Tijdschrift voor Gezondheidsrecht

Uitgever Boom Juridische Uitgevers
Tijdschrift Tijdschrift voor Gezondheidsrecht
Datum 03-02-2022
Aflevering 1
RubriekRedactioneel
TitelPassende zorg: van actieplan tot norm?
CiteertitelTvGR 2022, afl. 7, p. 3
SamenvattingPassende zorg is een begrip dat de afgelopen jaren met name in de gangen en digitale overleggen van de beleidsafdelingen van de NZa, het Zorginstituut Nederland en het Ministerie van VWS werd gehoord. In november 2020 lanceerden de NZa en het ZIN een gezamenlijk actieplan: ‘Samenwerken aan passende zorg, de toekomst is nu’, waarin randvoorwaarden werden geschetst om te komen tot een actieplan voor het behoud van goede en toegankelijke gezondheidszorg in Nederland. In de luwte werd vervolgens gewerkt aan wat langzaamaan een stelselwijziging mag worden genoemd.
Auteur(s)M.F. van der Mersch
Pagina3
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikelen
TitelTweede evaluatie van de Wet afbreking zwangerschap: Wat gaat de wetgever met de principiële kwesties doen?
CiteertitelTvGR 2022, afl. 7, p. 6
SamenvattingHet is inmiddels veertig jaar geleden dat de Wet afbreking zwangerschap in het Staatsblad verscheen. Die publicatie volgde op een langdurige politieke discussie over de abortuswet die nog altijd voortduurt, en die – gelet op anti-abortusdemonstraties – de laatste jaren zelfs weer wat lijkt op te laaien.
Auteur(s)M.C. Ploem , E. Krol , J. Legemaate , H.B. Winter
Pagina6
LinkVolledige tekst artikel (RuG.nl)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekForum
TitelBevoegdheden voor de lijkschouw beter te regelen
CiteertitelTvGR 2022, afl. 7, p. 27
SamenvattingDe Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd deed in oktober 2021 een rapport het licht zien over de gemeentelijke lijkschouw uit de Wet op de lijkbezorging met als waarschuwende titel: Gemeentelijke lijkschouw door forensisch artsen onder druk, veel zorgen op korte termijn. De zorgen van de IGJ betreffen echter niet de kwaliteit van de lijkschouw, maar de situatie die op korte termijn dreigt te ontstaan, doordat de uitstroom van kundige forensisch artsen vanwege het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd voorspelbaar is en tegelijk geconstateerd wordt dat de instroom van jonge forensisch artsen achterblijft.
Auteur(s)J.G. Sijmons
Pagina27
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekForum
TitelEmotionele belangen en het medisch beroepsgeheim na overlijden: Inzagerecht nabestaanden nog altijd gebrekkig geregeld
CiteertitelTvGR 2022, afl. 7, p. 32
SamenvattingIn de psychiatrie is het een bekend fenomeen: na een suïcide van een patiënt leven er bij de nabestaanden, naast gevoelens van verdriet en schok, vaak ook vele vragen. Wat heeft zich afgespeeld in de weken, maanden of jaren voor de dood van hun naaste? Hoe heeft het zo ver kunnen komen? Wat dreef deze persoon de dood in? Verzoeken van nabestaanden om inzage in een medisch dossier zijn aan de orde van de dag, op diverse gronden, zowel in de somatische als in de psychiatrische zorgverlening.
Auteur(s)E. Pans
Pagina32
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekKroniek
TitelKroniek rechtspraak Europees recht 2019-2021
CiteertitelTvGR 2022, afl. 7, p. 46
SamenvattingDeze kroniek bevat een overzicht van de rechtspraak van het Hof van Justitie van de Europese Unie en het Gerecht van de Europese Unie op het gebied van het gezondheidsrecht in de afgelopen twee jaar. De precieze kroniekperiode is 1 april 2019 tot 1 november 2021.
Auteur(s)N.A.D. Groot , M.A.M. Verduijn , J.J. Rijken
Pagina46
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekJurisprudentie - Tuchtrecht BIG
TitelRegionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg Eindhoven 18-08-2021, E2021/2075-20120b
CiteertitelTvGR 2022, afl. 7, p. 65
SamenvattingSupervisie en verjaring.
AnnotatorO.L. Nunes
Pagina65
UitspraakECLI:NL: TGZREIN:2021:51
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekJurisprudentie - Personen- en familierecht
TitelRechtbank Noord-Nederland 21-09-2021
CiteertitelTvGR 2022, afl. 7, p. 75
SamenvattingVerzoek om toestemming vaccinatie tegen COVID-19 door 12-jarige.
Samenvatting (Bron)Coronavaccinatie. Kind maakt gebruik van de informele rechtsingang om vervangende toestemming te krijgen voor vaccinatie tegen corona. Bezwaren tegen vaccinatie worden door de rechter gemotiveerd verworpen. Zwaarwegend belang van het kind bij vaccinatie en ongefundeerde zorgen over risico’s op lange termijn.
AnnotatorR.C. Simons
Pagina75
UitspraakECLI:NL:RBNNE:2021:4096
Artikel aanvragenVia Praktizijn