Nederlands Tijdschrift voor Europees Recht

Uitgever Boom Juridische Uitgevers
Tijdschrift Nederlands Tijdschrift voor Europees Recht
Datum 28-07-2022
Aflevering 5-6
RubriekStaatssteun
TitelHet Tempus Energy-arrest: een nadere afbakening van de onderzoeksplicht van de Europese Commissie in een inleidend onderzoek
CiteertitelNTER 2022, afl. 5-6
SamenvattingDe Tempus Energy-zaak betreft de vraag of de Europese Commissie een Britse steunmaatregel terecht heeft goedgekeurd na een inleidend onderzoek. Tempus Energy meende van niet en stelde dat de Commissie nader onderzoek had moeten doen in een formele procedure. In het arrest beantwoordt het Hof van Justitie enkele fundamentele vragen over de inhoud en reikwijdte van een inleidend onderzoek door de Commissie. Dit artikel analyseert het arrest en staat daarbij tevens stil bij de betekenis van dit arrest voor de rechten van derden-belanghebbenden.
Auteur(s)E.M.M. Besselink
Pagina1
UitspraakECLI:EU:C:2021:663
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekStaatssteun
TitelWorld Duty Free Group, the sequel: De fiscale selectiviteitstoets nader belicht
CiteertitelNTER 2022, afl. 5-6
SamenvattingHet arrest in World Duty Free Group gaat over het staatssteunrechtelijke selectiviteitscriterium bij belastingregelingen. Het selectief karakter wordt via drie stappen vastgesteld: (1) de vaststelling van de gewone belastingregeling, (2) het bestaan van een afwijking en (3) eventuele rechtvaardiging vanwege de aard en opzet van het belastingstelsel. Iedere stap heeft een eigen functie en daarbij komen andere vragen aan de orde, waarbij de antwoorden van belang zijn voor het vervolg. Het arrest toont aan dat deze stappen in de toepassing niet altijd strikt worden onderscheiden. Zoals uit dit arrest duidelijk blijkt, maakt dat de toets complex en soms weinig inzichtelijk.
Auteur(s)R.J.M. van den Tweel , G.J. van Midden
Pagina1
LinkVolledige tekst artikel (bjutijdschriften.nl)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekEuropees strafrecht
TitelHet Europees Openbaar Ministerie en het hervormde OLAF uit de startblokken: Een nieuwe impuls voor Europese fraudebestrijding
CiteertitelNTER 2022, afl. 5-6
SamenvattingDe strijd tegen fraude die ten koste kan gaan van EU-middelen heeft een nieuwe impuls gekregen. Op 1 juni 2021 is het Europees Openbaar Ministerie met zijn werkzaamheden begonnen. Het EOM is een onafhankelijk vervolgingsorgaan dat, in het kort, bevoegd is om strafbare feiten die ten koste gaan van de begroting van de Europese Unie te onderzoeken, te vervolgen en voor de nationale strafrechter te brengen.
Auteur(s)S.J. Lopik , E.M.R.H. Vancraybex , Y. de Vries
Pagina1
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekVrij verkeer
TitelHet recht op gelijke behandeling, ook voor derdelanders?
CiteertitelNTER 2022, afl. 5-6
SamenvattingIn een periode van één jaar heeft het Hof van Justitie vijf uitspraken gedaan over het recht op gelijke behandeling dat is opgenomen in verschillende richtlijnen die het verblijf van derdelanders in een lidstaat regelen. Met deze uitspraken draagt het Hof van Justitie bij aan de versterking van de gelijke behandeling van rechtmatig in de Europese Unie verblijvende derdelanders op het terrein van de sociale zekerheid en daarmee hun integratie in de lidstaat waar zij rechtmatig verblijf genieten. (ECLI:EU:C:2020:957 (INPS/WS); ECLI:EU:C:2020:958 (INPS/VR); ECLI:EU:C:2021:477 (Land Oberöstereich/KV); ECLI:EU:C:2021:659 (O.D. e.a./INPS); ECLI:EU:C:2021:894 (ASGI e.a./Presidenza del Consiglio dei Ministri – Dipartimento per le politiche della famiglia, Ministero dell’Economia e delle Finanze)
Auteur(s)P.E. Minderhoud , H. Oosterom-Staples
LinkVolledige tekst artikel (bjutijdschriften.nl)
UitspraakECLI:EU:C:2020:958
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekVrij verkeer
TitelNaar een inclusievere definitie van het gezin binnen het vrij personenverkeer?
CiteertitelNTER 2022, afl. 5-6
SamenvattingIn HvJ 14 december 2021, C-490/20, ECLI:EU:C:2021:1008 (VMA) buigt het Hof van Justitie zich opnieuw over de uitleg van de definitie van het gezin in Richtlijn 2004/38/EG (de Burgerschapsrichtlijn). De zaak betreft de afgifte van een geboorteakte door de Bulgaarse autoriteiten waarop twee moeders staan vermeld als ouders, zoals dit ook staat op de geboorteakte die in Spanje is afgegeven. Het Hof van Justitie oordeelt niet alleen dat de weigering van de geboorteakte niet mag leiden tot een belemmering van het vrij personenverkeer, maar ook dat een dergelijke belemmering in strijd zou zijn met het recht op gezinsleven en het belang van het kind zoals beschermd door het Handvest van de Grondrechten.
Auteur(s)M.A.K. Klaassen
LinkVolledige tekst artikel (Universiteitleiden.nl)
UitspraakECLI:EU:C:2021:1008
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekMilieu
TitelDe veldhamster als stadsbewoner: ruimtelijke en temporele dynamiek van soorten­bescherming onder de Habitatrichtlijn
CiteertitelNTER 2022, afl. 5-6
SamenvattingHet begrip broed- en rustplaatsen van strikt beschermde soorten uit artikel 12 lid 1 onder d Habitatrichtlijn moet zowel ruimtelijk als temporeel ruim worden geïnterpreteerd in overeenstemming met de doelstelling van deze richtlijn: het in stand houden van de natuurlijke habitats en de wilde flora en fauna op het Europese grondgebied van de lidstaten. Voor het ruimtelijk aspect betekent dit dat de bescherming van strikt beschermde soorten van artikel 12 lid 1 onder d zich mede uitstrekt tot de directe omgeving van de voortplantingsplaatsen. Temporeel betekent dit dat deze bescherming zich uitstrekt tot voortplantingsplaatsen die niet meer worden bewoond, wanneer de kans voldoende groot is dat de betrokken diersoort naar die plaatsen zal terugkeren. Het begrip ‘beschadiging’ ziet in dat kader op de achteruitgang, geleidelijke verzwakking en de verdwijning van voortplantingsplaatsen. Het Hof van Justitie verwijst voor de interpretatie van deze begrippen naar de richtsnoeren van de Commissie betreffende soortenbescherming.
Auteur(s)F.M. Fleurke
UitspraakECLI:EU:C:2021:881
Artikel aanvragenVia Praktizijn