Asiel & Migrantenrecht

Uitgever Stichting Migratierecht Nederland
Tijdschrift Asiel & Migrantenrecht
Datum 12-08-2022
Aflevering 6-7
RubriekInleidend artikel
TitelDeskundigen in het migratierecht
CiteertitelA&MR 2022, afl. 6-7, p. 312
SamenvattingDe auteur schetst het juridisch en financieel kader voor deskundigenadvisering in het migratierecht
Auteur(s)K.E. Geertsema
Pagina312
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikelen
TitelDe vergewisplicht bij informatie uit documenten, Eurodac en leeftijdsonderzoek
CiteertitelA&MR 2022, afl. 6-7, p. 317
SamenvattingHoe wordt de vergewisplicht ingevuld bij het onderzoeken van documenten, het raadplegen van Eurodac en het bepalen van de leeftijd van de asielzoeker? De auteur schetst het juridische kader, de jurisprudentie, de gang van zaken maar ook de nieuwe werkwijze van de IND bij het invullen van de vergewisplicht bij onderzoek door Bureau Documenten. Ze zet ook uiteen waarom het problematisch is dat deskundigen vanwege het interstatelijk vertrouwensbeginsel niet worden geraadpleegd wanneer de vreemdeling eerder in een ander EU-lidstaat is geweest.
Auteur(s)E. Berger
Pagina317
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikelen
TitelEens twijfel, altijd twijfel? Deskundigenadviezen in de naturalisatieprocedure
CiteertitelA&MR 2022, afl. 6-7, p. 323
SamenvattingAan vreemdelingen die vijftien jaar geleden een verblijfsvergunning kregen op grond van een generaal pardon, kan voor naturalisatie alsnog om documenten worden gevraagd als toentertijd twijfel bestond aan hun identiteit en nationaliteit. Op taalanalyses en leeftijdsonderzoeken is veel kritiek geuit, die ook heeft geleid tot bijstellingen. De auteurs bespreken de ontwikkelingen, beschrijven praktijkvoorbeelden en vinden dat een deskundigenadvies na meer dan twintig jaar niet zo deskundig meer is. Reden waarom het voordeel van de twijfel moet worden gegeven.
Auteur(s)E.A. Besselsen , D. Snaathorst
Pagina323
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikelen
TitelDe rol van de arts bij medisch deskundigenrapporten in de asielprocedure
CiteertitelA&MR 2022, afl. 6-7, p. 329
SamenvattingAls asielzoekers in Nederland gebruik maken van de gezondheidszorg, moet de arts-patiëntrelatie vodoen aan bepaalde eisen. Maar er zijn, zeker in het vreemdelingenrecht, bepaalde uitzonderingen, die onder meer samenhangen met het onderscheid tussen beoordelend en behandelend arts. De laatste mag geen oordeel geven over de noodzaak van verblijf of de gevolgen van uitwijzing. Daardoor kan een vreemdeling vaak moeilijk aanneembaar maken dat uitwijzing leidt tot een medische noodsituatie. De auteur schetst de regels voor de verschillende artsen en de rechten van de patiënt-vreemdeling vanaf de asielaanvraag tot het besluit over de verblijfsvergunning. De regels inzak medisch deskundigenrapporten en het onderscheid tussen behandelend en adviserend artsen hoeven volgens hem niet te worden gewijzigd, 'al is het voor zowel de arts, de vreemdeling en anderen soms pijnlijk dat een behandelend arts niet kan meewerken aan het verlengen van het verblijf'.
Auteur(s)A.C. Hendriks
Pagina329
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikelen
TitelInformatie van het Europees Asielagentschap wordt inconsistent en weinig zichtbaar gebruikt
CiteertitelA&MR 2022, afl. 6-7, p. 340
SamenvattingSinds begin dit jaar is het nieuwe mandaat van het Europees Asielagentschap in werking getreden, waarmee de juridische basis voor beleidsrichtlijnen is gegeven. Nederland was al bij de voorganger van het agentschap actief betrokken bij de ontwikkeling van Europese landeninformatie en gemeenschappelijke interpretatie ervan. Maar in Nederlandse wetgeving en beleid wordt die informatie niet, of impliciet, of onjuist gebruikt. De auteur vindt dat hierdoor de kwaliteit en bewijswaarde van ambtsberichten in gevaar is. Omdat Nederland in het landgebonden beleid niet zichtbaar rekening houdt met de Country Guidance van het Asielagentschap, schendt het zelfs de nieuwe Europese Verordening.
