Ars Aequi

Uitgever Stichting Ars Aequi
Tijdschrift Ars Aequi
Datum 13-03-2007
Aflevering 3
RubriekRedactioneel
TitelBij leven een instituut
CiteertitelAA 2007, 185
SamenvattingOp 8 december jongstleden werd aan de Tilburgse Faculteit der Rechtsgeleerdheid een bijeenkomst georganiseerd ter gelegenheid van de tachtigste verjaardag van prof. mr. H.C.F. Schoordijk.
Auteur(s)A. Ringnalda , J.H. Verdonschot
Pagina185-185
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekAmuses
TitelStrange bedfellows
CiteertitelAA 2007, 187
SamenvattingVerwarring betekent, aldus de veertiende herziene uitgave van het Van Dale Groot Woordenboek van de Nederlandse Taal, 'door elkaar halen, de een voor de ander aanzien'. Als context voorbeeld schotelt de Van Dale redactie ons voor: 'U verwart hem met zijn broer'. Verwarren, zo leert ons aldus Van Dale, is het maken van een fout bij het vaststellen van identiteit; [...].
Auteur(s)S. Klos
Pagina187-189
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikelen
TitelDe kat van Schrödinger en de executie van de voorwaardelijke ontbindingsvergoeding
CiteertitelAA 2007, 190
SamenvattingSoms is het onzeker of een arbeidsovereenkomst nog bestaat dan wel ontstaan is. Gedacht kan worden aan situaties waarin verschil van mening bestaat over de vraag of de overeenkomst met wederzijds goedvinden is beëindigd, of er sprake is van een geldige opzegging binnen de proeftijd, of ten slotte of de werknemer al dan niet terecht op staande voet is ontslagen. In dit artikel beperk ik mij tot deze laatste categorie.
Auteur(s)P.A. Fruytier
Pagina190-199
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekRode draad 'Over de Grens'
TitelThe importance of the mixed legal systems of South Africa and Scotland for the harmonisation of European property law
CiteertitelAA 2007, 201
SamenvattingThe legal systems of the world are divided into two mains categories, namely civil law systems based on the Justinianic Corpus Iuris Civilis and common law systems which are derived from the predominantly judge made English common law. Apart from these two main streams, there are so-called mixed systems of law, which contain a mixture of civil and common law. Since all legal systems are to some extent mixed, it is difficult to distinguish some truly mixed legal systems from other pluralistic or hybrid systems.
Auteur(s)C.G. van der Merwe
Pagina201-209
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekRecht in zicht
TitelDe AIVD en het strafrecht
CiteertitelAA 2007, 210
SamenvattingDe relatie tussen het werk van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en het strafrecht komt in de huidige tijd steeds vaker aan de orde. Het blijkt dat in de media en in de politiek regelmatig verkeerde opvattingen heersen over dit thema. Zelfs in de wetenschappelijke literatuur vallen onjuiste beelden over (de mogelijkheden van) de AIVD te signaleren. In dit artikel zal, na een paragraaf over de relatie tussen inlichtingenwerk en opsporing, een tweetal thema's worden behandeld over de wijze waarop de taak van de AIVD zich verhoudt tot het strafrecht. Uitgelegd zal worden op welke wijze de AIVD zijn informatie - via ambtsberichten - in het strafvorderlijk traject brengt. Deze ambtsberichten vormen een bron van discussie, niet in de laatste plaats door de Nieuwe Wet afgeschermde getuigen. Het andere thema wordt beduidend minder vaak belicht en gaat over het plegen van strafbare feiten onder verantwoordelijkheid van de AIVD door bronnen van de AIVD.
Auteur(s)P.D. van Hees
Pagina210-217
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekMens en Maatschappij
TitelStaat dient op te treden tegen 'pedopartij'. Pedofilie, democratie, transisme en het belang van het kind
CiteertitelAA 2007, 218
SamenvattingDe partij voor Naastenliefde, Vrijheid en Diversiteit, beter bekend als de pedopartij, doet niet mee aan de verkiezingen van 22 november 2006 omdat ze onvoldoende handtekeningen heeft binnengehaald, meldt NRC Handelsblad van 11 oktober 2006. Daarmee is de partij echter nog niet opgeheven of verdwenen. Zijn kan media-aandacht blijven zoeken en bij volgende verkiezingen weer doodleuk een poging wagen. Zij blijft daarmee een smet op de democratie, waar wij de schouders over kunnen ophalen, of waar wij protest tegen kunnen aantekenen. Heeft een democratie geen middelen om actief op te treden tegen groepen die misbruik maken van de mogelijkheid een partij op te richten? De oprichters van de pedopartij vinden immers dat niet zíj een probleem hebben maar de maatschappij.
