PROCES, tijdschrift voor Strafrechtspleging

Uitgever Boom Juridische Uitgevers
Tijdschrift PROCES, tijdschrift voor Strafrechtspleging
Datum 08-05-2023
Aflevering 2
RubriekTen geleide
TitelHard cases: hoe compleet moet het verhaal zijn?
CiteertitelPROCES 2023, p. 79
SamenvattingEen belangrijk doel van het strafproces is van oudsher waarheidsvinding. Hoe – en of – de rechter dit doet is al decennia onderwerp van onderzoek en discussie. Eén breed gedragen juridische theorie over hoe de feitenrechter in het strafrecht beslist – of zou moeten beslissen – ontbreekt echter. Dat is volgens onder meer Dubelaar problematisch omdat ‘er in de praktijk verschillende standaarden worden aangelegd’
Auteur(s)T. van der Rijst
Pagina79
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekPeer reviewed
TitelDe relatie tussen criminaliteit in de familie en criminaliteit van Nederlandse jongeren: Een toepassing van nieuwe netwerkdata van het CBS
CiteertitelPROCES 2023, p. 84
SamenvattingCriminaliteit is sterk geconcentreerd in families. Diverse Nederlandse onderzoeken hebben de afgelopen decennia laten zien dat als familieleden van jongeren criminaliteit plegen, de kans groter is dat die jongeren zelf crimineel gedrag vertonen. Deze studies zijn met name gericht op de samenhang tussen criminaliteit van ouders en die van de kinderen.
Auteur(s)C.A. Joustra , Z. Driessen , P. Nieuwbeerta
Pagina84
LinkVolledige tekst artikel (bjutijdschriften.nl)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikelen
TitelWijken waar gepraat wordt: Een onderzoek naar de percepties van het contact tussen bewoners en politie op de Oostelijke Eilanden
CiteertitelPROCES 2023, p. 99
SamenvattingDe politie is er voor iedereen, maar in de praktijk verloopt het contact met burgers niet altijd even goed. Er zijn verschillen tussen wijken als het gaat om het contact met de politie, waarbij in kwetsbare wijken vaker sprake kan zijn van verstoord contact. Door het hele land zijn voorbeelden te vinden van wijken waarin het contact van de politie met bewoners moeizaam verloopt.
Auteur(s)M. Peeters , A. Smeenk
Pagina99
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikelen
TitelEen zelfstandige strafbaarstelling van psychisch geweld: Voor- en tegenargumenten, en hoe nu verder?
CiteertitelPROCES 2023, p. 113
SamenvattingPsychisch geweld is een maatschappelijk probleem dat vragen oproept over de herkenning van het fenomeen en de wijze waarop dit geweld kan worden aangepakt, en dat al geruime tijd op politieke aandacht kan rekenen. Bij brief van 3 juni 2022 stuurde de minister voor Rechtsbescherming Weerwind het onderzoeksrapport Naar een aparte strafbaarstelling van psychisch geweld? Voor- en tegenargumenten van de Open Universiteit en Avans Hogeschool naar de voorzitter van de Tweede Kamer. Dit nadat de regering bij motie van de Tweede Kamerleden Bergkamp, Özütok en Van den Hul was verzocht om een onafhankelijk onderzoek naar de strafbaarstelling van psychisch geweld uit te laten voeren.
Auteur(s)R. Timmers , W. Dreissen , J. Janssen
Pagina113
LinkVolledige tekst artikel (ou.nl)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekPROCESperikelen
TitelForensische zorg(en)
CiteertitelPROCES 2023, p. 123
SamenvattingEén miljard euro. Dat gaf het Rijk in 2021 uit aan forensische zorg. Onder andere aan de terbeschikkingstelling (tbs), maar ook aan ambulante behandelingen. Forensische zorg wordt door de Dienst Justitiële Inrichtingen ingekocht bij gespecialiseerde aanbieders, met de minister voor Rechtsbescherming als opdrachtgever. En dat gaat dus om een groot bedrag.
Auteur(s)J. van Wilsem , M. van Maasacker , J. de Sonnaville
Pagina123
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikelen
TitelBalanceren tussen veiligheid en zorg: Drie visies van penitentiair inrichtingswerkers over hybride werken
CiteertitelPROCES 2023, p. 126
SamenvattingRuim twee eeuwen geleden (in 1821) is het Nederlandse gevangenisstelsel ingevoerd. Het doel van vrijheidsbeneming lag aanvankelijk vooral in vergelding en zedelijke verbetering of, zoals Molleman het beschrijft, in ‘beleren en bekeren’. Doel en vorm van het gevangeniswezen maakten in de loop der tijd veel veranderingen door: van lijfstraffen naar inzetten op opvoeding en gedragsverandering; van eenzame opsluiting naar meerpersoonscellen; van het verdienen van privileges om te luchten/sporten naar het recht op bezoek en geloofsbeoefening; van inzetten op zwaardere beveiligingsmaatregelen naar het voorkomen van detentieschade.
Auteur(s)M.J. Geenen , D. Kaddouri-Tedeschi
Pagina126
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekPS van een redacteur
Titel‘Knock, knock…’ Humor in de rechtszaal
CiteertitelPROCES 2023, p. 144
SamenvattingAls een rechtbank een strafzaak behandelt, is dat een serieuze aangelegenheid, helemaal als het een ernstig delict betreft. Voor de verdachte staat er veel op het spel, terwijl het slachtoffer en het publiek vaak een zekere vorm van genoegdoening willen zien. De zittingszaal straalt ook uit dat het een serieuze boel is: rechters dragen zwarte toga’s en zitten op een verhoging achter een grote tafel, waardoor ze autoriteit uitstralen en letterlijk op de verdachte neerkijken. Aan die verdachte die schuldig wordt bevonden, wordt een morele boodschap overgebracht dat zijn gedrag niet door de beugel kan.
Auteur(s)S. van Wingerden
Pagina144
LinkVolledige tekst artikel (Universiteitleiden.nl)
Artikel aanvragenVia Praktizijn