Bedrijfsjuridische Berichten

Uitgever Wolters Kluwer
Tijdschrift Bedrijfsjuridische Berichten
Datum 10-04-2015
Aflevering 8
RubriekFinancieel recht
TitelHet richtlijnvoorstel tot wijziging van de Aandeelhoudersrechtenrichtlijn
CiteertitelBb 2015/23
SamenvattingHet moderniseren van het corporate governance kader voor beursvennootschappen staat sinds het uitbreken van de financiële crisis hoog op de Europese agenda. Dit kwam in 2010 al onder meer tot uiting in de mededeling ‘Europa 2020’, waarin de Europese Commissie het belang van (het creëren van) een modern en doelmatig corporate governance kader voor Europese beursvennootschappen, beleggers en werknemers erkende. Vier jaar nadien presenteerde dezelfde Commissie op 9 april 2014 een richtlijnvoorstel dat een aanzet vormt voor de voornoemde modernisering. Dit richtlijnvoorstel tot wijziging van Richtlijn 2007/36/EG wat het bevorderen van de langetermijnbetrokkenheid van aandeelhouders betreft en van Richtlijn 2013/34/EU wat bepaalde onderdelen van de verklaring inzake corporate governance betreft wordt door de Europese Commissie geacht bij te dragen aan (i) de duurzaamheid van Europese beursvennootschappen; (ii) een aantrekkelijker klimaat voor aandeelhouders; en (iii) de bevordering van grensoverschrijdend stemmen door de efficiëntie van de beleggingsketen te vergroten en daarmede bij te dragen aan groei, werkgelegenheid en een groter concurrentievermogen van de Europese Unie.
Auteur(s)T.C.A. Dijkhuizen
LinkVolledige tekst voorstel (COM(2014) 213 final, Europese Commissie)
LinkVolledige tekst artikel (leidenuniv.nl)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekFaillissementsrecht
TitelBeroep op de beperkende werking van de redelijkheid en billijkheid bij verjaring bij een met pandrecht gesecureerde vordering
CiteertitelBb 2015/24
SamenvattingEen beroep op verjaring van de rechtsvordering tot nakoming van de gezekerde verbintenis kan onder omstandigheden onaanvaardbaar zijn, zodat een voor die vordering tot zekerheid gevestigd pandrecht niet teniet gaat. Toepassing van de (beperkende werking van de) redelijkheid en billijkheid in het kader van een goederenrechtelijk zekerheidsrecht.
Auteur(s)B.W. Wijnstekers , T. Reker
UitspraakECLI:NL:HR:2014:3463
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekContractenrecht
TitelVergoeding van kosten ter vaststelling van aansprakelijkheid en schade. Ook zonder in rechte vastgestelde schade!
CiteertitelBb 2015/25
SamenvattingVoor vergoeding van kosten in de zin van artikel 6:96 lid 2 sub b BW hoeft niet vast komen te staan dat schade is geleden.
Auteur(s)M.I. Nijenhof-Wolters
LinkVolledige tekst artikel (Van Benthem & Keulen)
UitspraakECLI:NL:HR:2015:586
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekOndernemingsrecht
TitelWijziging werknemersmedezeggenschap bij grensoverschrijdende fusie
CiteertitelBb 2015/26
SamenvattingIn deze bijdrage gaat de auteur in op de Wet tot Wijziging van Boek 2 van het Burgerlijk Wetboek in verband met de wijziging van de regels voor werknemersmedezeggenschap in geval van grensoverschrijdende fusie van kapitaalvennootschappen.
Auteur(s)H. Koster
Artikel aanvragenVia Praktizijn