege een onrechtmatig huisbezoek. Het college moet ook de proceskosten van appellante betalen.
AnnotatorM.I.T. Albers , J.C. de Wit
UitspraakECLI:NL:CRVB:2021:1918
Artikel aanvragenVia Praktizijn