Delikt en Delinkwent

Uitgever Wolters Kluwer
Tijdschrift Delikt en Delinkwent
Datum 03-02-2006
Aflevering 1
TitelDe ruimte voor het hoger beroep en voor wijziging van de regeling daarvan
CiteertitelDD 2006, 1
SamenvattingVorig voorjaar werd in architectuurkringen de honderdste geboortedag herdacht van de monnik-architect Dom Hans van der Laan. Stammend uit een geslacht van architecten waarin het werk van vader Leonard en broers Jan en Nico ook van belang is, stond Hans van der Laan aan de wieg van de stroming die bekend staat als de 'Bossche School'. Hans van der Laan is daarvan de theoretische grondlegger. Zijn grondslag bestaat uit twee onderdelen.
Auteur(s)P.A.M. Mevis
Pagina1-16
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelDe bestuurlijke boete en het bestuurprocesrecht. De verschraling van een goede strafvordering
CiteertitelDD 2006, 2
SamenvattingDe bestuurlijke boete wordt gezien als een effectieve en efficiënte bestraffende sanctie. Veel bestuursrechtelijke wetten kennen inmiddels dan ook een boeteregeling. De boeteprocedures die in deze wetten zijn opgenomen lopen uiteen. Dit komt de overzichtelijkheid niet ten goede. Om een einde te maken aan de huidige diversiteit is in het wetsvoorstel Vierde tranche Awb voorzien in een uniforme boeteregeling. Uit het wetsvoorstel volgt dat bij de oplegging van een bestuurlijke boete wordt vast gehouden aan het bestaande bestuursprocesrecht. [...] In ieder geval biedt het bestuursprocesrecht de vermoedelijke overtreder minder waarborgen dan het strafprocesrecht. De verschraling van een goede strafvordering lijkt dan ook onafwendbaar.
Auteur(s)C.L.G.F.H. Albers
Pagina17-38
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelAls deskundigen twijfelen of twisten
CiteertitelDD 2006, 3
SamenvattingDit artikel becommentarieert de wijze waarop in de Schiedammer Parkmoordzaak is omgegaan met twijfels die bij deskundigen aanwezig waren. Ook staat dit artikel stil bij de bevindingen uit het Evaluatierapport dat naar aanleiding van de desbetreffende zaak is opgesteld. Bij deskundigen levende twijfels over de betrokkenheid van de verdachte bij de onderzochte strafbare feiten werden wél aan het openbaar ministerie aan de verdediging en de rechters doorgegeven. [...] In dit artikel wordt betoogd dat een en ander in strijd is met geldende rechtsregels en aangegeven wat in het vervolg wél dient te gebeuren.
Auteur(s)J. Hielkema
Pagina39-54
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekBoekbespreking
TitelH. van der Wilt, Het kwaad in functie (inaugurele oratie Universiteit van Amsterdam ter gelegenheid van de aanvaarding van het ambt van hoogleraar in het Internationaal Strafrecht)
CiteertitelDD 2006, 4
Auteur(s)G.A.M. Strijards
Pagina55-59
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekCriminologie
TitelOntwikkelingen bij de politie: centralisatie, prestatie, en informatie
CiteertitelDD 2006, 5
SamenvattingNet als de staande en de zittende magistratuur, mag de politie zich verheugen in een kritische maatschappelijke belangstelling. Het werk en functioneren van rechtshandhavende instanties is in de afgelopen decennia in toenemende mate gemediatiseerd en gepolitiseerd. Wat de politie betreft is de meest zichtbare reactie op kritiek op het functioneren om aan de organisatie te sleutelen.
Auteur(s)W. Huisman , J.W. de Keijser , F.M. Weerman
Pagina60-68
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekStraftoemeting
TitelStraftoemeting
CiteertitelDD 2006, 6
SamenvattingDeze rubriek bevat als gebruikelijk een kort overzicht van de rechtspraak van het afgelopen half jaar, voor zover in het bijzonder relevant voor de straftoemeting. Verder worden enige andere ontwikkelingen op het terrein van sanctionering en straftoemeting gesignaleerd, zoals wetswijzigingen en wetsvoorstellen. Bovendien wordt melding gemaakt van nieuwe (strafvorderings)richtlijnen. Deze rubriek is afgesloten op 10 november 2005.
Auteur(s)M.J.A. Duker , P.M. Schuyt
Pagina68-75
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekRechtspraak
TitelHof van Justitie EG, 13-09-2005, C-176/03
CiteertitelDD 2006, 7.1
SamenvattingHarmonisatie van het strafrecht in de context van de Eerste Pijler.

(Commissie / Raad).
Samenvatting (Bron)Arrest van het Hof (grote kamer) van 13 september 2005. # Commissie van de Europese Gemeenschappen tegen Raad van de Europese Unie. # Beroep tot nietigverklaring - Artikelen 29 EU, 31, sub e, EU, 34 EU en 47 EU - Kaderbesluit 2003/80/JBZ - Milieubescherming - Strafrechtelijke sancties -Bevoegdheid van Gemeenschap - Rechtsgrondslag - Artikel 175 EG. # Zaak C-176/03.
AnnotatorM.J. Borgers
Pagina76-99
UitspraakECLI:EU:C:2005:542
Artikel aanvragenVia Praktizijn