Auteur(s)J. Willems
Pagina218-224
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekMening
TitelOver de 'wapenwedloop' tussen opsporingsinstanties en de georganiseerde misdaad
CiteertitelAA 2007, 225
SamenvattingHet is evident dat wetsovertreders rekening houden met opsporingsinstanties. Per slot pleegt niemand, vooropgesteld dat hij geestelijk bij zijn positieven is, een strafbaar feit zonder één of meer maatregelen te nemen warmee hij een aanhouding of veroordeling kan voorkomen. Van georganiseerde criminele groeperingen wordt aangenomen dat zij niet alleen op professionele wijze criminele bedrijfsprocessen uitvoeren, maar dat ze deze ook weloverwogen afschermen.
Auteur(s)T. Spapens
Pagina225-229
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArs Longa Vita Brevis
TitelEen rechtstheoretische instrumentenmaker: Prof. mr. P.W. Brouwer (1952-2006)
CiteertitelAA 2007, 230
SamenvattingNa een ziekbed van ruim een maand overleed Bob Brouwer op 2 september 2006. Hij is 54 jaar geworden.
Auteur(s)J. Hage
Pagina230-232
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekAnnotaties
TitelHoge Raad, 03-11-2006, C05/165HR
CiteertitelAA 2007, 233
SamenvattingOvereenkomst van economische eigendomsoverdracht; invloed van faillissement op passieve verplichtingen (dulden of niet-doen) van schuldenaar duurovereenkomst; 'recht op wanprestatie' door de curator.

(Nebula).
Samenvatting (Bron)Faillissementsrecht. Geschil tussen een curator in het faillissement van de juridische eigenaar van een pand met bedrijfsruimte en twee bovenwoningen en huurders over de ontruiming van hun bovenwoning die de opvolgend economisch eigenaar van dat pand op eigen naam hen verhuurt; een economisch eigenaar van een onroerende zaak kan deze zaak na het faillissement van de juridische eigenaar daarvan niet met werking tegen de boedel verhuren aan een derde; betekenis van het begrip economische eigendom, onaanvaardbare doorbreking van de paritas creditorum en ernstige bemoeilijking van een goed beheer ten behoeve van de gezamenlijke schuldeisers van de tot de boedel behorende zaken ten aanzien waarvan langlopende overeenkomsten bestaan.
AnnotatorR.D. Vriesendorp
Pagina233-240
UitspraakECLI:NL:HR:2006:AX8838
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekAnnotaties
TitelWie is belanghebbende in milieuzaken?
CiteertitelAA 2007, 241
SamenvattingRaad van State 27 december 2006, LJN: AZ5206, nr. 200603728/1;
Raad van State 23 augustus 2006, LJN: AY6762, nr. 200507730/1.
Auteur(s)R. Uylenburg
Pagina241-244
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekAnnotaties
TitelHoge Raad, 21-03-2006, 02868/05 B
CiteertitelAA 2007, 245
SamenvattingEen niet zo schokkende uitspraak over de ernstig geschokte rechtsorde.
Samenvatting (Bron)OM-cassatie tegen verwerping appčl ingesteld tegen afwijzing vordering gevangenhouding. Het hof heeft geoordeeld dat door het onderhavige feit (invoer van 2,2 kg cocaďne) de rechtsorde niet ernstig is geschokt ex art. 67a.2.1° Sv. Gelet op de nevenschikking in dat artikelonderdeel, heeft het hof terecht als uitgangspunt genomen dat voor de beantwoording van de vraag of de rechtsorde ernstig is geschokt door het feit waarvoor de voorlopige hechtenis is gevorderd, niet beslissend is de straf die op dat feit is gesteld. s Hofs oordeel is onjuist noch onbegrijpelijk, ook niet in het licht van wat bij de behandeling van de vordering naar voren is gebracht.
AnnotatorT.M. Schalken
Pagina245-252
UitspraakECLI:NL:HR:2006:AU8131
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekWetgeving
TitelDe Wet inburgering
CiteertitelAA 2007, 253
SamenvattingOp 1 januari 2007 is de Wet inburgering in werking getreden. Inburgering vormt een eerste stap in het integratieproces. Om zelfstandig te kunnen meedoen in de Nederlandse samenleving is beheersing van de Nederlandse taal en kennis van de Nederlandse samenleving essentieel. De nieuwe wet regelt de verplichte inburgering en vervangt daarmee de Wet inburgering nieuwkomers (WIN), die op 30 september 1998 in werking trad. Zij kent een breder bereik dan haar voorganger omdat - zoals het wegvallen van het woord 'nieuwkomers' in de titel al aangeeft - ook de zogeheten 'oudkomers' onder de reikwijdte van de wet vallen.
