Vastgoedrecht

Uitgever Uitgeverij Paris
Tijdschrift Vastgoedrecht
Datum 29-12-2005
Aflevering 6
TitelRedactioneel
CiteertitelVGR 2005, p. 139
SamenvattingHet op 1 september 2005 aan de Tweede Kamer aangeboden wetsvoorstel Wijziging van de Wet op de ruimtelijke ordening inzake de grondexploitatie is voor de redactie van het Tijdschrift Vastgoedrecht aanleiding om een special over dit onderwerp te publiceren.
Auteur(s)A.J. Ashouwer , J.A.M. van den Brand , R.R. Crince Le Roy , F.A.H. Nuss , A. Paris
Pagina139-139
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelColumn
CiteertitelVGR 2005, p. 140
SamenvattingNu de Nota Ruimte binnenkort naar verwachting ook in de Eerste Kamer zal worden aangenomen gaat er wel wat veranderen in Nederland. En ten goede, zo stel ik als oud-Tweede-Kamerlid en destijds woordvoerder voor de VVD-fractie bij de behandeling van de Nota Ruimte vast. Het nieuwe beleid bij Ruimtelijke Ordening is omgedraaid naar een beleid van Ruimtelijke Ontwikkeling. Laten we daar vooral op doorgaan.
Auteur(s)J.M. Geluk
Pagina140-141
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelGrondexploitatiewet: kostenverhaal en uitvoering grondexploitatie
CiteertitelVGR 2005, p. 142
SamenvattingHet wetsvoorstel Wijziging van de Wet ruimtelijke ordening inzake de grondexploitatie introduceert de bevoegdheid voor burgemeester en wethouders om aan een bouwvergunning het voorschrift te verbinden dat de vergunninghouder een bijdrage in de exploitatiekosten moet betalen. Burgemeester en wethouders maken van die mogelijkheid gebruik indien met de vergunninghouder geen overeenkomst is gesloten waarin de betaling van een exploitatiebijdrage is geregeld. Als wel een overeenkomst is gesloten, dan heeft de gemeente geen recht meer op (aanvullend) kostenverhaal. Kostenverhaal via de bouwvergunning is kortom - zoals de regering dat noemt - een stok achter de deur.
Auteur(s)R.R. Crince Le Roy , W.J. Haeser
Pagina142-153
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelGrondexploitatiewet: gemeentelijke regiefunctie en kostenverhaal bij gebiedsontwikkeling
CiteertitelVGR 2005, p. 154
SamenvattingHet kabinet heeft op 1 september 2005 een voorstel van een Grondexploitatiewet aan de Tweede Kamer aangeboden. Met deze wet krijgen gemeenten betere mogelijkheden om bij gebiedsontwikkeling regie te voeren en de kosten van openbare voorzieningen en werken op particuliere grondexploitanten te verhalen. Ook marktpartijen hebben lang op de wet gewacht. In dit artikel verkennen wij de gevolgen van de voorgestelde wet voor gemeenten en maken daarbij een enkele kritische kanttekening over de inhoud van het wetsvoorstel.
Auteur(s)A.J. Ashouwer , J.J.M.M. van Rijckevorsel
Pagina154-157
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelVisie NEPROM en NVB op wetsvoorstel Grondexploitatiewet
CiteertitelVGR 2005, p. 158
SamenvattingDe Grondexploitatiewet heeft ingrijpende gevolgen voor bedrijven in de bouw- en ontwikkelingssector met grondposities. NVB Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers en NEPROM zijn als belangenorganisaties van deze ondernemingen nauw betrokken geweest bij de totstandkoming van het wetsontwerp. De organisaties zijn positief waar het gaat om het kostenverhaal. Kritisch zijn zij echter ten aanzien van enkele onderdelen die verdergaan dan het kostenverhaal, met name de mogelijkheid die voor gemeenten geïntroduceerd wordt om in het bestemmingsplan locatie-eisen op te nemen.
