Bedrijfsjuridische Berichten

Uitgever Wolters Kluwer
Tijdschrift Bedrijfsjuridische Berichten
Datum 13-05-2018
Aflevering 9
RubriekContractenrecht
TitelKoopovereenkomst, non-conformiteit en de vordering tot schadevergoeding wegens bedrog: een uniforme verjaringsregeling?
CiteertitelBb 2018/25
SamenvattingDe verjaringstermijn van art.7:23 lid 2 BW is ook van toepassing op een vordering gebaseerd op bedrog waaraan feiten ten grondslag liggen die evengoed een vordering uit non-conformiteit zouden kunnen dragen. Deze korte verjaringstermijn is alleen niet van toepassing op een vordering wegens bedrog voor zover deze is onderbouwd met feiten die zelfstandig, dat wil zeggen los van de feiten die de toewijzing van een non-conformiteitsvordering kunnen dragen, bedrog opleveren.
Auteur(s)D.E. Burgers
LinkVolledige tekst artikel (legal8.nl)
UitspraakECLI:NL:HR:2017:2902
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekFaillissementsrecht
TitelCurator in verzet tegen faillissement met lege boedel: wanneer is er sprake van misbruik van bevoegdheid bij faillissementsaanvraag?
CiteertitelBb 2018/26
SamenvattingDe Hoge Raad heeft geoordeeld dat de curator uitsluitend voor zichzelf en niet in zijn hoedanigheid van curator verzet kan instellen tegen een faillissement. Voor het slagen van dit verzet bij een faillissement met een lege boedel is vereist dat de faillissementsaanvraag is aan te merken als misbruik van bevoegdheid.
Auteur(s)S.A.G. Boots
UitspraakECLI:NL:HR:2017:3269
Artikel aanvragenVia Praktizijn