Bedrijfsjuridische Berichten

Uitgever Wolters Kluwer
Tijdschrift Bedrijfsjuridische Berichten
Datum 18-04-2019
Aflevering 8
RubriekOndernemingsrecht
TitelHet belang van het “in control zijn” van bestuurders, commissarissen en aandeelhouders en het nut van een document management systeem
CiteertitelBb 2019/23
SamenvattingIn deze bijdrage besteedt de auteur aandacht aan het feit dat bestuurders, commissarissen en aandeelhouders “in control” dienen te zijn. Een document management systeem kan in het kader van risk management een nuttige rol vervullen.
Auteur(s)C.E.J.M. Hanegraaf
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekContractenrecht
TitelDriemaal is geen scheepsrecht: de causaliteitsmaatstaf in geval van onrechtmatige overheidsbesluiten (deel III)
CiteertitelBb 2019/24
SamenvattingIn de onderhavige uitspraak (BKR/de Provincie) bevestigt de Hoge Raad de causaliteitsmaatstaf in geval van overheidsaansprakelijkheidszaken, en verschaft bovendien meer duidelijkheid over de reikwijdte ervan. De omstandigheid dat het bestuursorgaan nadien een nieuw rechtmatig besluit had genomen dat tot hetzelfde rechtsgevolg leidde als het onrechtmatige besluit, en dat dit besluit op dat eerdere tijdstip ook rechtens mogelijk was geweest, blijkt in het bijzonder van belang voor het oordeel dat het bestuursorgaan ten tijde van het onrechtmatige besluit eenzelfde besluit zou hebben genomen.
Auteur(s)K.L. Maes
LinkVolledige tekst artikel (vbk.nl)
UitspraakECLI:NL:HR:2019:354
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekFaillissementsrecht
TitelPerikelen rond de kwaliteitsrekening: aanvullingsverplichting bij saldotekort, verjaring, en gemeenschap tussen de rechthebbenden op het saldo
CiteertitelBb 2019/25
SamenvattingIn deze bijdrage staat centraal het arrest van het Gerechtshof Den Haag van 15 mei 2018 in samenhang met het arrest van de Hoge Raad van 23 juni 2017. Beide gerechtelijke instanties hebben zich uitgelaten over bepaalde juridische implicaties van een kwaliteitsrekening.
Auteur(s)C.M. van Liere
UitspraakECLI:NL:GHDHA:2018:1086
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekArbeidsrecht
TitelKroniek Wet Werk en Zekerheid 2018 (II)
CiteertitelBb 2019/26
SamenvattingIn het vorige nummer van Bedrijfsjuridische berichten is het eerste deel van de Kroniek Wet Werk en Zekerheid 2018 verschenen. In die kroniek is voornamelijk ingegaan op de jurisprudentie die is gewezen over de proeftijd, het concurrentiebeding, scholing, de ketenregeling en de beëindiging met wederzijds goedvinden dan wel de opzegging met instemming. In dit tweede deel staat de jurisprudentie met betrekking tot de ontslaggronden en de vergoedingen centraal.
Auteur(s)A. Hiebendaal
LinkVolledige tekst artikel (rutgersposch.com)
Artikel aanvragenVia Praktizijn