Bedrijfsjuridische Berichten

Uitgever Wolters Kluwer
Tijdschrift Bedrijfsjuridische Berichten
Datum 22-12-2017
Aflevering 26 Compliance
RubriekCompliance
TitelMeer wettelijke voorschriften voor de compliancefunctie van een financiële onderneming
CiteertitelBb 2017/91
SamenvattingSinds de financiële crisis werken financiële ondernemingen er hard aan om het vertrouwen van de maatschappij in de financiële sector te herstellen. En zij niet alleen, het wetgevingsapparaat van Europa en Nederland heeft in afgelopen jaren de financieel toezichtsrechtelijke wet- en regelgeving flink aangescherpt. Dit wettelijk kader bepaalt in toenemende mate de inhoud van de ‘compliancefunctie’ binnen een financiële onderneming. In 2018 zal dit kader worden uitgebreid met de verplichtingen uit de Algemene Verordening Gegevensbescherming en de Vierde Anti-witwasrichtlijn. Beide bevatten een verplichting om onder bepaalde omstandigheden een onafhankelijke controle functie in te richten die erop toeziet dat de toepasselijke wet- en regelgeving wordt nageleefd. In dit artikel wordt eerst een kort overzicht gegeven van de normen en verplichtingen uit het financieel toezichtrecht die het takenpakket van de compliance officer bij een financiële onderneming beïnvloeden. Daarna wordt ingegaan op de nadere invulling die de AVG en de Vierde Anti-witwasrichtlijn zullen geven aan de compliancefunctie. Tot slot wordt kort stilgestaan bij de consequenties van de toenemende regeldruk op (klanten van) financiële ondernemingen.
Auteur(s)S.E. Machiels
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekCompliance
TitelBestrijding van witwassen: nog te weinig op de radar van niet-financiële instellingen
CiteertitelBb 2017/92
SamenvattingOnder druk van internationale richtlijnen wordt de reikwijdte van de Wet ter voorkoming van witwassen en terrorismefinanciering steeds verder uitgebreid. Gezien de (toename van) terroristische aanslagen in de wereld, de onthullingen uit de Panama Papers en de onthullingen over de ‘Russian Laundromat’ door de Organized Crime and Corruption Reporting Project is dit niet opmerkelijk. Momenteel richten de anti-witwasregelgeving en het toezicht zich vooral op de financiële sector, maar ook van de niet-financiële sector wordt een actievere rol verwacht in de strijd tegen witwassen, zelfs als deze bedrijven niet onderhavig zijn aan de vereisten van de Wwft. In deze bijdrage wordt ingegaan op de rol van het bedrijfsleven in de strijd tegen witwassen: in welke mate is de antiwitwaswetgeving op hen van toepassing? Hoe zijn bedrijven eerder betrokken geraakt in witwasschema’s? Wat zijn red flags voor witwassen? Dit artikel sluit af met compliance maatregelen die genomen kunnen worden in de strijd tegen witwassen.
Auteur(s)L. Groen , E. Bell
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekCompliance
TitelAdequate risicobeheersing in de samenwerking met derde partijen verlaagt het corruptierisico
CiteertitelBb 2017/93
SamenvattingCorruptiebestrijding staat steeds hoger op de agenda van bedrijven, opsporingsautoriteiten en toezichthouders. Het doen van onderzoek naar derde partijen (third party due diligence) is een belangrijk onderdeel van een effectief Anti-Bribery & Corruption (hierna: ABC) compliance programma. Door wie en op welke wijze kun je als bedrijf het onderzoek naar derde partijen uitvoeren en inbedden in een compliance programma?
