Gemeentestem

Uitgever Wolters Kluwer
Tijdschrift Gemeentestem
Datum 31-01-2023
Aflevering 7551-7552
RubriekRedactioneel
TitelIllegale belanghebbende?
CiteertitelGst. 2023/1
SamenvattingEenvoudige rechtstoepassing is niet altijd bevredigende rechtstoepassing. In de aanloop naar het schrijven van dit redactioneel piekerde de auteur over een uitspraak die de Afdeling bestuursrechtspraak in de zomer van 2022 deed. Het betreft een uitspraak over concurrerende verhuurders van recreatiewoningen in Zeeland.
Auteur(s)R.J.N. Schlössels
UitspraakECLI:NL:RVS:2022:1979
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikelen
TitelHoe verhoudt de EU-rechtelijke weigeringsgrond ‘bescherming van de openbare orde’ zich tot de Grondwet?
CiteertitelGst. 2023/2
SamenvattingNog niet zo lang geleden was de dreiging van complotdenkers een vrij onbekend fenomeen. Dat is inmiddels anders. En deze dreiging komt niet alleen uit ons eigen land. In oktober 2022 ontstond in Nederland grote onrust vanwege het voornemen van de Britse complotdenker David Icke om in Amsterdam te komen spreken op een demonstratie van ‘Samen voor Nederland’.
Auteur(s)A. Vleugel , T.N. van Duffelen
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekJurisprudentie
TitelRaad van State 13-07-2022
CiteertitelGst. 2023/3
SamenvattingInzagerecht persoonsgegevens
Samenvatting (Bron)Bij besluit van 7 februari 2019 en nader besluit van 17 april 2019 heeft het college van burgemeester en wethouders van Den Haag informatie aan [appellant] verstrekt over de verwerking van zijn persoonsgegevens door de gemeente Den Haag. appellant] heeft het college met een beroep op artikel 15, eerste lid, van de Algemene verordening gegevensbescherming, verzocht hem te informeren welke hem betreffende persoonsgegevens door de gemeente zijn verwerkt. In dit verband heeft hij onder meer genoemd de gegevens over en verbonden aan het door hem gebruikte IP-adres en de gegevens die zijn verwerkt in verband met een door de gemeente verwijderde fiets. Verder heeft hij verzocht om inzage in de e-mailcommunicatie die tussen hem en de gemeente heeft plaatsgehad. Bij de besluiten van 7 februari 2019 en 17 april 2019 heeft het college overzichten aan [appellant] verstrekt van zijn persoonsgegevens die door de gemeente zijn verwerkt.
AnnotatorR. Wiekeraad
LinkVolledige tekst annotatie (linkedin.com)
UitspraakECLI:NL:RVS:2022:1993
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekJurisprudentie
TitelCentrale Raad van Beroep 13-09-2022
CiteertitelGst. 2023/4
SamenvattingEr is geen sprake van schending van de inlichtingenplicht.
Samenvatting (Bron)Herziening van bijstand. Geen schending inlichtingenverplichting. Niet redelijkerwijs duidelijk. PW art. 17 lid 1 en 54 lid 3 Het college mocht de bijstand van betrokkene niet herzien en terugvorderen op de grond dat zij de inlichtingenverplichting heeft geschonden. Het college heeft bewerkt dat bij betrokkene een onjuiste voorstelling is ontstaan over de omvang en de strekking van de inlichtingenverplichting, namelijk dat de stortingen en bijschrijvingen niet van invloed waren of konden zijn op haar recht op bijstand. Onder deze specifieke omstandigheden kan in dit geval daarom niet worden gezegd dat het betrokkene redelijkerwijs duidelijk moest zijn dat de stortingen en bijschrijvingen op haar Israëlische bankrekening van invloed konden zijn op haar recht op bijstand en dat zij daarover dus informatie moest (blijven) verstrekken aan het college. Het college was ook niet bevoegd om met toepassing van artikel 54, derde lid, tweede volzin, van de PW de bijstand van betrokkene te herzien. Betrokkene hoefde er namelijk niet op bedacht te zijn dat zij door de stortingen en bijschrijvingen op haar Israëlische bankrekeningen te veel bijstand ontving.
AnnotatorL. op den Camp
UitspraakECLI:NL:CRVB:2022:2109
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekJurisprudentie
TitelCentrale Raad van Beroep 09-08-2022
CiteertitelGst. 2023/5
SamenvattingZelfstandig onderzoek van het college naar zeer bijzondere omstandigheden in de zin van artikel 18 lid 1 Pw na ambtshalve toepassing van artikel 24 Pw.
Samenvatting (Bron)De bijstand hoeft niet verder te worden afgestemd. Het college heeft de bijstand van appellant ter hoogte van 50% van de gehuwdennorm over twee periodes verhoogd met 5%, omdat de toepassing van artikel 24 PW tot op zekere hoogte heeft geleid tot een financieel schrijnende situatie. Het college hoefde de bijstand niet verder te verhogen. Schulden voor de noodzakelijke kosten van het bestaan die gemaakt zijn tijdens de bijstandverlening zijn van belang voor de vraag of moet worden afgestemd, aangezien deze kunnen wijzen op het niet beschikken over voldoende middelen van bestaan. Maar er is niet gebleken van tijdens de bijstandverlening ontstane schulden, gemaakt om in levensonderhoud te voorzien.
AnnotatorJ.C. de Wit
UitspraakECLI:NL:CRVB:2022:1846
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekJurisprudentie
TitelRechtbank Overijssel 03-11-2022
CiteertitelGst. 2023/6
SamenvattingHet college had volgens de rechtbank maatwerk moeten verlenen bij de toekenning van een tegemoetkoming op grond van artikel 2.1.7 Wmo 2015.
Samenvatting (Bron)2.1.7 WMO, Verordening Collectieve zorgverzekering minima en alleenrecht gemeente Zwolle 2019, hoogte van de tegemoetkoming, forfaitair bedrag. Gegrond beroep omdat voor de rechtbank onduidelijk is of met het bedrag maatwerk is geleverd omdat eiser chronisch ziek is en daarvoor hoge kosten maakt.
AnnotatorC.W.C.A. Bruggeman , H.F. van Rooij
UitspraakECLI:NL:RBOVE:2022:3205
Artikel aanvragenVia Praktizijn