Jurisprudentie Bestuursrecht plus

Uitgever Sdu
Tijdschrift Jurisprudentie Bestuursrecht plus
Datum 22-11-2006
Aflevering special
TitelHet gewijzigde artikel 6:13 Awb, een trechter tussen bestuur en rechter
Citeertitel«JB plus» 2006, 3
SamenvattingTot 1 juli 2005 bepaalde artikel 6:13 Awb -wat omslachtig- dat geen beroep bij de rechter openstaat tegen een besluit op bezwaar of beroep voor een belanghebbende aan wie redelijkerwijs kan worden verweten geen bezwaar te hebben gemaakt of administratief beroep te hebben ingesteld tegen het primaire besluit. Na de inwerkingtreding op 1 juli 2005 van de wet van 26 mei 2005, Stb. 282 richt dat de toegang tot de rechter versperrend verwijt zich ook tot het niet ingebracht hebben van een zienswijze als bedoeld in art. 3:15 Awb. Zienswijzen passen in de openbare voorbereidingsprocedure, neergelegd in afd. 3.4 Awb, die in de plaats treedt van bestuurlijke heroverweging.
Pagina3-15
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelActualiteiten handhaving
Citeertitel«JB plus» 2006, 16
SamenvattingOp het terrein van de handhaving is er het afgelopen decennium veel gebeurd. Het onderwerp verkeert vandaag de dag echter niet in een luwte. In tegendeel. Er zit veel nieuwe wetgeving aan te komen. Ook de jurisprudentie is geen rustig bezit. In het licht van een en ander blijft deze bijdrage niet beperkt tot een enkel deelonderwerp. Doel is de lezer over een aantal actuele ontwikkelingen op het terrein van het handhavingsrecht "bij te praten." Allereerst wordt kort stilgestaan bij ontwikkelingen op het vlak van de wetgeving. Naast de Vierde tranche van de Awb gaat het om de Wet bestuurlijke boete overlast in de openbare ruimte, de Wet bestuurlijke boete fout parkeren en andere lichte verkeersovertredingen en de OM-afdoening.
Pagina16-25
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelDe invloed van het EG-recht en het EVRM op de Nederlandse bestuursrechtspraak
Citeertitel«JB plus» 2006, 26
SamenvattingIn deze bijdrage wordt ingegaan op de invloed van het recht van de Europese Gemeenschap en het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens en de Fundamentele Vrijheden (EVRM) op de Nederlandse bestuursrechtspraak. In de eerste plaats wordt aandacht besteed aan de invloed van het EG-recht en het EVRM op de omvang van geschil in ruime zin. Daartoe worden gerekend het vraagstuk van de ambtshalve rechterlijke toepassing van het EG-recht en het EVRM en de toepassing van bestuursrechtelijke fuiken in het licht van het EG-recht en het EVRM.
Auteur(s)R.J.G.M. Widdershoven
Pagina26-48
Artikel aanvragenVia Praktizijn