Nederlands Tijdschrift voor Bestuursrecht

Uitgever Wolters Kluwer
Tijdschrift Nederlands Tijdschrift voor Bestuursrecht
Datum 28-02-2006
Aflevering 2
TitelMisbruik van bestuursprocesrecht
CiteertitelNTB 2006, 6
SamenvattingIn het burgerlijk recht is de figuur van misbruik van procesrecht ontwikkeld en gecodificeerd in art. 3:13 BW. Langzamerhand komen in de praktijk van het bestuursrecht vragen op rondom de toepassing van dit leerstuk in het bestuursprocesrecht. Auteur schetst de civielrechtelijke ontwikkeling, analyseert de bestaande bestuursrechtelijke jurisprudentie en beziet de consequenties die daaraan (zouden moeten) worden verbonden.
Auteur(s)K.J. de Graaf
Pagina41-49
LinkVolledige tekst artikel (rug.nl)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekVerwachting
TitelGlazige blikken: het ontbreken van verplichte procesvertegenwoordiging
CiteertitelNTB 2006,
SamenvattingLeg het de rechtzoekende burger maar eens uit: dat zijn (hoger) beroep niet-ontvankelijk is omdat hij er de facto niets mee opschiet; of: dat hij van de rechtbank alleen op formele gronden gelijk heeft gekregen, dat hij verzuimd heeft tegen de inhoudelijke overwegingen van de uitspraak in hoger beroep te gaan, maar dat hij daar nu te laat mee is.
Auteur(s)R.M. van Male
Pagina50-51
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekOude meesters
TitelVan der Hoevens 'dimensies van het bestuursrecht'
CiteertitelNTB 2006, 8
SamenvattingEen kenmerk van de vele toonaangevende publicaties van Mr. J van der Hoeven over het staats- en bestuursrecht - zoals 'De plaats van de Grondwet in het Constitutionele Recht' (1958, herdruk 1988), 'Regelmaat en norm' (1960), 'Pseudo-wetgeving' (1965/1967), 'De magische lijn' (1970), 'De grenzen van de rechterlijke functie in de administratieve rechtspraak' (1974), 'Botsing van grondrechten' (1983) - is wel dat het nooit vlakke, eendimensionale betogen zijn.
Auteur(s)E. Hirsch Ballin
Pagina52-54
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekKroniek
TitelBestuurlijke organisatie
CiteertitelNTB 2006, 9
SamenvattingDat het bestuursorgaanbegrip geen rustig bezit is, blijkt uit de verwarring over de status van De Nederlandse Bank (DNB). De Rechtbank Rotterdam meende dat DNB een (zelfstandig) bestuursorgaan is dat samenvalt met een rechtspersoon die krachtens publiekrecht is ingesteld.
Auteur(s)M.C. de Voogd
Pagina55-64
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekRubriek - Awb & wetgeving
TitelAwb & wetgeving. Invoeringsevaluatie van de Wet rechtstreeks beroep
CiteertitelNTB 2006, 10
SamenvattingBegin december 2005 is een invoeringsevaluatie gepresenteerd van de Wet rechtstreeks beroep. Die wet is op 1 september 2004 in werking getreden en voorzag in de invoeging van art. 7:1a en 8:54a in de Awb.
Auteur(s)A. Weggeman
Pagina65-67
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekRubriek - Bijeenkomsten
TitelBijeenkomsten
CiteertitelNTB 2006,
Pagina68-68
Artikel aanvragenVia Praktizijn