Bedrijfsjuridische Berichten

Uitgever Wolters Kluwer
Tijdschrift Bedrijfsjuridische Berichten
Datum 18-01-2017
Aflevering 2
RubriekContractenrecht
TitelExecutoriale titel binnen? Oplettendheid blijft geboden!
CiteertitelBb 2017/4
SamenvattingIn het arrest van 18 november 2016 overweegt de Hoge Raad dat de aanspraak op vergoeding van bij vonnis of arrest toegewezen rente ex art. 3:324 lid 3 BW verjaart door verloop van vijf jaren. Oók indien het bedrag van deze periodieke verplichting op het moment van het wijzen van de uitspraak nog onbepaald is. Naar aanleiding van het arrest van 18 november jl. komen in deze bijdrage verschillende aandachtspunten ter sprake voor de schuldeiser die zijn executoriale titel reeds binnen heeft.
Auteur(s)I.M.G. Bakker
LinkVolledige tekst wetsartikel (3:324 BW, wetten.overheid.nl)
LinkVolledige tekst artikel (Van Benthem & Keulen)
UitspraakECLI:NL:HR:2016:2623
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekFaillissementsrecht
TitelHandelen in onzekerheid. De bevoegdheid van de curator om te vereffenen zolang de vernietiging van de faillietverklaring nog niet in kracht van gewijsde is gegaan
CiteertitelBb 2017/5
SamenvattingDe Hoge Raad bevestigt zijn arrest van 22 oktober 1940: handelingen van de curator die zijn verricht na vernietiging van het vonnis tot faillietverklaring, maar vóór of op de dag waarop aan het voorschrift tot aankondiging overeenkomstig art. 15 Fw is voldaan (kort gezegd: de aankondiging dat de vernietiging onherroepelijk is geworden), blijven geldig. Ook enkele andere aspecten worden hier behandeld.
Auteur(s)T.A. van Amsterdam
LinkVolledige tekst wetsartikel (15 Fw, wetten.overheid.nl)
UitspraakECLI:NL:HR:2016:2577
Artikel aanvragenVia Praktizijn