Bedrijfsjuridische Berichten

Uitgever Wolters Kluwer
Tijdschrift Bedrijfsjuridische Berichten
Datum 07-07-2016
Aflevering 14 Klokkenluiders
TitelWet Huis voor klokkenluiders: werk aan de winkel voor werkgevers en ondernemingsraden
CiteertitelBb 2016/42
SamenvattingDe Wet Huis voor klokkenluiders treedt met ingang van 1 juli 2016 in werking (Stb. 2016, 196). In deze special van Bedrijfsjuridische berichten wordt aandacht besteed aan deze wet. Mr. H. Koster besteedt in zijn bijdrage aandacht aan enkele ondernemingsrechtelijke aspecten van de wet. Mr. I.J. de Laat doet dit vanuit arbeidsrechtelijke optiek. De privacy rechtelijke invalshoek van de nieuwe wet is de basis voor de bijdrage van mr. F.C. van der Jagt. Tot slot wordt het klokkenluiden, internationaal bekend onder ‘whistle blowing’, in een internationaal kader geplaatst door Mr. T. Marshall. Deze bijdrage richt zich op de wijze waarop de wet tot stand is gekomen en biedt een overzicht van de inhoud van de wet.
Auteur(s)D.J. Rutgers
LinkVolledige tekst Staatsblad (Officielebekendmakingen.nl)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelKlokkenluiders: enkele ondernemingsrechtelijke aspecten
CiteertitelBb 2016/43
SamenvattingOp 1 maart 2016 zijn het wetsvoorstel voor het Huis voor klokkenluiders (33258) en de Novelle (34105), die enkele wijzigingen aanbrengt op de Wet Huis voor klokkenluiders, aangenomen door de Eerste Kamer. De wet treedt op 1 juli 2016 in werking. In deze bijdrage gaat de auteur in op enkele ondernemingsrechtelijke aspecten die verband houden met de Wet Huis voor klokkenluiders.
Auteur(s)H. Koster
LinkVolledige tekst novelle (Eerste Kamer)
LinkVolledige tekst wetsvoorstel (Eerste Kamer)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelWet voor het Huis voor klokkenluiders: vanuit arbeidsrechtelijk perspectief een verbetering?
CiteertitelBb 2016/44
SamenvattingTot ieders verbazing heeft binnen Nederland lang geen klokkenluiderswetgeving bestaan, behalve voor ambtenaren. Nu de Eerste Kamer het wetsvoorstel voor het Huis voor klokkenluiders heeft aangenomen, zal deze wetgeving er met ingang van 1 juli 2016 eindelijk gaan komen. Alvorens in te gaan op de arbeidsrechtelijke aspecten van de nieuwe wet, wordt eerst ingegaan op de rechtspraak over klokkenluiders van de afgelopen jaren, om afsluitend te bezien of de nieuwe situatie na invoering van de nieuwe wet ten opzichte van de huidige situatie wezenlijk zal gaan verschillen.
Auteur(s)I.J. de Laat
LinkVolledige tekst wetsvoorstel (Eerste Kamer)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelDe klok nogmaals geluid: privacyrechtelijke aspecten van klokkenluidersregelingen
CiteertitelBb 2016/45
SamenvattingNu de Eerste Kamer op 1 maart jl. het wetsvoorstel voor het Huis voor klokkenluiders heeft aangenomen en de wet op 1 juli a.s. in werking zal treden, staan klokkenluidersregelingen weer volop in de belangstelling. Vaak wordt een belangrijk aspect echter vergeten: het luiden van de ‘klok’ is onlosmakelijk verbonden met het prijsgeven van informatie over personen die mogelijk bij een wantoestand betrokken zijn. Het is daarom van belang om bij het opstellen, aanpassen en uitvoeren van een klokkenluidersregeling ook aandacht te schenken aan de daarop van toepassing zijnde privacywetgeving. In dit artikel worden de belangrijkste privacyrechtelijke aandachtspunten nog eens op een rijtje gezet. De privacywetgeving is niet nieuw, maar kan zich door de invoering van nieuwe boetes bij niet-naleving ervan, op hernieuwde aandacht verheugen.
Auteur(s)F.C. van der Jagt
LinkVolledige tekst wetsvoorstel (Eerste Kamer)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
TitelWhistleblowing: Lessons learned from the transatlantic experience
CiteertitelBb 2016/46
SamenvattingIn recent years whistleblowing has become, and remains, big news. In this article the author provides an overview of some international developments with regard to whistleblowing.
Auteur(s)T. Marshall
Artikel aanvragenVia Praktizijn