Jurisprudentie Bestuursrecht plus

Uitgever Sdu
Tijdschrift Jurisprudentie Bestuursrecht plus
Datum 23-05-2022
Aflevering 2
TitelDe toetsing van beleidsruimte en het evenredigheidsbeginsel: een nieuwe horizon? - Van Doetinchem via Venlo naar Harderwijk
CiteertitelJB Plus 2022, afl. 2
SamenvattingOp 2 februari 2022 heeft de Afdeling bestuursrechtspraak haar standpunt bepaald naar aanleiding van de conclusie Widdershoven/Wattel. Deze conclusie ziet, zoals bekend, op de toetsing van besluiten aan het evenredigheidsbeginsel. Vanaf nu – zo luidt het – zal de bestuursrechter bij de toetsing van beleidsruimte het traditionele willekeurverbod niet langer vooropstellen. Het evenredigheidsbeginsel zal meer aandacht krijgen en de rechtspraak zal toetsen aan art. 3:4 lid 2 Awb. Dit wil echter niet zeggen dat in alle zaken waarin een bestuursorgaan beleidsruimte heeft expliciet aan de drie aspecten van het evenredigheidsbeginsel (geschiktheid, noodzakelijkheid en evenwichtigheid (evenredigheid stricto sensu)) zal worden getoetst. Het nieuwe beoordelingskader is genuanceerd en biedt ruimte voor maatwerk. Dit geldt met name ook voor de rechterlijke intensiteit van de toetsing: ‘Naarmate de belangen zwaarder wegen, de nadelige gevolgen van het besluit ernstiger zijn of het besluit een grotere inbreuk maakt op fundamentele rechten, zal de toetsing intensiever zijn’.
Auteur(s)R.J.N. Schlössels
UitspraakECLI:NL:RVS:2021:1468
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelHet gedeeltelijk einde van de grondentrechter: goed nieuws, maar het kan nog beter
CiteertitelJB Plus 2022, afl. 2
SamenvattingIn twee uitspraken van 9 februari 2022 heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State nieuwe uitgangspunten geformuleerd voor de zogeheten grondentrechter tussen het beroep in eerste aanleg en het hoger beroep. Deze grondentrechter houdt kort gezegd in dat in hoger beroep aangedragen beroepsgronden die nieuw zijn ten opzichte van wat betrokkene in het beroep in eerste aanleg had aangevoerd, in beginsel niet worden toegelaten en dus buiten beschouwing blijven. De Afdeling neemt nu afscheid van de grondentrechter, behalve in het omgevingsrecht. (In het artikel worden besproken de uitspraken ABRvS 9 februari 2022, ECLI:NL:RVS:2022:363 en ABRvS 9 februari 2022, ECLI:NL:RVS:2022:362.)
Auteur(s)B. van de Griend
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelEen alternatieve oplossing voor Varkens in Nood
CiteertitelJB Plus 2022, afl. 2
SamenvattingOp 1 april 2022 hebben de betrokken ministers een consultatieversie gepubliceerd van het wetsvoorstel om het bestuursprocesrecht aan te passen naar aanleiding van het Varkens in Nood-arrest (Hof van Justitie EU 14 januari 2021, ECLI:EU:C:2021:7). In het voorstel is gekozen voor een regeling die zo nauw mogelijk aansluit op de regeling voor de Aarhus-besluiten. In deze bijdrage wordt ingegaan op het wetsvoorstel en wordt een alternatieve oplossing voor de Varkens in Nood-kwestie voorgesteld.
Auteur(s)M. Adriaanse
UitspraakECLI:EU:C:2021:7
Artikel aanvragenVia Praktizijn