RegelMaat

Uitgever Boom Juridische Uitgevers
Tijdschrift RegelMaat
Datum 30-08-2008
Aflevering 4
RubriekArtikelen
TitelZorgplichten in het onderwijs. Ondraaglijke lichtheid of serieus geschut?
CiteertitelRegelMaat 2008, p. 111
SamenvattingReeds kort na het verschijnen van de nota 'Bruikbare rechtsorde' in april 2004 ontstond er op het terrein van onderwijs speciale aandacht voor de wettelijke zorgplichtbepaling. Verschillende notities en wetsvoorstellen zijn daaruit voortgevloeid. Thans lijkt het hoogtepunt al weer achter ons te liggen. De huidige minister en staatssecretarissen nemen nog zelden de term zorgplicht, in de zin zoals die hier bedoeld wordt, in de mond. Deels heeft dat vermoedelijk te aken met de wens om terminologische verwarring te voorkomen. Vanaf de jaren negentig zijn er opeenvolgende maatregelen getroffen die reguliere scholen in het primair en voortgezet onderwijs aanzetten zo veel mogelijk toegang te verschaffen aan leerlingen die anders naar het speciaal onderwijs zouden moeten.
Auteur(s)P.J.J. Zoontjens
Pagina111-121
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArtikelen
TitelZorgplichten in de milieuwetgeving
CiteertitelRegelMaat 2008, p. 122
SamenvattingIn discussies over vermindering van regeldruk en regeldichtheid is de afgelopen jaren herhaaldelijk gepleit voor het vervangen van gedetailleerde voorschriften door zorgplichten. Dit lijkt om verschillende redenen een aantrekkelijke oplossing. Maar in hoeverre is dit werkelijk het geval? Om een inzicht te krijgen in de betekenis die zorgplichten op het terrein van het milieubeheer hebben, wordt in dit artikel nagegaan wat de wetgever bij het opnemen van zorgplichtbepalingen in de milieuwetgeving voor ogen heeft gehad en wat hiervan in de handhavingspraktijk is terug te vinden.
Auteur(s)G.A. Biezeveld
Pagina122-130
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelZorgplicht (g)een reden tot bezorgdheid? Zorgplichten in het Activiteitenbesluit milieubeheer
CiteertitelRegelMaat 2008, p. 131
SamenvattingSinds 1 januari 2008 geldt het Besluit algemene regels voor inrichtingen milieubeheer (Stb. 2007, 415). Artikel 2.1 van dit Activiteitenbesluit milieubeheer (Abm) beva een zorgplicht voor de exploitant van een inrichting om nadelige gevolgen voor het milieu te voorkomen en te beperken. Met betrekking tot die zorgplicht kan het bevoegd gezag maatwerkvoorschriften stellen voor zover een bepaald aspect bij of krachtens het Activiteiten niet uitputtend is geregeld.
Auteur(s)J.H.G. van den Broek
Pagina131-143
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelAdvisering over zorgplichtbepalingen
CiteertitelRegelMaat 2008, p. 144
SamenvattingVele regelingen kennen zorgplichtbepalingen: bepalingen die de geadresseerde verplichten tot het betrachten van zorg voor een bepaald algemeen belang of die een (erg) algemeen geformuleerd verbod of gebod inhouden. Er bestaat geen wettelijke omschrijving van wat er onder een zorgplichtbepaling moet worden verstaan. Het gebrek aan een eenduidige wettelijke definitie is verwarrend, maar zorgplichtbepalingen vormen qua juridische status geen aparte categorie (zoals beleidsregels). Of een bepaling wel of niet als 'zorgplichtbepaling' wordt aangemerkt, heeft daarom geen gevolgen voor de juridische betekenis ervan.
Auteur(s)P. Houweling
Pagina144-156
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekHet ambacht
Titel'De werknemer die zwanger is': genderterminologie in wetgeving
CiteertitelRegelMaat 2008, p. 157
SamenvattingIn 1955 kwam de Kleuteronderwijswet tot stand. Het volledige opschrift van die wet luidde: 'Wet van 8 december 1955 tot regeling van het kleuteronderwijs en van de opleiding van leidsters bij dat onderwijs'. Uit dat opschrift blijkt al dat de wetgever er destijds geheel van uitging dat het kleuteronderwijswet door vrouwen werd gegeven. In de artikelen van de Kleuteronderwijswet zelf en in de uitvoeringswetgeving werd consequent de vrouwelijke vorm gehanteerd, dor gebruikmaking van termen als 'kleuterleidster' en 'hoofdleidster'.
Auteur(s)T.C. Borman
Pagina157-160
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekNomoi
TitelOrwell en het virtuele wetsbegrip
CiteertitelRegelMaat 2008, p. 161
SamenvattingDe antiutopie van George Orwell. George Orwell (1903-1950) was geen jurist, maar journalist en schrijver. Sociale rechtvaardigheid - en de strijd tegen het onrecht dat een klassenmaatschappij doortrekt - waren centrale thema's in zijn werk. Dit bracht hem er echter niet toe zich in het bijzonder op de werking van het recht te richten. Orwell had veel te zeggen over de uitbuiting van de ene mens door de andere (The Road to Wigan Pier), over het lot van de marginale en vernederde mens (Down and out in Paris and London), over de strijd tegen het fascisme (Hommage to Catalonia) en over de gevaren van het totalitaire politieke systeem (1984 en Animal Farm).
Auteur(s)W.J. Witteveen
Pagina161-167
Artikel aanvragenVia Praktizijn