Nederlands Tijdschrift voor Bestuursrecht

Uitgever Wolters Kluwer
Tijdschrift Nederlands Tijdschrift voor Bestuursrecht
Datum 28-03-2023
Aflevering 3
RubriekRedactioneel
TitelWetten verbeteren zonder affaire
CiteertitelNTB 2023/75
SamenvattingOp vrijdag 20 januari 2023 heeft Minister Bruins Slot het wetsvoorstel versterking waarborgfunctie Algemene wet bestuursrecht (preconsultatieversie) openbaar gemaakt. Op diezelfde dag overleed Ben Schueler. De winst van het wetsvoorstel valt nog te bezien. Het verlies van Ben is moeilijk te overschatten.
Auteur(s)C.N.J. Kortmann
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekBijdrage
TitelHet onderwijsrecht als inspiratiebron voor het algemeen bestuursrecht: over studentenperspectief en burgerperspectief
CiteertitelNTB 2023/76
SamenvattingIn de artikelenreeks “NTB & bijzonder bestuursrecht” staat de verhouding tussen bijzondere deelgebieden van het bestuursrecht en algemeen bestuursrecht centraal. De invalshoek is het bijzonder bestuursrecht en welke inspiratie en lering dat kan bieden aan het algemene bestuursrecht. De reeks start met een bijdrage over onderwijsrecht en in de komende maanden komen onder meer het omgevingsrecht, het belastingrecht, het financieel recht en het vreemdelingenrecht aan bod.
Auteur(s)M. Claessens
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekBijdrage
TitelRechtsbescherming: hoe regel je dat (niet)? De bijzondere wet en het systeem van rechtsingang en bestuursprocesrecht van de Awb
CiteertitelNTB 2023/77
SamenvattingDe Algemene wet bestuursrecht werkt harmoniserend voor het gehele bestuursrecht. In geen gebied werkt dit zo door als in de rechtsbescherming. De bepalingen in hoofdstuk 6, 7 en 8 Awb zijn dwingendrechtelijk van aard, zodat alleen de wetgever in formele zin ervan kan afwijken. Zo’n afwijking geschiedt in beginsel niet, zoals bij andere onderwerpen, in de bijzondere wet, maar in de bijlagen bij de Awb, zodat daarvoor de medewerking van de ‘Awb-departementen’ BZK en J&V is vereist. Ten slotte zetten de Aanwijzingen voor de regelgeving (Ar), die in algemene zin afwijking van algemene wetten zoals de Awb ontraden (zie Ar 2.46), op het punt van de rechtsbescherming de dominantie van de Awb veel steviger aan: in een bijzondere wet worden in beginsel geen bepalingen over bestuursrechtelijke rechtsbescherming opgenomen (Ar 5.48).
Auteur(s)S.E. Zijlstra
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekBijdrage
TitelToegang tot het bestuursrecht
CiteertitelNTB 2023/78
SamenvattingToegang tot het recht wordt wereldwijd gezien als een essentieel onderdeel van een volwaardige democratie, dat voor eenieder gelijke kansen biedt het leven te ontplooien en aan de samenleving deel te nemen. Het systeem van wet- en regelgeving moet in gelijke mate toegankelijk zijn en het moet tot uitkomsten leiden die individueel en maatschappelijk rechtvaardig zijn. In deze bijdrage onderzoekt de auteur de toegang tot het bestuursrecht, waarbij de nadruk ligt op de gelijke toegang tot bestuursrechtelijke procedures.
Auteur(s)Y.E. Schuurmans
LinkVolledige tekst artikel (Universiteitleiden.nl)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekKroniek
TitelKroniek Openbaarheid en behoorlijkheid februari 2022 - februari 2023
CiteertitelNTB 2023/79
Samenvatting Deze kroniek beslaat de eerste 10 maanden na inwerkingtreding van de WOO en biedt een helder overzicht van de dingen die onder de nieuwe wet zijn veranderd - of juist hetzelfde zijn gebleven.
Auteur(s)E.C. Pietermaat , N.N. Bontje
LinkVolledige tekst artikel (Pelsrijcken.nl)
Artikel aanvragenVia Praktizijn