Nederlands Tijdschrift voor Bestuursrecht

Uitgever Wolters Kluwer
Tijdschrift Nederlands Tijdschrift voor Bestuursrecht
Datum 27-09-2006
Aflevering 7
TitelVerankering van het integriteitsbeginsel in het bestuursrecht
CiteertitelNTB 2006, 29
SamenvattingHoe zou een integriteitsbeginsel in het positieve algemeen bestuursrecht kunnen of moeten worden verankerd? Na een algemene verkenning doet de auteur een concrete suggestie om de corruptiebestrijding een plaats te geven in de Awb.
Auteur(s)J.B.J.M. ten Berge
Pagina211-218
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelDe zin van het verwijzen naar rechtspraak
CiteertitelNTB 2006, 30
SamenvattingIn dit artikel wordt gekeken of het verwijzen door de hoogste bestuursrechters naar elkaars rechtspraak een bijdrage zou kunnen leveren aan rechtseenheid. Het gaat dan om het nut van verwijzen en hoe de (hoogste) rechters daarmee om zouden kunnen gaan.
Auteur(s)M.W. Scheltema
Pagina219-224
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelEr is niets praktischer dan een zuivere theorie!
CiteertitelNTB 2006, 31
SamenvattingVerslag van de Leidse studiedag op 3 maart 2006 naar aanleiding van het verschijnen van het handboek 'Nederlands bestuursprocesrecht in theorie en praktijk' van A. Q.C. Tak.
Auteur(s)T. Barkhuysen , W. den Ouden , Y.E. Schuurmans
Pagina225-227
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekVerwachting
TitelHirshi Ali en het gelijkheidsbeginsel
CiteertitelNTB 2006, 32
SamenvattingIn Duitse grondwet is de bepaling opgenomen dat de wetgever niet een wet voor één geval mag maken (zie art. 19 lid 1). De achtergrond daarvan is duidelijk: het is de taak van de wetgever om iedereen op gelijke wijze te behandelen. Daarom moeten de afwegingen die de wetgever maakt een algemeen karakter hebben: voor allen in gelijke omstandigheden moet hetzelfde gelden. In Nederland kennen wij een dergelijk grondwetsartikel niet, maar ons staatsrecht gaat van hetzelfde uitgangspunt uit. Een wet om het pensioen van de weduwe van Rost van Tonningen stop te zetten kon indertijd dan ook niet totstandkomen.
Auteur(s)M. Scheltema
Pagina228-229
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekOude meesters
TitelBestuursrecht in de sociale rechtsstaat
CiteertitelNTB 2006, 33
SamenvattingOp 7 oktober 2005 overleed, plotseling, Pieter de Haan, emeritus hoogleraar aan de Vrije Universiteit en de Technische Universiteit Delft. Het boek waarmee De Haan in bestuursrechtelijk Nederland in overdrachtelijke zin onsterfelijk is geworden, is het handboek dat hij met Th.G. Drupsteen en R. Fernhout schreef onder de veelzeggende titel Bestuursrecht in de sociale rechtsstaat. Veelzeggend, omdat de auteurs daarin tot uitdrukking brengen dat het bestuursrecht bij de overgang van de liberale naar de sociale rechtsstaat fundamenteel was veranderd, en dat de bestaande benadering in de bestuursrechtelijke literatuur daar onvoldoende rekening mee hielden.
Auteur(s)S.E. Zijlstra
Pagina230-231
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekKroniek
TitelSchadevergoeding
CiteertitelNTB 2006, 34
SamenvattingVerhouding burgerlijke rechter/belastingrechter: Het overheidsaansprakelijkheidsrecht is berucht moeilijk. Dat geldt met name voor de problemen die samenhangen met de rechtsmachtverdeling. Een groot deel van de rechtspraak van de burgerlijke rechter op dit punt kan begrepen worden in het licht van het uitgangspunt dat de burgerlijke rechter terug treedt wanneer een bestuursrechter een taak heeft. Dat geldt ook voor het arrest van de Hoge Raad van 21 april 2006. Eisers in cassatie waren met de belastingdienst een zogenoemde 'Transparantieovereenkomst' overeengekomen.
Auteur(s)B.P.M. van Ravels
Pagina232-247
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekKroniek
TitelBestuurlijke organisatie
CiteertitelNTB 2006, 35
SamenvattingIn HR 8 juli 2005 (AB 2006, 17) oordeelt de Hoge Raad dat het in art. 6 lid 1 EVRM neergelegde recht op rechtspraak binnen een redelijke termijn ook geldt voor publiekrechtelijke lichamen. Dit is opmerkelijk omdat algemeen aanvaard is dat overheden geen beroep op grondrechten kunnen doen. Zie in dit verband de kritische annotatie van A.M.L. Jansen bij deze uitspraak in AB.
Auteur(s)M.C. de Voogd
Pagina248-255
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekRubriek
TitelNieuwe uitgaven
CiteertitelNTB 2006,
Pagina256-257
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekRubriek - Bijeenkomsten
TitelBijeenkomsten
CiteertitelNTB 2006,
Pagina258-258
Artikel aanvragenVia Praktizijn