Auteur(s)L. Valkenburg
Pagina253-264
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekLiteratuur
TitelMulticulturaliteit en verdediging in strafzaken. Een onderzoek naar de manieren waarop in het Nederlandse strafrecht ruimte wordt gevonden voor het verwerken van de culturele achtergrond van de verdachte
CiteertitelAA 2007, 265
SamenvattingIn de Nederlandse strafrechtspleging is de culturele diversiteit van de samenleving sinds een aantal jaren zichtbaar. Met de komst van migranten heeft een aantal culturele fenomenen zijn intrede gedaan in de Nederlandse samenleving. Deze 'uitheemse' gewoonten en tradities zijn soms gewelddadig van aard en kunnen leiden tot een confrontatie met het Nederlandse (straf)recht. De drie fenomenen die in dit proefschrift worden beschreven zijn in de eerste plaats de noties van eer en schaamte en daarbij behorende fenomenen van schaking, eer- en bloedwraak. Ten tweede komen ook winti en voodoo aan de orde [...]. Ten derde wordt aandacht besteed aan het verschijnsel meisjes- of vrouwenbesnijdenis.
Auteur(s)M. Siesling
Pagina265-268
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekLiteratuur
TitelA. Nederveen, Inleiding tot het federale effectenrecht van de Verenigde Staten
CiteertitelAA 2007, 269
Auteur(s)J.H. Verdonschot
Pagina269-270
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekLiteratuur
TitelN.C. van Oostrom-Streep, De kwalitatieve verplichting
CiteertitelAA 2007, 270
Auteur(s)E. van Schagen
Pagina270-271
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekOpleiding en Carrire
TitelVan jurist naar advocaat: de Beroepsopleiding Advocatuur en de Voortgezette Stagiaire Opleiding, een weg naar vakbekwaamheid
CiteertitelAA 2007, 272
SamenvattingSinds 1989 bestaat er een bij wet geregeld traject voor academisch opgeleide juristen om advocaat te kunnen worden.
Auteur(s)R.C.H. van Otterlo
Pagina272-276
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekRechtsvragen
TitelZuivere vergoedingen zonder wettelijke basis. Beantwoording Rechtsvraag (329) Bestuursrecht
CiteertitelAA 2007, 277
SamenvattingWe schrijven 1994. In de Limburgse vlek Oensel heeft een varkensboer, de heer Leers, een behoorlijke varkenshouderij annex slachterij, doch de Europese dimensie noodzaakt tot schaalvergroting. Hij weet van grote veeboeren in de buurt contracten los te krijgen voor het slachten van (ook) hun vee. Opgewekt begeeft hij zich naar de plaatselijke Rabo-bank om het geld voor de noodzakelijke investeringen te lenen, doch krijgt dan de schrik van zijn leven. De leningen worden hem geweigerd, omdat hij met zijn bedrijf precies op de kop blijkt te liggen van een nieuwe start- en landingsbaan van een naburig vliegveldje.
Auteur(s)A.Q.C. Tak
Pagina277-280
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekRechtsvragen
TitelStudiefinanciering vs. de fiscus. Rechtsvraag (333) Bestuursrecht
CiteertitelAA 2007, 280
SamenvattingMart Sleper, woonachtig te Heemstede, doet op 28 maart 2004 aangifte bij zijn belastingdienst te Haarlem voor de inkomstenbelasting (en premieheffing volksverzekeringen) over het belastingjaar 2003. Hij voert daarbij een aftrekpost van € 3.900 op vanwege het volgende feit: hij heeft zijn uitwonende en studerende zoon Nico - die 25 jaar oud is en geen recht meer heeft op een studiebeurs - gedurende het gehele jaar onderhouden met een bedrag van € 7.937. Dat bedrag was nagenoeg gelijk aan het studiebudget dat in 2003 € 8.594,28 bedroeg. Deze aftrek wordt door de inspecteur in en voorlopige aanslag d.d. 12 juni 2004 geaccepteerd.
Auteur(s)H.S.M. Kruijer
Pagina280-281
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekNieuws en agenda
TitelUniversitair nieuws - Cursussen/lezingen/symposia e.d. - Boekenbeurs
CiteertitelAA 2007, 282
Pagina282-283
Artikel aanvragenVia Praktizijn