TRA, tijdschrift Recht en Arbeid

Uitgever Wolters Kluwer
Tijdschrift TRA, tijdschrift Recht en Arbeid
Datum 23-02-2023
Aflevering 2 Veertig jaar thema's van Rogier Duk
RubriekTen geleide
TitelBij het afscheid van mr. R.A.A. Duk als redacteur van TRA
CiteertitelTRA 2023/11
SamenvattingVorig jaar is er afscheid genomen van Rogier Duk, die vanaf de aanvang van de publicatie van TRA in 2002 redacteur van dit blad is geweest. Dat zou op zich niet een speciaal nummer hebben gerechtvaardigd, maar hij was ook decennialang redacteur van het Sociaal Maandblad Arbeid, een van de rechtsvoorgangers van TRA.
Auteur(s) de Redactie
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikelen
TitelRogier Duk en de Amsterdamse School
CiteertitelTRA 2023/12
SamenvattingDe professionele levens van de auteur en Duk kruisten elkaar lang en divers. Toen Duk in 1968 kandidaat-assistent arbeidsrecht werd bij Gerard Hekkelman aan de UvA (‘Gemeente Universiteit’), had de auteur zojuist als student van dezelfde Hekkelman de eerste stappen in het arbeidsrecht/sociale recht gezet.
Auteur(s)H.W.M.A. Staal
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikelen
TitelDe cassatiekronieken van Rogier Duk 2008-2019
CiteertitelTRA 2023/13
SamenvattingIn deze bijdrage bespreekt Pauline Sick aan de hand van een aantal thema’s de cassatiekronieken die Rogier Duk jaarlijks in TRA verzorgde.
Auteur(s)P.T. Sick
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikelen
TitelDe (on)macht van het recht bij de beteugeling van topbeloningen
CiteertitelTRA 2023/14
SamenvattingIn de afgelopen veertig jaar is het beloningsverschil tussen de top en de gemiddelde werknemer almaar toegenomen. Hoe (on)machtig is het recht bij het terugdringen van bovenmatige topbeloningen in het bedrijfsleven, de (semi)publieke sector en de medische vrije beroepen?
Auteur(s)M.S. Houwerzijl
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikelen
TitelHet wonder der wendbaarheid
CiteertitelTRA 2023/15
SamenvattingRecente arbeidsrechtelijke hervormingsplannen focussen niet op ontslag maar op meer wendbaarheid voor ondernemingen. Wendbaarheid is echter niet het wondermiddel dat het vaste contract in ere herstelt en onnodige bedrijfseconomische ontslagen voorkomt.
Auteur(s)S.S.M. Peters
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikelen
TitelDe ontslagvergoedingen in de Wwz, eindelijk gelijkheid of toch niet echt?
CiteertitelTRA 2023/16
SamenvattingDe Wwz heeft de financiële ongelijkheid tussen opzegging en ontbinding weggenomen. Er zijn met de transitievergoeding en billijke vergoeding nieuwe ongerechtvaardigde financiële ongelijkheden voor teruggekomen. Die worden in kaart gebracht.
Auteur(s)E.W. de Groot
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikelen
TitelCollectieve arbeidsvoorwaardenvorming en artikel 7:613 BW
CiteertitelTRA 2023/17
SamenvattingWordt de werknemer op grond van art. 7:613 BW beschermd tegen wijziging van arbeidsvoorwaarden via een dynamisch incorporatiebeding? En maakt het daarbij uit of het om incorporatie van een cao of een ondernemingsovereenkomst gaat?
Auteur(s)W.L. Roozendaal
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikelen
TitelHet afwegen van appels en peren: inhoudelijke toetsing ex artikel 26 WOR van ondernemersbesluiten
CiteertitelTRA 2023/18
SamenvattingEen artikel over de inhoudelijke toetsing van ondernemersbesluiten op grond van artikel 26 WOR. Op grond van dit artikel kan de ondernemingsraad beroep instellen bij de Ondernemingskamer tegen een besluit van de ondernemer als dat besluit bijvoorbeeld niet in overeenstemming is met het advies van de ondernemingsraad. Dit betreft een marginale toetsing en beperkt zich tot een redelijkheidstoets: kon de ondernemer bij afweging van de betrokken belangen in redelijkheid tot zijn besluit komen? Wat houdt deze marignale toets nu precies in? Hoe wordt hier invulling aan gegeven in de praktijk?
Auteur(s)A. Keizer
LinkVolledige tekst artikel (Allenovery.com)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikelen
TitelEen brede blik op de toekomst van de medezeggenschap
CiteertitelTRA 2023/19
SamenvattingDe bijdrage ondersteunt de oproep van Duk om voor de medezeggenschap een hoog ambitieniveau te combineren met een brede blik. Goede medezeggenschap en optimale participatie dragen bij aan gezonde organisaties en samenlevingen.
Auteur(s)S. Bekker
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikelen
TitelKomt het arbeidsrecht van de eenentwintigste eeuw van de Europese sociale partners?
CiteertitelTRA 2023/20
SamenvattingVoor het succes van optreden van Europese sociale partners als medewetgever is in hoge mate bepalend dat ze handelen ‘under the shadow of the law’ en ook intern eensgezind zijn.
Auteur(s)F.J.L. Pennings
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekJurisprudentie - Arbeidsrecht
TitelHoge Raad 25-11-2022
CiteertitelTRA 2023/21
SamenvattingStoof/Mammoet-toets geldt ook voor collectieve wijzigingen.
