Rechtsgeleerd Magazijn Themis

Uitgever Uitgeverij Paris
Tijdschrift Rechtsgeleerd Magazijn Themis
Datum 25-04-2023
Aflevering 2
RubriekRedactionele kanttekeningen
TitelDe les van Eggens
CiteertitelRM Themis 2023, afl. 2, p. 77
SamenvattingDe rechtspersoonlijkheid van de personenvennootschap is weer in het middelpunt van de belangstelling komen te staan door de modernisering van het personenvennootschapsrecht. Al meer dan vijftig jaar is Nederland met die modernisering bezig. Bij de rechtspersoonlijkheid van de personenvennootschap kan een les van Eggens – een van de grootste civilisten van de twintigste eeuw – behulpzaam zijn.
Auteur(s) Redactie
Pagina77
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikelen
TitelVerplichtingen uit het beperkte recht: aard en status in faillissement
CiteertitelRM Themis 2023, afl. 2, p. 80
SamenvattingDenken over recht begint vaak met denken in tegenstellingen, in ieder geval als het gaat over het vermogensrecht. Een eerste kennismaking met ditrechtsgebied is onlosmakelijk verbonden met een introductie tot het onderscheid tussen goederenrecht en verbintenissenrecht, tussen absolute rechten en relatieve (of persoonlijke) rechten. Deze tweedeling lag al ten grondslag aan het Burgerlijk Wetboek van 1838 en is, na een grondige renovatie in Blaauboer/Berlips, fier overeind gebleven.
Auteur(s)J. Oppatja
Pagina80
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikelen
TitelTegenspraak in strafzaken: essentieel voor de waarheidsvinding in het contradictoire proces?
CiteertitelRM Themis 2023, afl. 2, p. 96
SamenvattingIn het moderniseringsproject van het Wetboek van Strafvordering karakteriseert de wetgever de Nederlandse stijl van procesvoering als een contradictoir proces op inquisitoire leest geschoeid. In de visie van de wetgever zijn hierbij de positieve kanten van een inquisitoir proces behouden: de rechter is verantwoordelijk voor de volledigheid, juistheid en uitkomst van het strafproces en het openbaar ministerie handelt magistratelijk.
Auteur(s)M. Lochs , S.E. Iqbal
Pagina96
LinkVolledige tekst artikel (Universiteitleiden.nl)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikelen
TitelNemo tenetur: naar de ontwikkeling van een nationaal theoretisch beginsel?
CiteertitelRM Themis 2023, afl. 2, p. 109
SamenvattingDe afgelopen jaren is betrekkelijk veel geschreven over het nemo tenetur-beginsel. Daarbij gaat hoofdzakelijk aandacht uit naar de vraag wat de reikwijdte is van dit beginsel, hoe het moet worden toegepast in specifieke gevallen, en aan de hand van welke ratio’s dit beginsel kan worden gerechtvaardigd.
Auteur(s)S.L.T.J. Ligthart
Pagina109
LinkVolledige tekst artikel (Tilburguniversity.edu)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikelen
TitelNevenfuncties en sponsoring van hoogleraren
CiteertitelRM Themis 2023, afl. 2, p. 123
SamenvattingEr is de laatste tijd veel te doen over nevenfuncties en sponsoring van hoogleraren. Zelf heeft de auteur zo’n twee jaar geleden in zijn oratie betoogd dat de combinatie van het hoogleraarschap belastingrecht met een baan in de praktijk een probleem is. Hij heeft betwijfeld of de onafhankelijkheid van dergelijke dubbele petten voldoende geborgd is. Dat was het startsein voor een vinnig debat.
Auteur(s)J. Vleggeert
Pagina123
LinkVolledige tekst oratie (recht.nl)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikelen
TitelMichiel Scheltema, onvermoeibaar voorvechter van een werkbaar en rechtvaardig bestuursrecht
CiteertitelRM Themis 2023, afl. 2, p. 130
SamenvattingIn het Nederlandse bestuursrecht zijn wetenschap en praktijk sterk met elkaar verweven. Wetenschappers zijn vaak rechter-plaatsvervanger, lid van adviescolleges of ad-hocadviesorganen, terwijl juristen in de praktijk van de rechtspraak of het openbaar bestuur zich regelmatig structureel of incidenteel in het wetenschappelijk debat mengen. Niemand belichaamt deze verstrengeling meer dan Michiel Scheltema: ambtenaar, hoogleraar, staatssecretaris, voorzitter van de commissie Wetgeving algemene regels van bestuursrecht, voorzitter van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid en voorzitter c.q. lid van uiteenlopende adviescommissies op het terrein van het openbaar bestuur en het bestuursrecht.
Auteur(s)S.E. Zijlstra
Pagina130
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekBoekbeschouwingen
TitelG.J.A. Geertjes, Staatsrecht en conventie in Nederland en het Verenigd Koninkrijk
CiteertitelRM Themis 2023, afl. 2, p. 141
SamenvattingDiss. Leiden, promotoren prof. mr. L.F.M. Verhey en prof. dr. W.J.M. Voermans, Zutphen: Uitgeverij Paris 2021, xx + 680 p.
Auteur(s)P.J.P.M. van Lochem
Pagina141
LinkVolledige tekst proefschrift (universiteitleiden.nl)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekBoekbeschouwingen
TitelFabian Michl, Wiltraut Rupp-von Brünneck (1912–1977). Juristin, Spitzenbeamtin, Verfassungsrichterin
CiteertitelRM Themis 2023, afl. 2, p. 145
SamenvattingFabian Michl (werkzaam aan de Universiteit van Leipzig) publiceerde vorig jaar een biografie over Wiltraut Rupp-von Brünneck, de tweede vrouwelijke rechter van het Bundesverfassungsgericht (het Duitse constitutioneel hof). Het is een indrukwekkend en goed geschreven boek over het leven en werk van een uitzonderlijke juriste die tijdens de oorlog rechten studeerde en ambtenaarin hetrijksministerie van justitie werd.
Auteur(s)K. Boosfeld
Pagina145
Artikel aanvragenVia Praktizijn