Auteur(s) F.G.H.W. Vogelaar
Pagina340
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekUitspraak Uitgelicht
TitelAnalyse van de medische gronden voor verlenging en ontheffing van de inburgeringsplicht
CiteertitelA&MR 2022, afl. 6-7, p. 347
SamenvattingKan psychische problematiek leiden tot verlenging van de inburgeringstermijn of ontheffing van de inburgeringsplicht? De adviezen van de deskundige instantie spelen hierbij een cruciale rol. De auteur beschrijft de casus van de uitspraak van 9 februari 2022, plaatst de uitspraak in de context van vergelijkbare uitspraken met deze problematieken concludeert dat de Afdeling kansen liet liggen om dit uitvloeisel van de wantrouwende staat te voorkomen: een oneindige inburgeringsplicht en dreiging van boetes, procedures en verblijfsrechhtelijke gevolgen.
Auteur(s)E.J.W. Nissen
Pagina347
LinkVolledige tekst annotatie (Stichtingcivic.nl)
UitspraakECLI:NL:RVS:2022:404
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekPeer Reviewed
TitelWelke rol spelen gedragswetenschappelijke analyses van het belang van het kind in de migratierechtelijke besluitvorming?
CiteertitelA&MR 2022, afl. 6-7, p. 354
SamenvattingWie moet op welke wijze het belang van het gevluchte of gemigreerde kind onderzoeken, wegen en toetsen? Om dat belang in individuele zaken te concretiseren, voeren gedragswetenschappers Best Interestsof the Child-assessments uit, waarvan de rapportages door advocaten als deskundigenrapport in procedures worden ingebracht. Dit artikel belicht een wetenschappelijk onderzoek waarin de bijdrage is geanalyseerd van deze gedragswetenschappelijke analyses aan de weging van de belangen van kinderen in de migratierechtelijke besluitvorming. Weliswaar blijkt ruim de helft van de beslissingen in lijn te zijn met het BIC-advies, maar het belang van het kind vormt in het migratierecht nog lang niet altijd een primaire overweging bij besluiten over een verblijfsvergunning. De onderzoekers geven ook mogelijkheden aan waarmee de positie van het belang van het kind kan worden versterkt.
Auteur(s)E.C.C. van Os , R. Mellema , M. Meijer , A.E. Zijlstra
Pagina354
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikelen
TitelOp zoek naar landeninformatie : Het informatiegedrag van beslismedewerkers , advocaten en rechters in de asielprocedure
CiteertitelA&MR 2022, afl. 6-7, p. 367
SamenvattingLandeninformatie wordt gebruikt voor de behandeling en beoordeling van asielverzoeken maar deze informatie ligt niet kant en klaar op de bureaus van de hoor- en beslismedewerkers, advocaten en rechters. Hoe zoeken en gebruiken zij de informatie in de praktijk? De auteur analyseert in dit verkennend literatuuronderzoek wetenschappelijke artikelen en rapporten over het informatiegedrag in diverse landen. Op deze manier komt ze dertien activiteiten en invloedfactoren op het spoor die een rol spelen. Ze pleit ook voor verder onderzoek, omdat nu alleen nog maar 'puzzelstukjes' bekend zijn over dat informatiegedrag.
Auteur(s) N. Fötsch
Pagina367
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikelen
TitelDeskundigenrapporten en de vergewisplicht in het bestuursrecht
CiteertitelA&MR 2022, afl. 6-7, p. 374
SamenvattingIn het vreemdelingenrecht doet zich bij het veelvuldig gebruik van deskundigenberichten nog wel eens de vraag voor hoever de vergewisplicht reikt. Daarom schetsen de auteurs het algemeen bestuursrechtelijk kader en de inhoud van de vergewisplicht. Ze behandelen de vraag of interne deskundigen voldoende onpartijdig zijn, evenals de vraag hoe de burger twijfel kan zaaien als het bestuursorgaan een deskundigenadvies heeft laten opstellen. Wie moet eigenlijk een deskundigen advies laten opstellen, de burger of het bestuursorgaan? Die kwestie wordt besproken, en ook de mogelijkheid om namen van adviseurs weg te laten. Ten slotte hebben de auteurs bekeken wanneer de rechter, in het kader van equality of arms, zelf een deskundige zou moeten benoemen - waarbij er zelfs sprake kan zijn van een burgerlus.
Auteur(s)V.M. Bex-Reimert , F.T. Groenewegen
Pagina374
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikelen
TitelBewijsnood bij ongeloofwaardig bevonden nationaliteit en identiteit : over het Bewijsnood-rapport van Amnesty
CiteertitelA&MR 2022, afl. 6-7, p. 382
SamenvattingAmnesty stelde na onderzoek vast dat de IND bij de geloofwaardigheidsbeoordeling van nationaliteit en identiteit onvoldoende handelt volgens de beginselen van het voordeel van de twijfel en equality of arms. De auteurs schetsen de belangrijkste uitkomsten van het Bewijsnood-rapport, de rechterlijke uitspraken die erna kwamen en de politieke reactie hierop.
Auteur(s) C.A.J. Kuipers , M. Goeman
Pagina382
Artikel aanvragenVia Praktizijn