Bedrijfsjuridische Berichten

Uitgever Wolters Kluwer
Tijdschrift Bedrijfsjuridische Berichten
Datum 18-01-2012
Aflevering 1
RubriekArbeidsrecht
TitelVan passende naar nieuw bedongen arbeid: een valkuil bij (te) succesvolle re-integratie
CiteertitelBb 2012, 1
SamenvattingHoge Raad 30 september 2011, JAR 2011/277

In de recente arbeidsrechtelijke jurisprudentie komt steeds vaker de volgende situatie voor: een werknemer die in het kader van zijn re-integratie tijdens ziekte passende arbeid verricht, valt in deze passende arbeid wederom uit wegens ziekte en claimt vervolgens opnieuw 104 weken recht te hebben op loondoorbetaling ex art. ":629 lid 1 BW. Als argument wordt aangevoerd dat de verrichte passende werkzaamheden stilzwijgend de bedongen arbeid zouden zijn geworden. Mar liefst acht uitspraken in nog geen anderhalf jaar tijd over deze problematiek haalden rechtspraak.nl of één van de arbeidsrechtelijke folio-uitgaven (Hof 's-Hertogenbosch, 6 januari 2009, JAR 2009/54, Ktr. Haarlem 25 februari 2009, LJN BH5169, Hof Leeuwarden 3 maart 2009, USZ 2009/164, Hof Amsterdam 21 juli 2009, LJN BJ4534, Ktr. Utrecht 7 december 2009, LJN BK5511, Ktr. Amsterdam 1 februari 2010, LJN BM0969, Hof Arnhem 1 juni 2010, LJN BM5554 en Hof Amsterdam 29 juni 2010, JIN 2010/686). In zes van de acht uitspraken werd geconcludeerd dat de door de werknemer verrichte passende arbeid inmiddels de nieuw bedongen arbeid was geworden, waardoor de werkgever opnieuw gehouden was 104 weken het loon door te betalen. Naar aanleiding van deze uitspraken doet zich de vraag voor welk criterium moet worden aangelegd om te bepalen waar precies het omslagpunt tussen passende arbeid en nieuw bedongen arbeid ligt.
Auteur(s)P. Kruit
Pagina1-4
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekEnergierecht
TitelDuurzaamheidscriteria voor biomassa in de EU en Nederland
CiteertitelBb 2012, 2
SamenvattingTegenwoordig valt vaak het woord 'biobased economy'. Dit is een economie waarin bedrijven non-food toepassingen vervaardigen uit biomassa, zoals transportbrandstoffen, chemicaliën, materialen en energie. In het algemeen wordt aangenomen dat de 'biobased economy' grote economische en duurzame kansen biedt voor Nederland; onder andere op het gebied van import, opslag en verwerking van biomassa en op het gebied van duurzame energie.
Naast de noodzaak om de CO2-uitstoot te verlagen en de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen, vormt de maatschappelijke wens om producten en processen te verduurzamen een belangrijke kracht achter de 'biobased economy'. De duurzaamheid van biomassa voor energietoepassingen is in dit verband een belangrijk onderwerp van publieke discussie.
De EU heeft recent de meest uitgebreide bindende duurzaamheidsregeling ter wereld geïntroduceerd in de Richtlijn Hernieuwbare Energie (hierna: RED). In dit artikel wordt ingegaan op de RED, de implementatie daarvan in Nederland en recente ontwikkelingen ten aanzien van bindende duurzaamheidsregelingen voor biomassa in de EU en Nederland. Deze regelgeving en ontwikkelingen zijn niet alleen relevant voor leveranciers van brandstoffen voor het vervoer, maar voor alle bedrijven die biomassa leveren of gebruiken voor energietoepassingen.
Auteur(s)S.J.W.H. Reintjes
Pagina5-7
Artikel aanvragenVia Praktizijn