Bedrijfsjuridische Berichten

Uitgever Wolters Kluwer
Tijdschrift Bedrijfsjuridische Berichten
Datum 04-04-2013
Aflevering 7
RubriekOndernemingsrecht
TitelCertificering van aandelen en stemrechtloze aandelen na invoering flex-bv
CiteertitelBb 2013, 16
SamenvattingOp 1 oktober 2012 is de Wet vereenvoudiging en flexibilisering bv-recht in werking getreden. Met deze wetswijziging is getracht de oprichting en inrichting van een besloten vennootschap en te flexibiliseren. Eén van de wijzigingen betreft de mogelijkheid om stemrechtloze aandelen uit te geven.
Auteur(s)O. Salah
Pagina47-51
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekBank- en effectenrecht
TitelInvloed van internationale sancties op verplichtingen van Nederlandse partijen
CiteertitelBb 2013, 17
SamenvattingHet gebruik van sancties door de internationale gemeenschap is de afgelopen jaren sterk toegenomen. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties (VN) neemt over het algemeen het voortouw voor de internationale gemeenschap met een oproep aan alle aangesloten landen tot het sanctioneren van specifieke personen, regimes of hele landen. De Europese Unie voert deze besluiten uit door het aannemen van EU-verordeningen waarin ook specifieke eigen sancties van de EU opgenomen kunnen worden.
Auteur(s)J. Heurkens , J.H. Tonino
Pagina52-55
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekHuurrecht
TitelHet 'eigen' belang van de verhuurder bij 'dringend eigen gebruik'
CiteertitelBb 2013, 18
SamenvattingOp 18 januari 2013 heeft de Hoge Raad arrest gewezen in de zaak tussen verhuurder Stichting IJscomplex Jaap Eden en huurder Paviljoen De Skeeve Skaes B.V. Op enig moment heeft de Stichting de huurovereenkomst met De Skeeve Skaes opgezegd op grond van 'dringend eigen gebruik' als bedoeld in 7:296 lid 1 onder b BW teneinde het gehuurde in gebruik te geven aan Sportkantines Jaap Eden IJsbanen B.V., waarvan de Stichting enig aandeelhouder is. In cassatie klaagt De Skeeve Skaes onder meer dat er geen sprake is van 'eigen gebruik' door de Stichting. De Hoge Raad heeft deze klacht verworpen en zich aangesloten bij het oordeel van het hof. Op de door de Stichting voorgestane wijze wordt zij gediend in haar belang en daarmee is 'eigen gebruik' gegeven, zo oordeelde het hof.
Auteur(s)R.A. Veldman , N. van der Ven
Pagina56-58
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekFaillissementsrecht
TitelRechtbank Amsterdam, 24-01-2012, 503511 FT RK 11.2522
CiteertitelBb 2013, 19
SamenvattingEen saneringskrediet en een dwangakkoord.
Samenvatting (Bron)Dwangakkoord 287a Fw. Het tijdens het minnelijk traject gespaard saldo behoeft redelijkerwijs niet te worden betrokken bij aanbod. Minnelijk traject is voortvarend aangepakt.
AnnotatorG.H. Lankhorst
Pagina59-61
UitspraakECLI:NL:RBAMS:2012:BW2714
Artikel aanvragenVia Praktizijn