Bedrijfsjuridische Berichten

Uitgever Wolters Kluwer
Tijdschrift Bedrijfsjuridische Berichten
Datum 19-05-2017
Aflevering 11 Corporate Governance
RubriekCorporate Governance
TitelCorporate governance
CiteertitelBb 2017/40
SamenvattingOp 8 december 2016 heeft de Monitoring Commissie Corporate Governance Code na een uitgebreide consultatie de nieuwe, herziene Nederlandse Corporate Governance Code gepubliceerd. Deze nieuwe versie van de Code – de tweede herziening sinds 2003 – vormt de aanleiding voor deze ‘Bb-special’.
Auteur(s)M. van den Bergh , Y. Wehrmeijer
LinkVolledige tekst code (mccg.nl)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekCorporate Governance
TitelDe herziene Nederlandse Corporate Governance Code en tegenstrijdig belang
CiteertitelBb 2017/41
SamenvattingIn dit artikel een overzicht hoe na de herziening van de Code 2008 de tegenstrijdigbelangregeling voor een bestuurder of commissaris van een beursgenoteerde N.V. uitwerkt en met name wat deze herziening betekent voor het begrip tegenstrijdig belang.
Auteur(s)G.K. Kuijers-Tollenaar
LinkVolledige tekst artikel (houthoff.com)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekCorporate Governance
TitelBuitenlandse invloeden op corporate governance in Nederland
CiteertitelBb 2017/42
SamenvattingIn deze bijdrage wordt een aantal recente ontwikkelingen in de Nederlandse corporate governance gesignaleerd die het gevolg zijn van buitenlandse invloeden. Hiervoor worden het monistisch bestuursmodel (de ‘one-tier board’), de executive committee, de special committee en het loyaliteitsstemrecht besproken. Deze laatste twee verschijnselen kennen geen formele basis in de Code of Nederlandse wetgeving.
Auteur(s)P.L. Hezer
LinkVolledige tekst artikel (houthoff.com)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekCorporate Governance
TitelDe herziene Corporate Governance Code: Een gemiste kans voor de positie van de aandeelhouder?
CiteertitelBb 2017/43
SamenvattingIn dit artikel bespreken auteurs de belangrijkste implicaties van de Herziene Code op de positie van de aandeelhouder, in het bijzonder het (ongewijzigde) agenderingsrecht en de responstermijn. Daarnaast gaan auteurs in op de Europese ontwikkelingen op het gebied van de rol van de aandeelhouder. Zij sluiten af met de beantwoording van de vraag of het ongewijzigd laten van de positie van de aandeelhouder in de Herziene Code een gemiste kans is, hetgeen uit enkele reacties bij de presentatie van de Herziene Code op te maken was.
Auteur(s)M. van der Velden , L. Bogers
LinkVolledige tekst artikel (burenlegal.com)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekCorporate Governance
TitelHet praktisch nut van de herziene Corporate Governance Code voor het MKB
CiteertitelBb 2017/44
SamenvattingHet is de bedoeling dat in bestuursverslagen over 2017 voor het eerst aandacht besteed wordt aan de naleving van de nieuwe Code. Dat wil zeggen, in de jaarverslagen van beursgenoteerde vennootschappen waarop de Code van toepassing is. Maar wat is nu eigenlijk de waarde van de Code voor de niet-beursgenoteerde ondernemingen variërend in omvang zoals te vinden in het MKB of familiebedrijf? Ter beantwoording van die vraag wordt in deze bijdrage het effect (direct en indirect) van de Code op niet-beursgenoteerde ondernemingen bekeken. Tot slot wordt kort stilgestaan bij de toegevoegde waarde van een eigen code.
Auteur(s)H.J. de Kraker
LinkVolledige tekst artikel (Florent Advocaten)
Artikel aanvragenVia Praktizijn