Bedrijfsjuridische Berichten

Uitgever Wolters Kluwer
Tijdschrift Bedrijfsjuridische Berichten
Datum 26-02-2020
Aflevering 4
RubriekOndernemingsrecht
TitelNieuwe regelgeving inzake verslaggeving over leases onder IFRS
CiteertitelBb 2020/11
SamenvattingVanaf 2019 is de verslaggeving over leases in de jaarrekening onder IFRS fors veranderd. IAS 17 is vervangen door IFRS 16. Als gevolg hiervan verwerken lessees vrijwel alle leaseovereenkomsten op hun balans. Deze bijdrage geeft een globaal overzicht van de nieuwe regels inzake de verwerking van leases in de jaarrekening en van de vele aandachtspunten voor lessees bij leaseovereenkomsten onder IFRS 16.
Auteur(s)J.B. Backhuijs
LinkVolledige tekst (International Accounting Standards Board, IFRS 16 Leases, 2016, Londen, service.gov.uk)
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekOndernemingsrecht
TitelDe bestrijding door de ondernemingskamer van querulerende bestuurders. Ofwel de Querulanten-enquête
CiteertitelBb 2020/12
SamenvattingIn deze bijdrage gaat de auteur in op de beschikking van het Gerechtshof Amsterdam waarin de Ondernemingskamer een aantal opmerkelijke (aanvullende) onmiddellijke voorzieningen treft. De auteur besteedt in zijn bespreking van deze beschikking aandacht aan onder meer de noodzaak en proportionaliteit van onmiddellijke voorzieningen.
Auteur(s)C.E.J.M. Hanegraaf
UitspraakECLI:NL:GHAMS:2019:2883
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekOndernemingsrecht
TitelEen dubbel economisch belang bij een concernenquête
CiteertitelBb 2020/13
SamenvattingIn de beschikking van het Gerechtshof Amsterdam (Ondernemingskamer) van 21 juni 2019, is een ondernemingsrechtelijke kwestie met een erfrechtelijk tintje aan de orde. Enkele erfgenamen gerechtigd tot een onverdeelde nalatenschap waartoe onder meer certificaten van aandelen behoren, verzoeken namelijk om een concernenquête.
Auteur(s)C.E.J.M. Hanegraaf
UitspraakECLI:NL:GHAMS:2019:2314
Artikel aanvragenVia Praktizijn
RubriekTechnologie, media en telecom
TitelElektronische handtekeningen in de praktijk
CiteertitelBb 2020/14
SamenvattingBedrijven die gebruik willen maken van elektronische handtekeningen lopen vaak tegen uiteenlopende vragen aan. Die hebben onder andere betrekking op de rechtsgevolgen van elektronische handtekeningen, (juridische) aandachtspunten bij de selectie van een partij die het gebruik van elektronische handtekeningen mogelijk maakt en de validatie van elektronische handtekeningen. In een poging om aan die informatiebehoefte tegemoet te komen, staat dit artikel achtereenvolgens bij deze onderwerpen stil.
Auteur(s)S.A.K. d' Azevedo
LinkVolledige tekst artikel (kvdl.com)
Artikel aanvragenVia Praktizijn