Samenvatting (Bron)Arbeidsrecht. Wijziging arbeidsvoorwaarden. Verplichting van werknemer om in te stemmen met redelijk voorstel werkgever? Maatstaf van HR 11 juli 2008, ECLI:NL:HR:2008:BD1847. Verschil tussen individuele en collectieve arbeidsvoorwaarden?
AnnotatorN. Hummel
UitspraakECLI:NL:HR:2022:1759
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekJurisprudentie - Arbeidsrecht
TitelGerechtshof Den Haag 08-11-2022
CiteertitelTRA 2023/22
SamenvattingKlokkenluiders en causale verbanden.
Samenvatting (Bron)De klokkenluider is werknemer van TNO en heeft bij TNO melding gemaakt van vijf vermeende misstanden. TNO heeft de meldingen onderzocht en één (deel)melding gedeeltelijk gegrond bevonden. De klokkenluider is tijdens de afhandeling van zijn meldingen arbeidsongeschikt geworden. Het hof neemt zonder meer aan dat de klokkenluider als gevolg van zijn melding stress heeft ervaren en dat die stress (mede) heeft geleid tot zijn arbeidsongeschiktheid, maar dat alleen is nog niet voldoende om te oordelen dat TNO aansprakelijk is voor de schade die het gevolg is van die arbeidsongeschiktheid. Het hof kan niet vaststellen dat er sprake is van benadeling van de klokkenluider door TNO. Dat betekent dat de schade die het gevolg is van de arbeidsongeschiktheid van de klokkenluider niet kan worden toegerekend aan TNO en daarom is TNO niet aansprakelijk. Het hof oordeelt dat een (korte) loonstop in het re-integratietraject onterecht is geweest. TNO heeft die loonstop al eerder ongedaan gemaakt, maar TNO is wel de wettelijke verhoging over het te laat betaalde loon verschuldigd.
AnnotatorD. Schwartz
UitspraakECLI:NL:GHDHA:2022:2206
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekJurisprudentie - Medezeggenschapsrecht
TitelGerechtshof Amsterdam 21-09-2022
CiteertitelTRA 2023/23
SamenvattingSpelregels bij reorganisatie getoetst door Ondernemingskamer.
Samenvatting (Bron)OK; WOR; afwijzing verzoek
AnnotatorL.C.J. Sprengers
UitspraakECLI:NL:GHAMS:2022:2888
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekJurisprudentie - Sociale Zekerheidsrecht
TitelCentrale Raad van Beroep 11-10-2022
CiteertitelTRA 2023/24
SamenvattingDe pendule in beweging? Over wijzigingen in het sanctiebeleid van de sociale zekerheid.
Samenvatting (Bron)Bijstand terecht herzien en teruggevorderd. De uitkomst van de belangenafweging is niet in strijd met het evenredigheidsbeginsel. Het college heeft de bijstand herzien en teruggevorderd. Daaraan ligt niet een schending van de inlichtingenverplichting ten grondslag. Het betreft een discretionaire bevoegdheid om een gemaakte fout in de bijstandsverlening te herstellen. De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (Afdeling) heeft in de uitspraak van 2 februari 2022, ECLI:NL:RVS:2022:285, een kader geformuleerd voor de toetsing van op een discretionaire bevoegdheid berustende besluiten aan het evenredigheidsbeginsel. De Raad sluit zich daarbij aan. Verschillende aspecten, mede in aanmerking genomen de hoogte van het teruggevorderde bedrag, leiden ertoe dat de Raad de aan het bestreden besluit ten grondslag gelegde belangenafweging minder intensief aan het evenredigheidsbeginsel toetst. Terugvordering van het teveel aan ontvangen bijstand is een noodzakelijk en geschikt middel om het gerechtvaardigde doel, de goede besteding van gemeenschapsgeld, te bereiken. Appellante is zeker niet tekort gedaan en het college heeft geen blijk gegeven van een onevenwichtige belangenafweging.
AnnotatorM.J.A.C. Driessen
UitspraakECLI:NL:CRVB:2022:2207
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekJurisprudentie - Europees arbeidsrecht
TitelHvJ EU 20-10-2022, C-604/20
CiteertitelTRA 2023/25
SamenvattingArbeidsrechtelijke meerpartijenrelaties in het IPR.
Samenvatting (Bron)Arrest van het Hof (Derde kamer) van 20 oktober 2022.#ROI Land Investments Ltd tegen FD.#Verzoek van het Bundesarbeitsgericht om een prejudici?le beslissing.#Prejudici?le verwijzing - Justiti?le samenwerking in burgerlijke zaken - Verordening (EU) nr. 1215/2012 - Artikel 6 - Verweerder die geen woonplaats heeft op het grondgebied van een lidstaat - Artikel 17 - Bevoegdheid voor consumentenovereenkomsten - Begrip ,beroepsactiviteiten' - Artikel 21 - Bevoegdheid voor individuele verbintenissen uit arbeidsovereenkomst - Begrip ,werkgever' - Band van ondergeschiktheid - Verordening (EG) nr. 593/2008 - Toepasselijk recht - Artikel 6 - Individuele arbeidsovereenkomst - Patronaatsverklaring gesloten tussen de werknemer en een derde vennootschap die garant staat voor de op de werkgever rustende verbintenissen jegens die werknemer.#Zaak C-604/20.
AnnotatorM.A.N. van Schadewijk
LinkVolledige tekst annotatie (RU.nl)
UitspraakECLI:EU:C:2022:807
Artikel aanvragenVia Praktizijn