Tijdschrift voor Bouwrecht

Uitgever Instituut voor Bouwrecht
Tijdschrift Tijdschrift voor Bouwrecht
Datum 13-04-2023
Aflevering 4
RubriekGastcolumn
TitelAlea iacta est
CiteertitelTBR 2023/40
SamenvattingAlea iacta est. De teerling is geworpen. Na het plenaire Eerste Kamer debat op 7 maart 2023 over de beoogde inwerkingtredingsdatum van de Omgevingswet, te weten: 1 januari 2024, kon moeilijk met 100% zekerheid voorspeld worden hoe de stemming op 14 maart 2023 zou aflopen.
Auteur(s)H.C.W.M. Moesker
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikelen
TitelSnel, sneller, toch niet zo snel? Versnelling van beroep in het wetsvoorstel Versterking regie volkshuisvesting
CiteertitelTBR 2023/41
SamenvattingHet thema ‘versnelling van procedures voor ruimtelijke projecten’ kan zich laven aan een voortdurende aandacht in de praktijk, wetgeving en literatuur. De voorstellen tot versnelling volgen elkaar al sinds jaren snel op, waarbij het zowel gaat om ‘juridische’ initiatieven als om voorstellen tot verandering van de (bestuurlijke) praktijk.
Auteur(s)M.N. Boeve , K.A.W.M. de Jong
LinkVolledige tekst artikel (tudelft.nl)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikelen
TitelEen steeds bredere toepassing van het voorzorgsbeginsel in het omgevingsrecht
CiteertitelTBR 2023/42
SamenvattingDe stapel aan juridische (en vaak ook politieke) hoofdpijndossiers heeft zich de laatste jaren in fors tempo uitgebreid. Steeds vaker blijkt dat in een te laat stadium is ingegrepen. Regelmatig was al jaren bekend dat er een mogelijkheid bestond tot het oplopen van ernstige en soms ook onomkeerbare schade, maar is niet ingegrepen omdat (nog) wetenschappelijke onzekerheid bestond over het intreden en/of de omvang van deze mogelijke schade.
Auteur(s)P.M. Smits
LinkVolledige tekst artikel (Houthoff.com)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikelen
TitelOver aansprakelijkheid en waarschuwingsplicht binnen het VGBouw 1992 en KBNL 2021 bouwteammodel
CiteertitelTBR 2023/43
SamenvattingIn het voorjaar van 2021 publiceerde Koninklijke Bouwend Nederland een nieuw model bouwteamovereenkomst, het KBNL 2021 model. Dit model bouwt voort op het oude model uit 1992 dat werd opgesteld door VGBouw, het VGBouw 1992 model. De introductie van deze nieuwe set aan algemene voorwaarden voor het werken in een bouwteam, roept de vraag op waar en in hoeverre het nieuwe KBNL 2021 verschilt van het oude VGBouw 1992.
Auteur(s)E.M. Bruggeman , S. Triches
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikelen
TitelTwee zien meer dan één, maar wat als niemand iets zegt? Over de aansprakelijkheid en waarschuwingsplicht van de aannemer binnen het DG2020 Bouwteam Model
CiteertitelTBR 2023/44
SamenvattingHet onderwerp van de aansprakelijkheid van de aannemer bij fouten in het ontwerp dat hij dient uit te voeren, brengt al jaren veel pennen in beweging. Een specifiek aspect van dit onderwerp ziet op de situatie dat de aannemer via een bouwteam bij het ontwerp betrokken is. Dit onderwerp wordt in dit nummer van TBR via twee bijdragen besproken.
Auteur(s)A.M.B. Chao
LinkVolledige tekst artikel (Andrea Chao, LinkedIn.com)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikelen
TitelLeidraad vertraging en verstoring in de bouw: Bespreking vanuit juridisch perspectief
CiteertitelTBR 2023/45
SamenvattingOp 30 augustus 2022 is de Leidraad ‘Vertraging en Verstoring - Voorkomen, oplossen en beslechten’ (hierna: Leidraad) gepresenteerd. De Leidraad heeft een ambitieuze doelstelling. Het stelt zich ten doel te voorkomen dat vertraging en verstoring optreedt en als dat niet lukt, partijen te helpen samen een oplossing te vinden dan wel een derde te helpen op een bevredigende manier over het geschil te beslissen. De Leidraad is nadrukkelijk geschreven als handleiding voor de praktijk in de bouwkeet en een checklist. Niet als een juridisch document of een complete gids die in extenso juridische oplossingen of leerstukken behandelt. De Leidraad werd in een interview met één van de opstellers in Cobouw al de ‘anti-ruzie-leidraad’ genoemd.
