Tender nieuwsbrief: actuele feiten en achtergronden over Europese aanbestedingen

Uitgever Reed Business Information
Tijdschrift Tender nieuwsbrief: actuele feiten en achtergronden over Europese aanbestedingen
Datum 05-10-2007
Aflevering 6
TitelLessen van de 'affaire Koenders'. Naar een nationale aanbestedingsautoriteit?
SamenvattingDe 'affaire Koenders' en zijn nasleep hebben het Europese aanbestedingsrecht op de voorpagina's doen belanden. Kort gezegd maakte deze affaire duidelijk dat de Nederlandse overheid nogal eens nalaat de aanbestedingsregels toe te passen - en dat daar zeer aanzienlijke bedragen mee gemoeid kunnen zijn. Voor ingewijden zal dit geen verrassing zijn. Deze kwestie heeft er eveneens toe geleid dat de discussie over het oprichten van een 'nationale aanbestedingsautiriteit' opnieuw is opgelaaid. Deze bijdrage gaat in op nut en oorzaak van een dergelijke instantie.
Auteur(s)J.M. Hebly , F. Wilman
Pagina1-3
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelTien tips voor een succesvolle aanbesteding
SamenvattingWie de pers de afgelopen tijd heeft gevolgd, kan concluderen dat aanbesteden - althans eerder het niet, of niet correct aanbesteden van aanbestedingsplichtige opdrachten - een 'hot' item is. De regels die de overheid moet volgen bij het houden van een aanbestedingsprocedure worden vaak als ingewikkeld ervaren. Dit zou de reden zijn voor het maken van een groot aantal fouten. Met dit artikel beogen wij enkele handvatten te bieden voor het volgen van een foutloze aanbestedingsprocedure.
Auteur(s)M. Semmekrot , A. Stellingwerf Beintema
Pagina3-5
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekDe zaak
TitelHoge Raad, 22-06-2007, C06/063HR
SamenvattingInschrijven met beroep op bekwaamheden van derden.
Samenvatting (Bron)Aanbestedingsrecht; onrechtmatige overheidsdaad. Uitsluiting van gegadigden voor deelneming aan niet-openbare aanbestedingsprocedure voor verbreding van de A2. Bevel in kort geding tegen de Staat aanmeldingen van leden uit één concern mee te nemen in loting voor inschrijvingsfase; toelatingseisen, vrijheid van gegadigde bij uitvoering van overheidsopdracht derden in te zetten.
AnnotatorL. Sueters
Pagina6-7
UitspraakECLI:NL:HR:2007:BA1828
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelIs een algemeen ziekenhuis een aanbestedende dienst? (2)
SamenvattingIn de vorige Tender Nieuwsbrief is de aandacht besteed aan de zaak Amphia, waarin de vraag aan de orde was of een algemeen ziekenhuis aangemerkt dient te worden als een aanbestedende dienst. Helaas bracht deze zaak, zoals aangegeven, niet de gewenste rechtszekerheid.
Auteur(s)I. Dolmans-Budé
Pagina8-8
Artikel aanvragenVia Praktizijn