Bedrijfsjuridische Berichten

Uitgever Wolters Kluwer
Tijdschrift Bedrijfsjuridische Berichten
Datum 27-01-2014
Aflevering 3
RubriekMededingingsrecht
TitelOpenbare mededelingen niet langer een ‘safe haven’ in het mededingingsrecht
CiteertitelBb 2014/6
SamenvattingDe risico's van klassieke overtredingen van het mededingingsrecht zoals directe prijs- en marktverdelingsafspraken zijn bij de meeste marktdeelnemers bekend. Recent is echter een ontwikkeling te zien waarbij toezichthouders, zoals de Autoriteit Consument en Markt (hierna: ACM) en de Europese Commissie (hierna: Commissie), zich richten op meer indirecte vormen van afstemming van marktgedrag, namelijk via openbare media. Een goed voorbeeld daarvan vormt het op 21 november 2013 door de ACM ter inzage gelegde ontwerp-toezeggingsbesluit in de mobiele telecomsector (hierna: het Ontwerpbesluit) dat de aanleiding vormt voor het schrijven van deze bijdrage. Deze verscherpte aandacht voor indirecte afstemming is ook internationaal zichtbaar in het in 2012 verschenen document van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (hierna: OESO), 'Unilateral Disclosure of Information with Anticompetitive Effects', in de Richtsnoeren voor horizontale samenwerkingsovereenkomsten van de Europese Unie (hierna: Richtsnoeren) en in een lopend onderzoek van de Commissie naar prijssignalering in de lijnvrachtsector.
Auteur(s)M. van Wanroij , F.S. de Zwart
Pagina17
LinkVolledige tekst artikel (DLA Piper)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekFaillissementsrecht
TitelOnduidelijke schuldenlast uit onderneming
CiteertitelBb 2014/7
SamenvattingIn dit artikel bespreekt schr. het arrest van het Hof Arnhem-Leeuwarden van 19 augustus 2013 (ECLI:NL:GHARL:2013:6156). Het Hof wijst het verzoek tot toelating tot de Wet schuldsanering natuurlijke personen (WSNP) ook in beroep af, omdat de verzoeker onvoldoende inzicht heeft gegeven in het ontstaan en de omvang van zijn schulden. Zodoende is niet aannemelijk gemaakt dat de verzoeker in de afgelopen vijf jaar te goeder trouw is geweest ten aanzien van het ontstaan van zijn schulden. Auteur gaat in op de feiten, de beslissing en de bewijslast van de goede trouw. Ook komen de mediane schuldenlast en zzp’ers in de WSNP aan de orde. Ten slotte bespreekt schr. de mogelijkheden van voortzetting tijdens schuldsanering.
Auteur(s)G.H. Lankhorst
Pagina21
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekContractenrecht
TitelKwaliteit, zorgvuldigheid en normering van incasso
CiteertitelBb 2014/8
SamenvattingHet is een essentieel beginsel van vertrouwen in het handelsverkeer dat afspraken moeten worden nagekomen en dat schulden moeten worden afgelost. Ondernemingen en particulieren lijden schade doordat rekeningen niet of niet op tijd of niet volledig worden betaald. Dat incasso van vorderingen een goede zaak is vanuit het oogpunt van civiele rechtshandhaving zal alleen door de Bond van Wanbetalers worden bestreden. Incassobeleid gaat echter niet alleen over de verschuldigdheid en nakoming van de vordering, of over de (hoogte van de) incassokosten, maar ook over de kwaliteit en zorgvuldigheid van de incassowerkzaamheden. De debiteur is als lijdend voorwerp daarbij gebaat, maar ook de crediteur heeft daar als opdrachtgever een vanzelfsprekend belang bij. Hoe kan die kwaliteit en zorgvuldigheid het beste worden bevorderd?
Auteur(s)G.H. Lankhorst
Pagina24
Artikel aanvragenVia Praktizijn