Tijdschrift voor Klachtrecht (TvK)

Uitgever Boom Juridische Uitgevers
Tijdschrift Tijdschrift voor Klachtrecht (TvK)
Datum 28-03-2022
Aflevering 1
RubriekArtikelen
TitelVoorbij de toeslagaffaire: Nieuwe kansen voor responsieve klachtbehandelaars?
CiteertitelTvK 2022, afl. 1, p. 3
SamenvattingEen fragmentatiebom in het bestuursrecht, zo noemt de auteur de situatie die volgde op de kinderopvangtoeslagaffaire. Allerlei instituties in Nederland negeerden te lang de ernstige problematiek, naast de Belastingdienst onder meer ook het parlement, de Afdeling bestuursrechtspraak en wetenschappers. Dat vraagt om reflectie en die biedt hij hier. Ook gaat hij in op de vraag wat klachtfunctionarissen kunnen leren van deze affaire.
Auteur(s)H.B. Winter
Pagina3
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikelen
TitelAandacht voor openheid en excuses: geen reden tot zorg
CiteertitelTvK 2022, afl. 1, p. 7
SamenvattingVoor betrokkenen bij een (medisch) incident zijn openheid en aandacht voor niet-financiƫle behoeften, zoals excuses, belangrijk. In de praktijk lijkt dat makkelijker gezegd dan gedaan. Waarom zijn mensen zo terughoudend bij het geven van uitleg en het maken van excuses? de auteur legt uit dat dat niet nodig is.
Auteur(s)A.M. Zwart-Hink
Pagina7
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikelen
TitelLessen van de hedendaagse en de klassieke communicatiekunde
CiteertitelTvK 2022, afl. 1, p. 10
SamenvattingTijdens de (online) studiemiddag van de Vereniging voor Klachtrecht in november vorig jaar gaf Carel Jansen, emeritus hoogleraar communicatie aan de Rijksuniversiteit Groningen een presentatie over de noodzaak om kennis te nemen van de klassieke retorica bij de afhandeling van klachten. Op verzoek van de redactie heeft hij zijn lezing bewerkt tot dit artikel.
Auteur(s)C.J.M. Jansen
Pagina10
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikelen
TitelVertrouwenwekkend omgaan met schade en klachten
CiteertitelTvK 2022, afl. 1, p. 19
SamenvattingHoe kan de overheid omgaan met gedupeerde burgers in een schadevergoedingsprocedure zonder hun vertrouwen (verder) te schaden? Die vraag stelde Georgina Kuipers in haar promotieonderzoek. Ze ontwikkelde een kader van vertrouwenwekkend schadebeleid met zes principes en zeventien beleidsinstrumenten. Klachtbehandelaars kunnen deze waarschijnlijk ook gebruiken in hun praktijk, waarin ze veel te maken krijgen met mensen die vertrouwen zijn verloren.
Auteur(s)G.M. Kuipers
Pagina19
Artikel aanvragenVia Praktizijn