Bedrijfsjuridische Berichten

Uitgever Wolters Kluwer
Tijdschrift Bedrijfsjuridische Berichten
Datum 13-01-2015
Aflevering 2
RubriekFaillissementsrecht
TitelDe Wet continuïteit ondernemingen II: een van de belangrijkste hervormingen van het Nederlandse insolventierecht in jaren
CiteertitelBb 2015/5
SamenvattingIn deze bijdrage bespreekt auteur het ontwerp-wetsvoorstel WCO II. Dit strekt ertoe in de Faillissementswet een regeling op te nemen voor de totstandkoming van een dwangakkoord buiten faillissement. Indien het akkoord door de meerderheid van de schuldeisers en aandeelhouders wordt ondersteund, kunnen schuldeisers en aandeelhouders die zich op onredelijke gronden tegen het akkoord verzetten tot medewerking worden gedwongen door een verbindendverklaring door de rechter.
Auteur(s)L.A. van Amsterdam
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekOndernemingsrecht
TitelBestuurdersaansprakelijkheid en het vestigen van een ‘tweederangs’ pandrecht
CiteertitelBb 2015/6
SamenvattingIn deze bijdrage gaat de auteur in op het arrest van de Hoge Raad van 5 september 2014, ECLI:NL:HR:2014:2627, Bb 2015/6.1; JOR 2014/325, m.nt. S.C.J.J. Kortmann, over bestuurdersaansprakelijkheid en het vestigen van een ‘tweederangs’ pandrecht.
Auteur(s)J.H.L. Beckers
LinkVolledige tekst artikel (nautadutilh.com)
UitspraakECLI:NL:HR:2014:2627
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekAansprakelijkheids- en verzekeringsrecht
TitelMaatstaf Vie d’Or-arrest geldt ook voor andere wettelijke toezichthouders
CiteertitelBb 2015/7
SamenvattingOp 21 november 2014 bevestigde de Hoge Raad dat de AFM als toezichthouder niet onrechtmatig heeft gehandeld jegens een voormalig klant van de thans failliete DSB. Onder de omstandigheden zoals deze hier speelden levert de beslissing om geen gebruik te maken van haar handhavingsbevoegdheden geen strijd op met de eisen die aan behoorlijk en zorgvuldig toezicht worden gesteld.
Auteur(s)M.A. van der Pool
UitspraakECLI:NL:HR:2014:3349
Artikel aanvragenVia Praktizijn