Auteur(s)J. Fokkema , F. Nuss
Pagina158-163
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelEnkele aanbestedingsrechtelijke observaties bij het ontwerp van de Grondexploitatiewet
CiteertitelVGR 2005, p. 174
SamenvattingDe memorie van toelichting op de Grondexploitatiewet is uiterst summier met betrekking tot de mogelijke aanbestedingsrechtelijke gevolgen van de implementatie van de wet. Deze gevolgen kunnen evenwel verstrekkend zijn. In het onderstaande een inventarisatie van de belangrijkste risico's, zulks in vergelijking met de vigerende situatie van gemeentelijk kostenverhaal.
Auteur(s)J.M. Hebly , Th.M. Straatman
Pagina174-180
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelDe Grondexploitatiewet en het gemeentelijk voorkeursrecht
CiteertitelVGR 2005, p. 181
SamenvattingOp 1 september jl. heeft de regering een voorstel van wet inzake de grondexploitatie bij de Tweede Kamer ingediend. Het voorstel voorziet in een afdwingbaar instrument voor kostenverhaal. In de gekozen systematiek blijft het verhalen van kosten middels een overeenkomst vooropstaan. Het nieuwe kostenverhaalsinstrument moet de positie van gemeenten in de situatie waarbij zij een faciliterend grondbeleid (moet) voeren, versterken. Met de verbetering van het grondbeleidsinstrumentarium voor actief grondbeleid heeft de regering reeds eerder een aanvang genomen. Deze verbeteringen hebben vooralsnog enkel betrekking op de Wet voorkeursrecht gemeenten (Wvg).
Auteur(s)R.G.M. Titulaer
Pagina181-186
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelGrondexploitatiewet, zelfrealisatie en onteigening
CiteertitelVGR 2005, p. 187
SamenvattingDe Grondexploitatiewet zal - al dan niet geïncorporeerd in de nieuwe Wet op de ruimtelijke ordening (Wro) - gaan behoren tot de specifieke wetgeving betreffende het grondbeleid. Om de gevolgen van de Grondexploitatiewet op de effectiviteit van het grondbeleidsinstrumentarium te beoordelen, zal dan ook gekeken moeten worden naar de bredere context, in het bijzonder de verhouding tot de bestaande wetgeving. Het wetsvoorstel en de memorie van toelichting voorzien daar evenwel niet in. In een afzonderlijke bijdrage in deze uitgave komt de Wet voorkeursrecht gemeenten (Wvg) aan de orde. In deze bijdrage zal worden bezien hoe het wetsvoorstel voor de Grondexploitatiewet zich verhoudt tot de Onteigeningswet.
Auteur(s)J.F. de Groot
Pagina187-199
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelDe grondexploitatieopzet bij de ontwerp-Grondexploitatiewet
CiteertitelVGR 2005, p. 164
SamenvattingIn dit artikel wordt de grondexploitatieopzet met de berekening van de exploitatiebijdrage onder de loep genomen.
Auteur(s)H.G.M. Nijland
Pagina164-180
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelGrondexploitatiewet: gevolgen voor de ruimtelijke ordening
CiteertitelVGR 2005, p. 200
SamenvattingDe 'Grondexploitatiewet' is, anders dan de naam doet vermoeden, slechts een hoofdstuk in de nieuwe Wro. Hieruit volgt reeds dat bepalingen in deze wet de ruimtelijke ordening en de ruimtelijke planning betreffen. Wat de invloed van het wetsvoorstel op de ruimtelijke planning is, wordt in deze bijdrage toegelicht.
Auteur(s)Ch. van den Hombergh
Pagina200-201
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelHet wetvoorstel voor de Grondexploitatiewet en daaraan verbonden rechtsbeschermingsaspecten
CiteertitelVGR 2005, p. 202
SamenvattingIn deze bijdrage zal worden stilgestaan bij enige rechtsbeschermingsaspecten, verbonden aan het wetsvoorstel voor de Grondexploitatiewet.
Auteur(s)J. Hoekstra
Pagina202-211
Artikel aanvragenVia Praktizijn