Tijdschrift voor Agrarisch Recht

Uitgever Den Hollander
Tijdschrift Tijdschrift voor Agrarisch Recht
Datum 23-04-2007
Aflevering 4
RubriekArtikelen
TitelBestemmingswijzigingen van of nabij agrarische gronden, enkele ruimtelijk-bestuursrechtelijke aspecten. Preadvies Vereniging voor Agrarisch Recht
CiteertitelAgr.r 2007, p. 127
SamenvattingBoer Harmsen heeft een agrarisch bedrijf aan de rand van het dorp Retranchement (gemeente Sluis, Zeeuws Vlaanderen) in de onmiddellijke nabijheid van het als beschermde Habitat aangewezen natuurgebied Het Zwin. Hij is al op gevorderde leeftijd en zou zijn bedrijf graag willen overdragen, maar een bedrijfsopvolger is tot op heden niet gevonden.
Op zekere dag leggen B en W van Sluis een ontwerpherziening van het bestemmingsplan buitengebied ter inzage, waaruit blijkt dat het bedrijf van Harmsen zal worden 'wegbestemd', doordat de vigerende agrarische bestemming gewijzigd zal worden in de bestemming 'natuurdoeleinden'.
Auteur(s)A.A.J. de Gier
Pagina127-139
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikelen
TitelTransformatie van het agrarisch gebied: wie betaalt en wie verhaalt? Preadvies Vereniging voor Agrarisch Recht
CiteertitelAgr.r 2007, p. 140
Samenvatting[...] Mijn kader wordt gevormd door de gevallen waarin de functieverandering in het buitengebied met zich brengt dat een agrarische bestemming verdwijnt voor een andersoortige (bouw)bestemming. Meer concreet: agrarische gronden wijken voor de aanleg van een bedrijventerrein of de bouw van woningen. Ik wil daarbij ingaan op de vraag hoe de overheid (meestal de gemeente) die ontwikkeling initieert - of op zijn minst genomen faciliteert - en op welke wijze tussen de overheid en de agrarische grondeigenaar een verdeling plaatsvindt van de kosten en baten van die functieverandering. Bijzondere aandacht besteed ik in dat verband aan het leerstuk van baatafroming.
Auteur(s)J.A.M.A. Sluysmans
Pagina140-155
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikelen
TitelFiscale aspecten van bestemmingswijziging van landbouwgrond. Preadvies Vereniging voor Agrarisch Recht
CiteertitelAgr.r 2007, p. 156
SamenvattingHet thema voor de jaarvergadering 2007 van de Vereniging voor Agrarisch Recht is 'Grond en geld. Boeren en bestemmingswijziging', waarbij het vooral gaat om de financiƫle aspecten van bestemmingswijzigingen. [...]
Bij het thema hoort onvermijdelijk ook een afzonderlijk preadvies over de fiscale consequenties van bestemmingswijzigingen. De financiƫle uitkomst hangt immers niet zelden in hoge mate af van de belastingheffing. Het gaat daarbij niet alleen om het wel of niet ontstaan van een belastingclaim, maar ook om de omvang van de claim en de mogelijkheden en faciliteiten om deze te beperken, bijvoorbeeld door uitstel van belastingheffing.
Auteur(s)A. Verduijn
Pagina156-178
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekWetgeving en literatuur
TitelWetgeving en literatuur
CiteertitelAgr.r 2007, p. 179
SamenvattingAlgemeen - Pacht - Landinrichting - Zakelijke rechten - Ruimtelijke Ordening - Landbouwmarktbeleid - Landbouwstructuurbeleid - Landbouwkwaliteitsbeleid - Agrarisch milieubeleid - Fiscaal recht - Rechtspersonen - Europees agrarisch recht - Buitenlands agrarisch recht.
Auteur(s)S. Bezemer
Pagina179-182
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekAankondigingen
TitelAlgemene Ledenvergadering Vereniging voor Agrarisch Recht 2007
CiteertitelAgr.r 2007, p. 183
Pagina183-183
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekAgenda
TitelAgenda
CiteertitelAgr.r 2007, p. 184
Pagina184-184
Artikel aanvragenVia Praktizijn