Bedrijfsjuridische Berichten

Uitgever Wolters Kluwer
Tijdschrift Bedrijfsjuridische Berichten
Datum 14-01-2016
Aflevering 2
RubriekOndernemingsrecht
TitelUitvoeringswet richtlijn jaarrekening in werking getreden
CiteertitelBb 2016/4
SamenvattingOp 1 november 2015 is in werking getreden de Uitvoeringswet richtlijn jaarrekening. De wet implementeert de Europese Richtlijn (2013/34/EU). In deze bijdrage bespreekt de auteur de belangrijkste wijzigingen die de wet met zich meebrengt.
Auteur(s)J.P.W.V. Hopmans
LinkVolledige tekst richtlijn (EUR-Lex)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekContractenrecht
TitelVerjaring van executoriale titels
CiteertitelBb 2016/5
SamenvattingExecutoriale titels bestaan in allerlei soorten en maten. Van belang is te weten dat tenuitvoerlegging van deze titels (behoudens stuiting van de verjaring) slechts gedurende een bepaalde periode kan geschieden. Dit komt door de van toepassing zijnde verjaringstermijnen. Naar aanleiding van een arrest van 27 november 2015 wordt in dit artikel stilgestaan bij de meest voorkomende executoriale titels en de van toepassing zijnde verjaringsregels.
Auteur(s)M.I. Nijenhof-Wolters
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekFaillissementsrecht
TitelOntneming van schone lei omdat de saniet deze bij nader inzien niet verdiend heeft – fraudebestrijding op initiatief van de rechter-commissaris
CiteertitelBb 2016/6
SamenvattingWanneer na de beëindiging van de schuldsanering met een schone lei blijkt dat schuldenaar bijvoorbeeld fraude heeft gepleegd (hetgeen op zich al reden is voor een tussentijdse beëindiging), dan is de rechter-commissaris een ‘belanghebbende’ in de zin van art. 358a Fw die bevoegd is om het ontnemingsverzoek ten aanzien van de schone lei te doen.
Auteur(s)G.H. Lankhorst
UitspraakECLI:NL:HR:2015:1136
Artikel aanvragenVia Praktizijn