Jurisprudentie Bestuursrecht plus

Uitgever Sdu
Tijdschrift Jurisprudentie Bestuursrecht plus
Datum 22-06-2007
Aflevering 2
TitelEen nieuw denkmodel voor de feitenvaststelling in beroep?
Citeertitel«JB plus» 2007, 3
SamenvattingIn een van de deelrapporten van de derde evaluatie van de Algemene wet bestuursrecht wordt verslag gedaan van een onderzoek naar de feitenvaststelling in beroep. De feiten kunnen van doorslaggevend belang zijn voor de beoordeling van bestuursrechtelijke geschillen. Eiser betwist de feitenvaststelling door het bestuursorgaan of vindt dat andere feiten, die volgens hem ook van belang zijn, ten onrechte buiten beschouwing zijn gelaten. Indien zich een geschil voordoet over de feiten, rijst de vraag wie welke feiten aannemelijk moet maken en wat de verantwoordelijkheid van de bestuursrechter is op dat punt. Auteurs doen verslag van de belangrijkste bevindingen van het verrichte onderzoek.
Auteur(s)K.J. de Graaf , Y.E. Schuurmans , A. Tollenaar
Pagina3-15
LinkVolledige tekst artikel (rug.nl)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelDe rechter als bestuurder-plaatsvervanger. Een pleidooi voor meer zelf voorzien door de bestuursrechter
Citeertitel«JB plus» 2007, 16
SamenvattingDe wens om sneller dan thans in het algemeen gebeurt tot een finale geschillenbeslechting te komen blijft de gemoederen bezig houden. Meer zelf voorzien door de rechter is een oplossing die de wet nu reeds mogelijk maakt, en waarvan vaker gebruik zou moeten worden gemaakt.
Auteur(s)J.A.M. van Angeren
Pagina16-23
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelOpenbaarheid van documenten onder de Wob en de Eurowob: een LAT-relatie
Citeertitel«JB plus» 2007, 24
SamenvattingBestuur en rechter moeten ook bij de autonome toepassing van nationaal recht rekening houden met het EG-recht. Dit geldt ook bij de toepassing van de Wet openbaarheid van bestuur. Daarbij moet onder meer acht worden geslagen op Verordening 1049/2001/EG. Inmiddels heeft de Afdeling bestuursrechtspraak enkele uitspraken in openbaarheidskwesties gedaan die duidelijk maken dat, als het gaat om de verhouding tussen het EG-recht en de Wob, er voor zowel bestuur als rechter een aantal lastige vragen rijst. In deze bijdrage wordt een aantal van deze vragen besproken, [...].
Auteur(s)A.P.W. Duijkersloot
Pagina24-37
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelHeeft administratief beroep op gedeputeerde staten anno nu nog nut? Haal deze discussie in ieder geval uit de vergeetput!
Citeertitel«JB plus» 2007, 38
SamenvattingCentraal in dit artikel staat de vraag of het administratief beroep op gedeputeerde staten, bijvoorbeeld in het kader van de Wegenwet, anno nu nog bestaansrecht heeft naast de meer gebruikelijke bezwaarschriftprocedure. Deze vraag is actueel, nu zowel de Raad van State als de Commissie van Advies inzake de Waterstaatswetgeving zich onlangs (ook) hebben uitgesproken voor het zo(veel) mogelijk vervangen van administratief beroep door bezwaar. Doel van de auteur is de discussie over deze vraag aan de vergetelheid te onttrekken.
Auteur(s)M.P.T. Rongen
Pagina38-52
Artikel aanvragenVia Praktizijn