Auteur(s)M.R. van Rijckevorsel , E.J.M. Brenders
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikelen
TitelKroniek mediation in de bouw
CiteertitelTBR 2023/46
SamenvattingMediation verdient - naast andere wegen die kunnen leiden naar een oplossing - altijd serieuze overweging. Kennis over het wat-hoe-en-wanneer van mediation is dan ook van belang voor zorgvuldige advisering en besluitvorming. De beginselen vrijwilligheid, vertrouwelijkheid en onafhankelijkheid van de mediator zijn inmiddels genoegzaam bekend. Maar wat mediation nou precies vermag en hoe het in zijn werk gaat, dat is minder bekend bij conflictprofessionals zoals rechters, arbiters, advocaten en bedrijfsjuristen. In elk geval is het minder bekend dan het procesrecht. Met deze kroniek beogen wij die kennis te vergroten zodat er nog beter nagedacht kan worden over de vraag: gaan we (door)procederen of proberen we (eerst) mediation?
Auteur(s)C. Schouten , N. van Thiel-Wortmann
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekJurisprudentie - Ruimtelijke ordeningsrecht
TitelRaad van State 15-02-2023
CiteertitelTBR 2023/48
SamenvattingRelativiteitsvereiste. Inspraak. Verdrag van Aarhus.
Samenvatting (Bron)Bij besluit van 14 december 2020 heeft de raad van de gemeente Heeze-Leende het bestemmingsplan "Gymzaal de Weibossen" vastgesteld. Het plan maakt het mogelijk dat binnen het sportpark De Weibossen een gymzaal wordt gerealiseerd met een omvang van maximaal 850 m². Deze gymzaal dient ter vervanging van twee elders bestaande gymzalen en zal mede worden gebruikt door twee basisscholen en worden gebouwd aansluitend aan het bestaande gebouw van de handboogvereniging. De gymzaal grenst aan een bestaand P+R-terrein, ten behoeve van een nabijgelegen NS-station. Dit parkeerterrein maakt deel uit van het plan en wordt mede gebruikt ten behoeve van het sportpark.
AnnotatorR. Kegge
UitspraakECLI:NL:RVS:2023:606
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekJurisprudentie - Bestuurlijke schadevergoeding
TitelRaad van State 01-02-2023
CiteertitelTBR 2023/49
SamenvattingPlanschade. Normaal maatschappelijk risico. Gelijkheidsbeginsel.
Samenvatting (Bron)Bij besluit van 28 januari 2021 heeft het college van burgemeester en wethouders van Halderberge aan [appellant] een tegemoetkoming in planschade toegekend van € 7.500,00, te vermeerderen met de wettelijke rente vanaf de datum van ontvangst van de aanvraag tot de datum van uitbetaling, en bepaald dat het voor de behandeling van de aanvraag geheven recht van € 300,00 wordt teruggestort en dat een vergoeding van € 345,00 wordt toegekend voor de in verband met de behandeling van de aanvraag redelijkerwijs gemaakte kosten van rechtsbijstand. [appellant] is eigenaar van de onroerende zaak aan de [locatie 1] in Oud Gastel. Bij brief van 27 januari 2020, ontvangen op 7 februari 2020, heeft hij het college verzocht om tegemoetkoming in de planschade die hij heeft geleden in verband met de inwerkingtreding van het bij besluit van 6 augustus 2019 vastgestelde uitwerkingsplan Oud Gastel Noord fase 3.
AnnotatorF.A. Mulder , C.C. Corsten
UitspraakECLI:NL:RVS:2023:406
Artikel aanvragenVia Praktizijn