Bedrijfsjuridische Berichten

Uitgever Wolters Kluwer
Tijdschrift Bedrijfsjuridische Berichten
Datum 03-02-2005
Aflevering 3
RubriekHuurrecht
TitelEen succesvolle vordering uit ongerechtvaardigde verrijking zal uitzondering blijven
CiteertitelBb 2005, 7
SamenvattingZowel bij de invoering van art. 6:212 BW (ongerechtvaardigde verrijking algemeen) per 1 januari 1992, als van art. 7:216 lid 3 BW (ongerechtvaardigde verrijking specifiek in huursituaties) per 1 augustus 2003 werden verhuurders angstig dat zij vergoedingen aan vertrekkende huurders zouden moeten gaan betalen voor veranderingen aan het gehuurde die zij zelf niet hadden willen aanbrengen of financieren. Wederom is gebleken dat die angst ongegrond is.
Auteur(s)J.K. Six-Hummel
Pagina25-28
UitspraakECLI:NL:HR:2004:AP4373
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekMededingingsrecht
TitelParallelimport van geneesmiddelen: HvJ EG zet deur weer iets verder open
CiteertitelBb 2005, 8
SamenvattingOp 1 april 2004 heeft het Hof van Justitie van de Europese Gemeenschappen ('HvJ EG') een uitspraak toegevoegd aan een reeks van uitspraken die betrekking heeft op de zogenaamde parallelimport van geneesmiddelen. Anders dan in de meeste voorgaande uitspraken, heeft deze uitspraak geen betrekking op een geschil tussen een parallelimporteur en een merkhouder, maar op een geschil tussen een parallelimporteur en een vergunningverlenende autoriteit. De uitspraak zal echter gevolgen hebben voor zowel de vergunningverlenende autoriteiten in de Europese Economische Ruimte (EER) als fabrikanten van innovatieve (merk)geneesmiddelen. Het arrest zal ertoe leiden dat het voor parallelimporteurs in de EER (de lidstaten van de Europese Unie en Noorwegen, IJsland en Liechtenstein) gemakkelijker zal worden om geneesmiddelen vanuit de ene EER-lidstaat in de andere EER-lidstaat te importeren en zal tevens tot gevolg hebben dat de huidige Nederlandse regelgeving met betrekking tot de verlening van een parallelimportvergunning voor een belangrijk deel niet meer kan worden toegepast. Het arrest kan er tevens toe leiden dat het tot dusver bestaande onderscheid tussen zogenaamde generieke geneesmiddelen en parallel geïmporteerde geneesmiddelen, voor wat betreft het verlenen van een vergunning, verder zal worden teruggebracht. Aangezien laatstgenoemd gevolg buiten het kader van deze bijdrage valt, zal ik hieraan in het navolgende geen aandacht besteden.
Auteur(s)D.W. Witteveen
Pagina28-31
UitspraakECLI:EU:C:2004:208
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArbeidsrecht
TitelSeniorenregelingen zijn discriminerend
CiteertitelBb 2005, 9
SamenvattingDe Commissie Gelijke Behandeling (CGB) heeft in een tweetal beslissingen verschillende soorten seniorenregelingen strijdig bevonden met de Wet gelijke behandeling op grond van leeftijd bij arbeid (WGBL). Deze beslissingen hebben veel aandacht gekregen in de media. 'Die wet tegen leeftijdsdiscriminatie is er toch juist om ouderen te beschermen?'
Auteur(s)D.J. Rutgers
Pagina31-35
LinkVolledige tekst artikel (rutgersposch.com)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekOndernemingsrecht
TitelActieve geldschieting: HR 15 oktober 2004 (LJN A10676) en de kwalificatie 'commanditaire vennootschap'
CiteertitelBb 2005, 10
SamenvattingIs actieve samenwerking in het economisch verkeer een constitutief vereiste voor een commanditaire vennootschap (c.v.)? De Belastingkamer Hof Amsterdam beantwoordde deze vraag bevestigend (Hof 12 januari 2002, FED 2002/546). Onlangs casseerde de Hoge Raad dit arrest (HR 15 oktober 2004, LJN AI0676).
Auteur(s)C.Y. Megchelen
Pagina35-37
UitspraakECLI:NL:HR:2004:AI0676
Artikel aanvragenVia Praktizijn