Vermogensrechtelijke Analyses

Uitgever Boom Juridische Uitgevers
Tijdschrift Vermogensrechtelijke Analyses
Datum 25-09-2006
Aflevering 2
RubriekArtikelen
TitelEen voorstel voor Europese beginselen voor verticale overeenkomsten: relevant voor de Nederlandse praktijk?
CiteertitelVrA 2006/2, p. 5
SamenvattingRecentelijk verschenen van de hand van de Study Group on a European Civil Code de 'Principles of European Law: Commercial Agency, Franchise and Distribution Contracts' (hierna de CAFDC genoemd). Met deze beginselen doen de opstellers een voorstel voor specifieke regels op het gebied van agentuur-, distributie-, franchiseovereenkomsten en andere zogenaamde verticale overeenkomsten. Net als de Principles of European Contract Law (PECL) zijn ook de CAFDC in principe bedoeld als een basis voor verdere harmonisatie en ontwikkeling van de verschillende rechtsstelsels in Europa.
Auteur(s)E. Beekman
Pagina5-24
LinkVolledige tekst artikel (bjutijdschriften.nl)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikelen
TitelDe wisselende betekenis van de Richtlijn oneerlijke bedingen in de Nederlandse rechtspraak: een drieluik
CiteertitelVrA 2006/2, p. 25
SamenvattingDit artikel betreft de wijze waarop de Nederlandse rechter tot op heden is omgegaan met de Richtlijn oneerlijke bedingen en de bijbehorende jurisprudentie van het Hof van Justitie van de Europese Gemeenschappen. Meer dan tien jaar nadat de richtlijn in werking is getreden, is het effect dat de richtlijn heeft gesorteerd in de rechtspraak goed zichtbaar.
De verwevenheid van een tweetal onderzoeksvragen met betrekking tot de Richtlijn oneerlijke bedingen en de hieruit voortgevloeide conclusies vormen de aanleiding tot dit artikel.
Auteur(s)C.M.D.S. Pavillon
Pagina25-70
LinkVolledige tekst artikel (Researchgate)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikelen
TitelRechtsverwerking en gerechtvaardigd vertrouwen
CiteertitelVrA 2006/2, p. 71
Samenvatting[...] De drie bovenstaande voorbeelden hebben, ondanks hun afkomst uit verschillende jurisdicties, een aantal karaktertrekken gemeen. Al geruime tijd had de vordering kunnen zijn ingesteld, maar zij was dat niet. Toch was ze niet verjaard, onder meer omdat de daarvoor gestelde termijn nog niet (geheel) was verstreken. Het enkele verloop van een geruime tijd waarin de vordering sluimerde, is echter onvoldoende om de eiser (in het tweede voorbeeld: de gedaagde) zijn vordering (respectievelijk haar verweer) te ontzeggen.
Auteur(s)E.J.H. Schrage
Pagina71-111
LinkVolledige tekst artikel (bjutijdschriften.nl)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekAnnotaties
TitelHet actierecht van de faillissementscurator. HR 16 september 2005, LJN AT7797, De Bont / Bannenberg q.q.
CiteertitelVrA 2006/2, p. 112
SamenvattingBevoegdheid curator tot het instellen van een Peeters/Gatzen-vordering; de gezamenlijke schuldeisers; aansprakelijkheid wegens vermeerdering faillissementstekort.
Auteur(s)T.T. van Zanten
Pagina112-140
LinkVolledige tekst artikel (bjutijdschriften.nl)
UitspraakECLI:NL:HR:2005:AT7797
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekReactie en naschrift
TitelReactie
CiteertitelVrA 2006/2, p. 141
SamenvattingIn zijn noot bij HR 23 december 2005, C04/294HR (De Rooij/Van Olphen), VRA 2006/1, besteedt prof. mr. R.-J. Tjittes ruim aandacht aan de NVM-koopakte. Hij doet enkele suggesties tot herformulering van artikel 5.3 van deze modelkoopakte. Tjittes gaat daarbij uit van de tekst zoals die luidde vóór september 2003 (model januari 2000). [...] De actualisering van de NVM-koopakte in 2003 had echter onder andere betrekking op artikel 5.3. Een deel van zijn kritiek is dan ook achterhaald. Hieronder zal ik op een aantal overwegingen van Tjittes nader ingaan.
Auteur(s)C.M.H. Vlaanderen
Pagina141-147
LinkVolledige tekst artikel (bjutijdschriften.nl)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekReactie en naschrift
TitelNaschrift
CiteertitelVrA 2006/2, p. 148
SamenvattingHet geschil dat aan het arrest-De Rooij/Van Olphen ten grondslag lag, kon ontstaan omdat niet bijzonder duidelijk was - ook niet voor juristen - dat artikel 5.3 van de toenmalige NVM-koopakte een onderscheid maakte tussen het normale gebruik en het voorgenomen gebruik van een woning.
Auteur(s)R.P.J.L. Tjittes
Pagina148-150
LinkVolledige tekst artikel (bjutijdschriften.nl)
Artikel aanvragenVia Praktizijn