Auteur(s)L. Groen , T. Otten
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekCompliance
TitelManaging Third-Party Relationships in Light of the US Government’s Continuing Commitment to Investigate and Prosecute Foreign Corruption: The Best Defense is a Good Offense
CiteertitelBb 2017/94
SamenvattingIn recent years, government regulators worldwide have demonstrated a seemingly ever-growing readiness to investigate and prosecute corporate crime, including overseas corruption. In the United States, where both the US Department of Justice (DOJ) and the US Securities and Exchange Commission (SEC) have long enforced the Foreign Corrupt Practices Act (FCPA), it is essential that companies have in place compliance programs that effectively work to help detect and prevent potential bribery and corruption. The clear messaging from the DOJ and SEC is that companies that fail to do so will face an increased risk of prosecution, along with such sanctions as substantial penalties and fines, and severe reputational harm.
Auteur(s)J.D. King , K.A. Hausfeld
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekCompliance
TitelDe verplichte aanstelling van een privacy-duizendpoot: de Data Protection Officer
CiteertitelBb 2017/95
SamenvattingDe inwerkingtredingsdatum van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (hierna: AVG)2 komt steeds dichterbij. In de aanloop naar 25 mei 2018 zijn organisaties druk bezig om AVG compliant te worden. Dit wordt door sommigen gezien als een noodzakelijke kwaad, terwijl anderen de AVG juist aangrijpen als een kans om hun privacymanagement op orde te brengen en bewustheid te creëren binnen de organisatie over het omgaan met persoonsgegevens.
Auteur(s)R.E. van Schaik , I. Abassi
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekCompliance
TitelMededingingsrecht en Compliance
CiteertitelBb 2017/96
SamenvattingIn deze bijdrage zal worden ingegaan op de mogelijke gevolgen en kosten van overtredingen van het mededingingsrecht, inhoudelijke aandachtspunten inzake (de opzet van) mededingingscompliance en de vraag of compliance loont. Deze bijdrage ziet uitsluitend op Europees en Nederlands mededingingsrecht.
Auteur(s)L.E.J. Korsten
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekCompliance
TitelCompliance en corporate governance
CiteertitelBb 2017/97
SamenvattingCompliance gaat erover dat de wetten, reglementen en gedragsregels worden nageleefd. Door de globalisering, digitalisering en toename van de reikwijdte van wet- en regelgeving is de relevantie van compliance toegenomen. Van bedrijven wordt tegenwoordig verwacht dat zij beschikken over een effectief complianceprogramma. Er is ook specifieke regelgeving op dit terrein.
Auteur(s)H. Koster
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekCompliance
TitelCompliance: een praktische blik op het compliance programma
CiteertitelBb 2017/98
SamenvattingIn deze bijdrage wordt met een praktische blik gekeken naar compliance en naar het compliance programma. De bijdrage is vooral bedoeld voor ondernemingen die zich afvragen wat compliance voor hun organisatie betekent en welke acties zij moeten ondernemen.
Auteur(s)I. Bezemer-van Wijngaarden
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekCompliance
TitelWat te doen in geval van een inval?
CiteertitelBb 2017/99
SamenvattingOndernemingen in Nederland hebben zich aan een breed scala aan wet- en regelgeving te houden. De wet- en regelgeving waaraan Nederlandse ondernemingen onderworpen zijn is voortdurend aan wijzigingen onderhevig: te denken valt aan de Wet huis voor de Klokkenluiders, die per 1 juli 2016 in werking is getreden en de nieuwe Europese privacywetgeving die van kracht wordt vanaf 25 mei 2018. De gevolgen bij niet-naleving van de regels zijn groot, zowel in juridische als in praktische zin. Veel voorkomende sancties zijn bestuurlijke boetes, bindende aanwijzingen tot naleving en/of een last onder dwangsom. Mogelijke gevolgen zijn de nietigheid van overeenkomsten, reputatieschade en – in het geval van (bepaalde) overtredingen van het mededingingsrechtelijke kartelverbod – uitsluiting van aanbestedingstrajecten en civiele schadeclaims.
Auteur(s)B.J.C.M. Besseler
LinkVolledige tekst artikel (vbk.nl)
Artikel aanvragenVia Praktizijn